Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2016 13:01 - Шокираща статистика: 581 деца са изчезнали от началото на годината, държавата бездейства
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 490 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Родители на безследно изчезнали деца обвиниха държавата в бездействие. В студиото на Нова телевизия те призоваха за законови промени, които да не позволят на замесените в изчезването на рожбите им да си играят с властите. Като ключова промяна бе посочен задължителния тест на полиграф.

От началото на годината са изчезнали 581 деца. Намерени са 472. Тази цифра е променлива за всяка година. Най-много изчезват деца, когато започне летният сезон. Има специални критерии, по които се обявява детето за изчезнало безследно или напуснало дома си. Те се формират на базата на данните, които се получат заедно със сигнала за изчезване, каза главен инспектор Ивайло Димитров.

Димитров отрече, че се чака 24 часа след изчезването, за да се започне издирването. По думите му, всеки път предприетите действия за откриването на изчезналото лице са различни, в съответствие с подадените при сигнала данни. Също така,винаги се работи по версията, че детето може да е жертва на инцидент или престъпление. Той добави, че има много случаи, в които просто децата са се скарали с родителите си и са отишли на курорт. Те след няколко дни сами се прибират в къщи.

Като пример в студиото за бездействие на властите беше припомнен случая с Десислава Севдалинова, изчезнала 2002 година. „При изчезването на Деси е трябвало да се изчака 24 часа, за да се започне издирването – време, достатъчно да се стигне до другия край на света. Последния човек, който е бил с Деси, е бил приятелят и Божидар Пеков. Вещи на Деси да намерени в дома му. Той отрича, казва, че от 10 дни са били скъсали. Казва на вещите, че са на майка му. После казва, че деси му ги била продала. Обвинения са повдигнати едва през 2010 година, разказа майка ѝ Анжела Маринова.

Жената разказа още, че Пеков е бил задържан, но впоследствие, защото майка му е бивша окръжна съдийка, мярката му задържане под стража е променена в домашен арест, а след това в парична гаранция от 500 лева. Към момента случаят е занемарен и не се работи по него, категорична е майката. Пеков в момента живее в София и си има дете и семейство.

„От 2013 година не е работено с него. Делото е спряно и обвиненията са снети. Прокурорът от софийска градска прокуратура е сметнал, че няма достатъчно доказателства. В случая се гони време и се цели делото да приключи по давност”, бе категорична майката на изчезналата Десислава.

Адвокат Яничка Методиева посочи, че много са важни първоначалните издирвателни мероприятия и следствия. При Деси това не е направено. Божидар е разпитан чак 3 дни по-късно. Трябвало е издирването да започне веднага, човекът е трябвало да бъде  проверен веднага, както и близките му. Необходимо е било и да се проверят граничните пунктове, защото все още не сме били в ЕС и всяко излизане на страната се е отразявало. Това изпусне ли се, се губи връзката и следите се заличават.

Адвокат Методиева подчерта, че в случая с изчезването на деца и замесените в хора  подлагането на детектор на лъжата да бъде задължително. В случая с Деси, Божидар отказва да се подложи на детектора на лъжата и да обясни, дали е бил с момичето и защо притежава нейни вещи. Изследванията от полиграфа биха дали полезна и целенасочена посока на разследването, добави инспектор Ивайло Димитров.

Тодор Деянов, баща на Съвестин, изчезнал преди 20 години, когато е бил на 7 години, разказа, че и до днес продължава да го търси. Мисли, че е отвлечен с цел осиновяване срещу 250 000 долара. „Може даже да е в Индия. Обществото там е на касти, никога по-горната каста няма да осинови дете от по-долната. Ако им се роди момиче, а им трябва момче да продължи семейния бизнес – се взима такова с европеидни черти, за да улесни търговските връзки, каза той.

Първата му заблуда след изчезването на сина му е била, че за осиновяване се крадат бебета. „Не, искат здрави деца. Самоличността им се променя в Румъния. Доказано е в съда, че въобще не са го търсили”, добави той.

Бащата разказа как първоначално от полицията му казали, че са видели сина му да се дави в канала на „Лъвов мост”. „Търсих разложен труп, а се оказа, че той не е бил в района. Инструкциите за издирване на лица са едни глупости, които са секретни, за да не се разбере, че са глупости. Последният шанс е Съвестин да тръгне да търси кой е“, обясни още Деянов./БЛИЦ

http://bultimes.com/shokirashta-statistika-581-detsa-sa-izcheznali-ot-nachaloto-na-godinata-darzhavata-bezdejstva/


 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1752791
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930