Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2016 08:23 - Примката около врата на българина се стяга!
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 1121 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нови лични карти с чип МВР ще може да издава най-рано в края на 2017 година. Чипът ще съдържа биометрични данни и електронна идентификация.



Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, предаде БГНЕС.

Така МВР започват преход от децентрализирана към централизирана система за издаване на новите документи за самоличност, шофьорски книжки и паспорти.
80 млн. лв.
  Ципов посочи, че финансовото изражение на обществената поръчка е 480 млн. лв без ДДС. Договорът ще бъде сключен за 11 години и два месеца. Ще има и преходен период за преминаване от децентрализирана към централизирана система. 

През този период трябва да се закупи хардуер и софтуер, както и друго специфично оборудване за производството на новите карти. Сумата, която бъде изразходвана от държавата, ще бъде заплатена с парите от таксите. Прогнозната стойност за тези средства се очаква да бъде около 20% от общата стойност на поръчката или 95 млн. лв.

По отношение на централната система за електронна идентификация, която се явява част от тази поръчка, парите ще дойдат чрез Оперативна програма “Добро управление”. Едно от предимствата за тези нови карти е това, че ще се спестят 10 млн. лв. спрямо сегашната система.

Ципов многократно посочи, че основната цел е цената на новите документи за самоличност да се запази. Той посочи, че хората ще могат да подават документи по електронен път, по местоживеене, откъдето ще си вземат и готовите карти.

Новите документи ще имат нов дизайн и ще бъдат по-сигурни, обеща Ципов. Те ще съдържат биометрични данни, които ще бъдат в улеснение на българите преминавайки през електронните гейтове на летищата.

Предвижда се като възможност и да бъде вградена електронна идентификация (електронен подпис), като с нея ще могат да се използват и редица електронни услуги.

Ципов посочи, че хората, срокът на чиито лични карти изтича през следващите години, ще заменят личните си карти с нови, след изтичането на този срок, т.е. никой няма да бъде принуден да си сменя картата заради новите чипове. Освен това картите ще бъдат с чип, но данните в него могат да бъдат въведени само ако човекът иска.

Относно това каква ще бъде експресната поръчка при положение, че до момента тя става за 8 часа, Ципов заяви, че и за новите карти с чип те могат да бъдат готови и получени в рамките на един ден от областната дирекция на МВР по местоживеене, независимо, че всички карти ще бъдат правени в София.

Към момента МВР е страна по договор за децентрализирана персонализация, който обаче изтича в края на настоящата 2016 г. След направен анализ на опита на страните от ЕС е бил създаден експертен съвет, който е предложил да се направи централизирана система за персонификация, Министерски съвет през ноември пък е решил да се пристъпи към това централизиране.




    Eто така леко и неусетно се случват нещата.Знаем за Италия,за ФАЩ и за др. само за нашата колония не  знаем.Вярно на колониста му трябват само хляб и зрелища.Хляб бол от вкусен по-вкусен благодарение на родни патриоти производители и технолози.Зрелища достатъчно си имаме благодарение на гениални сценаристи,режисйори,продуценти и блестящи изпълнители.11 години и не само 480 млн. за пластика с чип едва ли е само това целта.А да ни е честито бъдещето чип до чип,лешпер до лешпер,овца до овца-чекай чекай овце нема да има,ша са виртуални.



Гласувай:
1



1. morskipesni - Големи оптимисти сте!
02.02.2016 09:10
В скандинавието се провеждат ПРОМОЦИИ, както и се налагат ОГРАНИЧЕНИЯ за хората които не са с поставен ПОДКОЖЕН ЧИП !!!!!! Това ни чака, опичайте си акъла и не се правете на "европейци", защото завинаги ще ви бъдат натикани главите под чатала !!!!!
цитирай
2. koshava - Мда да.
02.02.2016 09:30
Eто така леко и неусетно се случват нещата.Знаем за Италия,за ФАЩ и за др. само за нашата колония не знаем.Вярно на колониста му трябват само хляб и зрелища.Хляб бол от вкусен по-вкусен благодарение на родни патриоти производители и технолози.Зрелища достатъчно си имаме благодарение на гениални сценаристи,режисьори,продуценти и блестящи изпълнители.11 години и не само 480 млн. за пластика с чип едва ли е само това целта.А да ни е честито бъдещето чип до чип,лешпер до лешпер,овца до овца-чекай чекай овце нема да има,ша са виртуални.

Да и при нас ше има промо на еврогейски цености,гадни сърмички и луканки дет и кучетата не ги помирисват.
цитирай
3. morskipesni - все повече мразя мизерията евро-гейска
02.02.2016 10:46
Не помня дали толкова ми бе гаден и омразен дори комунизма! Май да.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1753242
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930