Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2016 08:58 - „Взгляд“: Богатите нации се връщат в канавката, от която са излезли
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


 

Ирина Алкснис, "Взгляд"

 

Европа има проблеми. Големи проблеми. Впрочем, аналогични проблеми имат и САЩ. Въобще, целият Запад има големи проблеми.

 

На фона на трупащите се все повече икономически трудности, социални усложнения, външнополитически неуредици и вътрешнополитически дрязги в елита все по ясно се вижда как буксува машината на управлението на обществото, на неговите настроения и предпочитания.

След началото на 2000 г., за да се опише отечествената (руската, бел. ред.) политическа система все по-често се използваха словосъчетания като „суверенна демокрация“, а понякога и направо „управляема демокрация“. Под тези формулировки се разбираше, че властите създават и използват определени механизми, чрез които манипулират и коригират общественото мнение, особено по темите, непосредствено засягащи политическата система и изборите.


Оттогава изтече много вода и руснаците осъзнаха, че в тази не съвсем демократична демокрация няма нищо свръхестествено, че подобни механизми са заложени във всички системи. И че единственото, по което Западът се отличава, е това, че там механизмите за манипулиране на обществото са доведени до съвършенство, до такава степен, че гражданите на тези страни, за разлика от руснаците, в огромното си мнозинство дори не си дават сметка за ставащото и искрено вярват в свободата и демокрацията.


А на практика са все повече доказателствата, че системата си е надянала актуална „опаковка“, докато в същността си остава неизменна. Елитът на британското общество до ден днешен се състои от потомците на норманските завоеватели (а оттогава са минали хиляда години), в списъка на флорентинските богаташи са същите фамилии, които са били там и преди 600 години, а наследствеността в американския и канадския елит в последно време стана напълно очевидна.


В същото време би било напълно невярно да се твърди, че западната демокрация е чисто имитационна система, залъгваща хората.


Не, за жителите на Европа и Северна Америка ХХ век се превърна, независимо от всички катастрофи и катаклизми, в истински „златен век“. Никога преди това хората масово не са живели толкова добре и толкова благополучно.


Обществото на всеобщото благоденствие беше не мит, а стопроцентова реалност в продължение на няколко десетилетия.


Проблемът е, че на тази реалност й се вижда краят. Средната класа умира, а разслоението на обществото става все по-забележимо. Социалната система – основата на основите на обществото на всеобщото благоденствие, се пука по шевовете. Свършват парите за пенсии, обществено здравеопазване и прочие социални блага. Прословутият бежански проблем е просто черешката на тортата.


И няма да става по-добре, по-лошо ще става.


Успоредно с това се изчерпват механизмите за регулиране на политическата система.
В повечето случаи, независимо от явната промяна в обществените нагласи, ситуацията се удържа под контрол. Във Франция Националният фронт начело с Льо Пен (първо Мари, сега – Марин), непрекъснато увеличава популярността си, но въпреки това системата на отчитане на гласовете и превръщането им в реални политически длъжности всеки път го оставя извън борда.

 

Буквално вчера на изборите за президент Австрия успешно преброи гласовете, подадени по пощата, благодарение на което крайнодесният евроскептик Норберт Хофер все пак загуби от еврооптимиста Александер Ван дер Белен.

 

Проблемът е в това, че махалото вече е тръгнало в противоположната посока и стават все повече звънчетата, които предупреждават, че системата излиза от управление.

 

Персонаж като Доналд Тръмп просто не би могъл да стане реален кандидат за президент в американската система, която притежава многобройни „предпазни механизми“ за отстраняване на нежелателните фигури, включително и физическа ликвидация. Неговото кандидатиране обаче става все по-неизбежно, а експертите започват все по-сериозно да обсъждат теми като тази какво би станало, ако той бъде избран за президент.

Блогополучната, либерална и толерантна Холандия все пак гласува на референдум против асоциирането на Украйна в ЕС. Системата веднага задейства разни чиновнически механизми за коригиране на народното решение, но това не отменя факта, че масираната „обработка“ с „верни опорни точки“ не успя да накара мнозинството холандски граждани да гласува „правилно“.

 

А пред Европа стои и страшната дума Brexit и по този повод и в най-уважаваните британски медии вече се появяват мнения, че е неправилно и дори опасно да се позволява на народа да решава такива важни въпроси.

Всъщност пропагандаторите на западния начин на живот са прави: когато е налице остра системна криза, народът може да вземе решения, които да доведат до катастрофа. Примерът с Германия и това как тя стигна до нацизма в случая е напълно уместен.


Проблемът е в това, че няма добра алтернатива. Западният елит се бои да не дойдат на власт радикални популисти, които ще спечелят подкрепата на народа с лозунга „Хайде всички добри хора да се съберем и да избием всички лоши хора!“Само че това само по себе си означава установяването на система, близка по своята безпощадност, до феодалната или тази във времената на ранния капитализъм. Така че по-добре да не се залагат надежди на масовата подкрепа отдолу.

При това трябва да е ясно, че в дадения случай Русия няма никакви поводи за злорадство. Ние сме в същата лодка, в която е и Западът, само дето балонът на социалната система при нас е по-малко надут. Но онова изказване на Медведев, което предизвика истинска буря: „Пари няма. Но вие се дръжте!“, отразява абсолютно същата действителност.

Основание да позлорадстват в дадения случай май имат само страни като Нигерия, Сомалия и другите най-бедни държави в света. Както се казва – те все едно не са живели добре, но поне могат да погледат как благоденстващият златен милиард се връща в канавката, от която е излязъл.

Превод „Епицентър.бг“

 

epicenter.bg/article/-Vzglyad-Bogatite-natsii-se-vrashtat-v-kanavkata-ot-koyato-sa-izlezli/102020/11/33





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1747809
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031