Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2016 07:57 - Трансхуманизмът в новия световен ред
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 759 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

image

Капитолият на САЩ, Вашингтон

 

 

 

 

 

imageКандидатът на историческите науки доц. Олга Четверикова е учен, занимаващ се с изследването на религиозните основи на световната политика и с образователните аспекти на социалното инженерство. Известна е с критичната си позиция относно преустройството на класическото образование. Интервюто е направено за изданието AH Online.

 

 

 

 – Олга, започна новата 2016-та. Би било логично да започнем разговора с равносметка за изминалата година. Тя, разбира се, беше трудна. Кои събития от 2015 г. бихте отбелязали като най-важни и знакови?

– Медиите често се фокусират върху определени събития и така не позволяват да се спрем и да осмислим други, които в действителност са по-важни. Например това, което се случва в Близкия изток – това е само брънка от една верига от събития, в които главното е следното: глобалните елити вкарват Русия в системата си, за да използват нейния духовен и интелектуален потенциал в изграждането на новия световен ред. Той се изгражда на основата на духовната власт и за съвременните „демиурзи“ на Запад най-важното нещо е да концентрират тази духовна власт така, че да контролират умовете на всички, свързвайки ги в единна световна мрежа за управление. Събитията от миналата година са само епизоди от този глобален процес.

– Какво разбирате под глобални елити? Финансови кръгове, мултинационални корпорации? Има различни гледни точки по този въпрос.

 

image– Когато говорим за „глобални елити“ или за „световно правителство“, винаги си представяме една добре организирана йерархична структура, организация, обединение, което има ясно изразена форма. Но системата за глобално управление в световен мащаб все още няма видима структура. Това е сложна мрежова система, която включва банки, корпорации, фондации, разузнавателните служби, мозъчни тръстове, окултни ордени, които са тясно свързани помежду си и чиито членовете присъстват едновременно в различни структури и доминират в ръководствата на ключови международни организации. Те вече притежават финансовата мощ, така че, когато говорим за глобални елити, става дума за крупни банкерски фамилии, финансови босове, които контролират финансовите потоци в света. Добре известно е, че 100-150 финансови корпорации владеят голяма част от световните богатства. Освен това, те се стремят към политическата власт, чийто основен механизъм са законите, затова и се домогват към доминация на международното право над националното законодателство. Ярък пример за това е Световната търговска организация. И накрая, тяхната главна и най-сложна задача е да установят духовна власт, която би им позволила да контролират съзнанието и волята на хората и да спечелят доброволното им подчинение, тъй като тази власт предполага международни стандарти на мислене и поведение, задължителни за всички.

Всичко това е в един пакет, при това всички са длъжни да следват стриктно установените правила. Решенията се вземат тайно от тесен кръг хора, а след това интересите се съгласуват в структури, които вече са публични, като например, известният на всички Билдърбъргски клуб*. Тук се правят някои изявления, но само толкова. Истинските цели на едни или други действия и политически решения остават неизвестни. Ако някой се опита да ги разобличи, да привлече вниманието, те вдигат завесата над някои тайни, но пускат всички по лъжлива следа, съчинявайки такива „конспиративни теории“, които дават възможност да се отклони вниманието от главното и да се вкарат нещата в задънена улица. Тук действа мощна армия от специалисти по манипулиране на съзнанието и поведенческите войни.

image

Aвстрийския алпийски курорт Телфс-Бухен, където се проведе
срещата на Билдерберг през юни 2015 г.

 

 

 

– С оглед на казаното по-горе, какво е сривът в цените на петрола – планирано действие или пазарен процес?

 

– Разбира се, че това планирано действие. Процесът на управление на такъв вид събития е добре документиран в множество изследвания, например, в книгата на Джон Пъркинс„Изповедта на един икономически килър”. Известно е как бяха повишавани цените на петрола през 1973 г., или как бяха понижавани в годините преди разпадането на Съветския съюз, когато бяхме особено зависими от продажбите на нефт. Но не това е главната заплаха за нас, а процесите и действията, чийто ефект може да бъде сравнен с радиацията – тя не се вижда, но тя разрушава. Те се случват в областта на мирогледа и най-вече в системата на образованието, чието първостепенно значение ние все още не сме проумели. Много хора осъзнават, че състоянието на образованието вече е катастрофално, но те смятат, че това е следствие от погрешни реформи, а не е точно така. Става дума именно за поведенческа война, насочена към унищожаване на ценностната ни система.

 

Днес в епицентъра на западната цивилизация, в САЩ, се провежда третата технологична революция. Последствията от нея започнаха да се проявяват едва сега. Без разбиране за същността й ние няма да разберем какво се случва и в нашата система на управление, както и в системата на образованието. На какво се основава тази революция? При нея водещи са нано-, био-, информационните и когнитивните технологии, роботизацията и пр.

 

imageАмериканците ги наричат ​​NBIC-технологии, NBIC-конвергенции или конвергентни технологии – термин, въведен през 2002 г. Съчетаването им води до колосален ефект. Но разликата е в това, че ако преди технологиите бяха насочени към подобряване на условията на живот на човека и промяна в заобикалящите го предмети, сега те са насочени предимно към промяната на самия човек. И човекът с традиционен морал и нравственост се превръща в основна пречка за тяхното приложение. Ето защо задачата е да се промени самото схващане за човека, за човешката природа, да се промени самата концепция за човека и да се наложи ново виждане, наречено трансхуманизъм. 

Западният свят отдавна се отдалечи от християнството, но сега той вече се отърсва и преодолява и хуманизма, който в продължение на три века владееше съзнанието на западния човек. Той вече пречи, тъй като прославя естествения човек, разглежда го като съвършено същество. А трансхуманизмът изхожда от това, че човекът е несъвършен както телом, така и умствено, че той е само поредното звено в еволюционния процес, преходен етап към по-съвършено създание, към постчовека (Posthuman), който може да бъде създаден с помощта на управляема еволюция. И този подход днес е основният идеологически тренд на Запад.

 

 

– Цифровите технологии носят комфорт в живота, но проблемът е, че хората прекарват все повече време във виртуалната реалност и изоставят традиционния си начин на живот. Можем ли да се борим с това или то е еволюционен процес, който в бъдеще ще доведе до „цифровизацията“ на човека. Нима в бъдеще човекът ще бъде лишен от индивидуалност и ще бъде част от програмата, както например в последния филм за Терминатора?

image Да, това са плановете. В крайна сметка, холивудските филми не са просто кино, това не е развлечение, аз ги наричам оръжия за масово програмиране или масово поразяване на съзнанието. Холивуд е тясно свързан с американското разузнаване и с най-новите научноизследователски и технологични центрове в САЩ. Последните са продължение на работата на специалните служби и програмират населението по определен модел на мислене и поведение. Това е важен инструмент за управление на съзнанието, който разкрива техните планове и прогнози. Холивудските филми просто рисува този свят, който те искат да създадат. Това е технологията „форсайт” – когато първо се измислят образите, а след това се разработват методите за тяхното реализиране. За разлика от научните прогнози, които се основават на обективни показатели и потребности.

 

 

– Имаше ли други възможности за развитие на човечеството, освен трансхуманизма? Защо Западът се спря именно на него? Покрай свръхпечалбите това звучи като ефимерно понятие. В крайна сметка Федералният резерв може да емитира долари чрез QE (програма за количествено облекчаване) толкова, колкото си иска, а Министерството на правосъдието на САЩ, обратното, може да санкционира всяка банка в размер на десетки милиарди долари.

 

– Да, но в крайна сметка се изгражда информационното общество, парите се прехвърлят в електронна форма и за да приеме този порядък, човек трябва да се промени, а за това е нужно на първо място да се промени неговата ценностна система, тоест, неговият морал.

 

Ценностната система прави ясно разграничение което е добро и кое – зло. Зависи от това в какво или в кого вярва човек. Ако, например, отрича Бога-Творец и вместо това се кланя на пантеистическо божество, на някаква природна сила, тогава е ясно, че няма никакви заповеди, нравствените понятия са размити, а ако няма Бог – тогава всичко е разрешено. Както пише известният сатанист Алистър Кроули – „Прави каквото искаш – това е същността на закона“.

Докато съществуваше Съветският съюз, у нас доминираха принципите и нормите на социалния хуманизъм, нивото на междуличностните отношения беше високо, така че идеалният образ беше високонравственият човек. Такъв човек не можеше да бъде представен като несъвършено същество, което трябва да бъде подложено на дълбоки трансформации, в това число генетични, чрез препрограмиране на неговия код, или чрез вграждане в тялото и мозъка му на импланти, с чиято помощ той може да бъде не само контролиран, но и управляван чрез система за тотален контрол.

imageВ същото време ключово направление на трансхуманизма е създаването на изкуствен интелект – а това включва и създаването на Свръхразум, и постигането на безсмъртие (биологично, цифрово), и превръщането на човека в киборг. Това не е фантастика, това са реални планове, с които се занимават Националният научен фонд на САЩ, Националният съвет по разузнаване, водещи центрове в Пентагона, DARPA, същият този Google, чийто ръководител Ерик Шмид е убеден трансхуманист. Затова и в Силиконовата долина беше създаден Университета за сингулярност (съвместно от Google и NASA).

Но всички тези технологии действат само ако хората приемат това. Ето защо трябва да бъде премахнат традиционният морал, на чието място да се утрвърди биоетиката, която се променя постоянно заедно с развитието на тези технологии.

 

 

– И каква, в крайна сметка, е алтернативата на трансхуманизма?

– Алтернатива имаше, има и сега. Висок образ на човека дава православният мироглед. Православието по никакъв начин не противоречи на науката. Напротив, изхождайки от този висок образ на човека, какъвто има в православието, най-новите технологии могат да бъдат използвани за добро. Сега само една малка част от тях се използват за добро, а останалата част е насочена към превръщането на човека в обект на контрол и управление. Така, генетиката се използва за това да разкрие човешкия код и да се реализира на практика това, което преди се наричаше положителна и отрицателна евгеника. Става дума за селекция, която разделя хората на чистокръвни и нечистокръвни. Последните трябва да се занимават с обслужването на „породистите”, които пък ще властват и ще следят за това слугите да не се размножават прекомерно и да останат на ниско ниво на развитие.

 

Днес ние виждаме изпълнението на този модел в глобален мащаб. В американските документи е предписано, че най-новите технологии ще доведат до създаването на двустепенно общество. От тях ще могат да се възползват богатите, а останалите се третират като роби, като суровина, използвана за сурогатно майчинство, за получаване на органи и т.н. В Индия, например, вече е създадена фабрика за сурогатни майки, където „работят” здрави и бедни индийски жени, които раждат деца на заможни чуждестранни семейства. В същата тази Индия, в Китай и в Турция процъфтява бизнесът с донорство на органи.



image


Създателката на първата фабрика за бебета – д-р Найна Пател, с
част от сурогатните майки, които получават по 8000 долара за
износването на чужди бебета. Услугата струва 28 хиляди долара
за кандидат-родителите.

Тоест, човеът е третиран като суровина и на Запад вече се утвърждава биоетиката, която руши по пътя си всички препятствия, пречещи да се правят експерименти върху човека. Когато през 1998 г. беше приета първата декларация на трансхуманизма, в нея беше написано, че учените трябва да имат свободата да експериментират, неограничавани от нравствени забрани. Което виждаме при ин витро оплождането – получаваме няколко ембриона, след това лекарите оставят един или два, а останалите ликвидират.

 

 

– Значи смятате, че вече сме преминали точката, от която няма връщане?

 

– На Запад – може би да. Разбирането на човешкото същество като обект на въздействие позволява пълен контрол чрез въвеждане на електронно правителство, електронни платежни системи. При нас голяма част от плащанията се правят с помощта на карта, а в някои европейски страни през 2016 г. искат изобщо да се забрани използването на пари в брой. Това е обща директива, която всички ще бъдат длъжни да приемат. Така беше и с хомосексуалните бракове: съдът реши, и обществото беше длъжно да се подчини, въпреки че милиони излязоха на протест, както беше във Франция. У нас подобни теми се опитвят да представят като конспирология, но тук няма никаква конспирация, съществуващите материали са достъпни. Просто за това малко се пише.

image

 Стотици хиляди на протест в Париж против изучаването на
джендър-теорията в училищата, гей браковете и в подкрепа на
традиционното семейство, май 2013 г.


 

 

– Но и в Европа не пишат за това. Журналистите заобикалят тази тема, тя се потулва не само в Русия, но и в други страни.

 

– Защото тогава ще се разкрият истинските цели на управляващата класа, а тя трябва да обезпечи контрола си над финансите, медиите, в сферата на мирогледа. Тя внимателно крие истинските си цели, внедрявайки лъжливи теории и концепции. Така, когато утвърждаващият се следвоенен неокейнсиански модел на социалната държава се превърна в пречка за запазване на нейните позиции и за получаването на свръхпечалби, тя пристъпи към демонтаж на социалното регулиране под прикритието на борбата с неефективните публични администрации. От втората половина на 70-те години, в качестото си на неалтернативна концепция започна да се утвърждава неолиберализмът, който обосновава необходимостта от създаване на единен световен пазар на стоки, услуги, капитали и работна ръка.

Точно това е глобализацията за интересите на транснационалния капитал. Но за неговия успех е нужно да се дискредитира държавата като такава, в противен случай не е възможно премахването на държавното регулиране. Така държавното ниво на управление се превърна в основен обект на безпощадна критика. Това, което наблюдаваме в Европейския съюз. Когато той навлезе в активната фаза на конструирането си, той започна да се представя като тристепенна система. Първото ниво са наднационалните органи за управление, второто – държавните органи, а третото – регионалните. Така второто ниво в системата става излишно, то трябва да се размие, като някои държавни функции се прехвърлят нагоре, а други – надолу, в регионите. Залага се на еврорегиони, или на етнорегиони, оттам се насърчават и етническите сепаратистки движения в цяла Европа.

Самите европейски транснационални корпорации работят за премахването на държави, които пречат за създаването на единен световен пазар. А това изисква не само икономически и политически инструменти за контрол, но идеологически и психологически техники, които пренастройват съзнанието на европейците. Те са разработвани в Римския клуб, вТрилатералната комисия, както и в създадената през 1983 г. Европейска кръгла маса на индустриалците, или Европейската кръгла маса, която обединява 47 европейски транснационални компании (за тази структура почти не се пише).

Днес основната задача на елита е подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС. Над него работят всичките тези структури и Трансатлантическата политическа мрежа, за която, между другото, малко се знае. В Берлин срещу сключването на Партньорството на демонстрации излязоха 200 хиляди души. Французите също щяха да излязат, но точно в този момент (какво съвпадение!) се извърши терористична атака и във Франция затегнаха винтовете, въведоха извънредно положение. И сега никой никъде няма да излезе, разбираемо при такава ситуация.

image

Стотици хиляди на протест в Париж против изучаването на
джендър-теорията в училищата, гей браковете и в подкрепа на
традиционното семейство, май 2013 г
.

 

Друга задача е въвеждането на тотален финансов контрол, при който корпорациите ще укрепят властта си, без да се страхуват, че системата може да се срине. Най-ефективният механизъм за това е преходът към електронни платежни средства, защото никой човек не може да живее без да купува или продава. Планира се електронните карти да бъдат заменени от електронните чипове и по този начин хората ще бъдат вкарани в системата на тотално електронно робство.

imageНо това е доброволно робство, доколкото хората сами се съгласяват с електронния контрол. Нашите деца вече биват вграждани в този свят, като им се налага им разбирането за електронната зависимост като нещо напълно естествено. Сега добре познати хора и компании на Запад, дори и у нас, активно рекламират чипирането. И това е толкова ефективно: когато от малко играе на компютърни игри, детето се чувства като супермен, като свръхгерой, то може всичко – да се движи в пространството, да променя тялото си, да се трансформира и т.н. А след това идва връщането в реалността, в която детето вече се чувства некомфортно.

 

 

– В заключение, ако се разсеем от нарисуваната от Вас тъжна картина, какво ни очаква през следващата година? Ще има ли събития, които ще променят живота ни?

image– Мисля, че не трябва да приемаме наложените ни фосайтове, а сами да планираме собствения ни живот. Чака ни мобилизация и самоорганизация. Без осъзнаването, че пътят, по който вървим, е не просто лъжлив и опасен, но и несъвместим със съхраняването ни като хора, като народ, като държава, като цивилизация, нищо няма да се промени. Трябва да осъзнаем това възможно най-скоро и да имаме силата да кажем „не“ на налаганата ни система на робство, да вървим по свой собствен път. А това всъщност е в разрез с този курс на глобализация и интеграция на Русия в световния ред, който осъществява руският олигархат.

 

 

– Този отказ от информатизация на обществото не означава ли отказ от прогреса?

– Не става дума за отказ от информатизация, става дума за отказ от тоталното отваряне на световния пазар и от глобалното информационно общество. Без суверенитет в тези области и без суверенна система на образованието и науката никакъв прогрес няма да има. Русия се превръща просто в една площадка или филиал за технологични експерименти. За да могат съвременните технологии да служат на обществото ни, ние се нуждаем от индустриална база. А за това, от своя страна, е нужна реиндустриализация и Академията на науките разработва сериозни планове за бъдещето, които предвиждат осъществяване на реиндустриализацията в период от 5-6 години. Но за тази цел стратегическите сектори на икономиката трябва да принадлежат на държавата, а не на олигархията.

 

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: dobarhistory.blogspot.ru

 

*Билдърбъргски клуб или Билдърбъргска група (Bilderberg group) е група от влиятелни личности, които организират тайна неофициална ежегодна конференция в някои от най-известните хотели или курорти по света. Тя се състои от около 130 участници, мнозинството от които бивши президенти, министри, банкери и собственици на средства за масова информация. Входът и присъствието на тази конференция се осъществяват само чрез лична покана. Мястото на срещите се редува в Европа, САЩ или Канада.


www.memoriabg.com/2016/02/01/transhumanizmut-i-noviat-svetoven-red/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1746824
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031