Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2016 10:21 - За бай Пенчо Кубадински и канадския бик Защо изклахте кравите? Те не бяха червени, питал Тодор Живков след Десети
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image През 45-годишния период на социалистическото строителство държавните ръководители се интересуваха от всичко. В някои случаи лобираха за стопанското развитие на родните си места. При едно посещение в Канада тогавашният държавен глава Тодор Живков се срещнал с известен и влиятелен сенатор. На добра воля сенаторът му предложил да ни дадат стада племенни говеда от най-добро качество. Договорили се и в Правец беше настанено това стадо в удобни обори. Така правешката кравеферма стана национален първенец по млеконадой.

Пенчо Кубадински беше член на Политбюро и председател на Националния съвет на Отечествения фронт. Той се интересуваше главно от българските традиции, селското, горското и ловното стопанство. Лобираше и за своя град Лозница. По онова време, при посещения на наши държавници в чужбина, те получаваха традиционни за дадената страна подаръци. Живко Живков, заместник-председател на Министерския съвет, посетил Канада. Там му подарили едно племенно биче. Той го отпратил в ТКЗС близо до София. Бай Пенчо разбрал за това и поискал от Живков да му го продаде. „Еее, Пенчо, аз не съм го купувал, иди и го вземи, щом ти трябва.” Закарал бай Пенчо бичето в Лозница и след няколко години кравефермата в Лозница станала национален първенец по млеконадоя. Като станеше въпрос за този случай, той ми казваше: „Шефе, млеконадоя е в мъдете на бика, тъй да знаеш!”. Научил се беше Петър Младенов – член на Политбюро и министър на външните работи и при срещи недоволстваше: „Бай Пенчо, ти ни открадна бика!” – Младенов и Живко Живков бяха от едно село – Тошевци, Видинско.

Имаше множество животновъдни ферми, които произвеждаха хиляди тонове мляко и млякото струваше по-евтино от лимонадата – по 10 ст. литъра. След идването на „демокрацията” фермите бяха ликвидирани. Племенните животни бяха жестоко изклани. По този повод Тодор Живков питаше: „Защо изклахте кравите? Те не бяха червени...”.

Умните „демократични” ръководители от Лозница пък отнеха званието „Заслужен гражданин на Лозница” на Кубадински. За този град Кубадински така силно лобираше. Традиционна човешка неблагодарност на българина.
 
Христо Христов-Референта, Правец
  retro.bg/glas-naroden/za-bay-pencho-kubadinski-i-kanadskiya-bik_7010.html




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1751398
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930