Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2017 14:48 - СПЕЦНАЗЪТ НА ФСБ-продължение
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 741 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 04.01.2017 14:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

АНТИТЕРОР: ЦСН ФСБ РФ, СПЕЦНАЗ ФСБ.

През лятото нан1996 г.с Указ на президента на РФ бил създаден антитерористичен център към ФСБ (АТЦ ФСБ ). Това е една от първите стъпки на Михаил Барсуков, след назначаяането му за директор на ФСБ. За ръководител на новосъздадения Център бил назначен Виктор Зорин, първи зам. Директор на ФСБ. Повод за създаването на Центъра е пълната липса на координация на антитерористическите служби, което се е проявило, особенно ярко по време на операцията в Будьоновск през юни 1995 г. Центърът е сформиран на базата на бившето управление за борба с тероризма (УТБ) на КГБ на СССР. В състава му влезли Управления „А”(бившата група „Алфа”) и „В”(бившата гупа „Вимпел”,преподчинена на МВД под името „Вега”).

В структурата на АТЦ били включени аналитици, оперативен отдел, отдел за тренировки и свръзка, като в случай на кризисни ситуации ръководството на АТЦ, може да привлича и допълнително сили от ФСБ, МВД, ФПС и др. ведомства.

През май 1997 г. Антитерористическия център е преименуван на Департамент за борба с тероризма към ФСБ, а при по - нататъшните реорганизации той станал Департамент по защита на конституционния строй и борба с тероризма. В Департамента влизат: Центърът със Специално Назначение (ЦСН) - състоящ се от отрядите „Алфа” и „Вимпел”, Службата за Специални операции.

„Алфа”,”Вимпел” и сътрудници от ССО са вземали и вземат активно участие в редица контратерористически операции в Северен Кавказ, където в Чечня са усъвършенствали уменията си и са трупали безценен боен опит. Основните им мисии со били: разкриване и ликвидиране на влиятелните чеченски полеви командири, разузнаване ,силово прикритие на агентурните операции на ФСБ.

ЧАСТИ И ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ СЪС СПЕЦИАЛНО НАЗНАЧЕНИЕ (СПЕЦНАЗ ) НА ГЛАВНО РАЗУЗНАВАТЕЛНО УПРАВЛЕНИЕ(ГРУ) НА ГЩ НА РУСИЯ - АРМЕЙСКИ СПЕЦНАЗ.

До 1991г. в състава на Армейския Спецназ на ВС на СССР Влизаха:

- от СВ - 14 отделни бригади със Специално назначение (Обр.СпН); два отделни учебни полка; отделен отряд (ооСпН) - съответстващ на отделен батальон от другите родове войски; роти СпН;

- от ВМФ - 2 отделни бригади със Специално назначение; три морски разузнавателни пункта(МРП).

 

Към 01.01.2010г. в състава на Армейския Спецназ на Вс на Русия влизат:

 

А) от СВ:

- 2-ра ОбрСпН ГРУ (Ленинградски ВО);

- 3-та ОбрСпН (РИ ВО);

- 10-та ОбрСпН ГРУ (СКВО);

- 16-та ОбрСпН ГРУ (МВО);

- 24-та ОбрСпН ГРУ (Сиб.ВО);

- 14-та ОбрСпН;

- 67-ма ОбрСпН;

- 22-та отделна Гвардейска бригада СпН ГРУ (СКВО);

 

Б) от ВМФ:

- 137 РП СпН (Черноморски флот);

- 420 РП СпН (Северен флот );

- 561 РП СпН (Балтийски флот );

- 42-ри РП СпН (Тихоокеански флот.

Главно Разузнавателно Управление (ГРУ) е Централен орган за управление на Военното разузнаване на ВС на Русия. ГРУ е подчинено на Началника на ГЩ и Министъра на Отбраната, занимава се със всички видове разузнавания, работещи в интерес на ВС агентурно, космическо, радио-електронно, общовойсково, въздушно, специално, морско и др.

Приоритет на ГРУ е добиване на секретни сведения, материали, чуждестранни нови образци въоръжение и техника. Резидентурата му не отстъпва на тази на външното разузнаване на Руската Федерация по численост, но има по малко по обем финансиране, при това тя действа по-целенасочено.

В днешно време ГРУ е подчинено на Главното Командване на СВ на ВС на Руската Федерация. Щаб-Квартирата на ГРУ се намира в Москва в района на Хадинското поле .

 

По данни поблекувани в пресата и интернет към днешно време в Структурата на ГРУ са включени 13 основни управления и 8 спомагателни отдела и управления:

- Първо Управление - за страните от Европейския Съюз;

- Второ Управление - страните от Северна и Южна Америка, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия;

- Трето Управление - страните от Азия;

- Четвърто Управление -за страните от Африка;

- Пето Управление - управление на Оперативното раззузнаване;

- Шесто Управление - управление на Радиотехническото разузнаване;

- Седмо Управление - НАТО;

- Осмо Управление - Диверсионните сили със Спец. Назначение;

- Девето Управление - Управление за Военните технологии;

- Десето Управление - Управление за Военната икономика;

- Единадесето Управление - Управление за Стратегически доктрини и въоръжение;

- Дванадесето Управление - Ядрени оръжия;

- Тринадесето Управление - Информационна война.

 

Спомагателни управления и отдели:

- Управление Космическо разузнаване;

- Оперативно-техническо Управление;

- Управление на външните отношения;

- Управление кадри;

- Архивен отдел.

Специалната подготовка на офицерите за ГРУ се извършва в Академиятя на ГРУ (Военно-дипломатическа академия на МО). Подготовката се осъществява в три основни факултета:

- Факултет стратегическо-агентурно р азузнаане;

- Факултет агентурно-оперативно разузнаване;

- Факултет-оперативно-тактическо разузнаване.

В структурата на ГРУ влизат и два научно-изследователски института,разположени в Москва и известни като 6-ти и 18-ти Централни научни институти.

Девиза на ГРУ е: " Закон у нас простой. Вход рубла, вьiход две". Това значи , че да постъпиш в организацията е трудно, но да излезеш от нея е още по-трудно.

Реформата в руската армия очаквано предизвика сътресения. Никой обаче не е очаквал, че преструктурирането ще засегне и елитни специални части като т.нар. "спецназ" на Главното разузнавателно управление(ГРУ). Това са отряди за специално предназначение и са известни с дръзките си успешни военни операции, особено по време на двете войни в Чечения, където са ликвидирали 3000 екстремисти и са пленили около 1500. Бойци на ГРУ са унищожили известни сепаратистки лидери като Джохар Дудаев, Аслан Масхадов, Арби Бараев и йорданеца Хатаб. Самите спецчасти са изгубили около 300 бойци и офицери в Кавказ. Бойците на военното разузнаване също така са провели стотици операции в Европа, САЩ, Близкия изток, Латинска Америка, Африка и Азия. Общата численост и структурата на ГРУ са държавни тайни.

Сега военното министерство е решило да разпусне няколко от елитните части, като 67-а бригада на спецчастите в град Бердск, която е смятана за една от водещите в ГРУ. Освен това ще има и сериозни съкращения в 12-а бригада в Асбест и 3-та бригада в Самара. Според някои руски медии тази част от реформата означава, че ГРУ фактически ще престане да съществува като структура от федерално значение, тъй като се предвижда неговите сътрудници да бъдат пряко подчинени на командващите на военните окръзи. С това обаче бил категорично несъгласен началникът на ГРУ генерал Валентин Корабелников, който го ръководи от 1997 г. Той дори подаде оставка, но тя не бе приета.

Първият удар срещу ГРУ беше нанесен миналата година, когато неочаквано бяха разформировани батальоните на службата за специално назначение „Восток" (Изток) и "Запад" в Чечения. В тях служиха около 1400 чеченски бойци, които бяха една от причините за спечелването на втората чеченска война. Техните командири и самостоятелността, с която се ползваха, бяха трън в очите на проруския президент на републиката Рамзан Кадиров и с позволението на Москва те преминаха под негово командване. Това стана след кратко въоръжено противостояние между двете страни, при което загина единият от бившите командири на „Восток" Руслан Ямадаев, който бе застрелян от неизвестни в Москва през миналия август.

Наскоро няколко руски медии дори съобщиха, че ГРУ може да се обединени със Службата за външно разузнаване (СВР). Това обаче беше опровергано. "За никакво сливане между ГРУ и СВР не може да става и дума. Тези разузнавателни структури и така действат в тясно сътрудничество, особено при обмяната на информация", съобщи източник от ГРУ. Според него основната цел на новата реформа е да се оптимизира числеността на поделенията на военното разузнаване, да се усили тяхното ръководещо звено и да бъде укрепен кадровият състав. Източникът също потвърди, че началникът на управлението ген. Карабелников засега ще продължи да го ръководи и лично ще се занимава с реформирането на военното разузнаване.

В същото време шефът на Генщаба Николай Макаров съобщи, че нито един спецназовец няма да бъде уволненпо време на сегашната реформа. Офицерите и войниците ще бъдат прехвърлени в стари бригади на ГРУ, които са окомплектовани в момента само на 50% - като например тази в Иркутск. Други пък ще се влеят в пехотата и милицията. Макаров подчерта, че бойците от 67-а бригада "са част от елита на руската войска, нейният златен фонд и никой няма намерение да се отказва от техния безценен опит". На 17 март бойците за специално назначение в Бердск обаче се сбогуваха с бойното си знаме, което беше последният етап от разформироването на тяхната част.

Доскоро руското ръководство оценяваше високо дейността на военното разузнаване в лицето на ГРУ. "На мен добре ми е известно за добрите резултати от работата на управлението и особено на неговите специални части. Своевременната и точна информация, която постъпва от ГРУ, не веднъж е била в основата на важни държавни решения и е помагала за националната сигурност", заяви преди две години тогавашният руски президент Владимир Путин при откриването на новата секретна централа на ГРУ в Москва. Тогава той и журналисти разгледаха много суперсекретни помещения, включително могъщия Команден пункт, където се събира цялата информация, включително от космическите спътници.

image

"ГРУ са очите и ушите на руската държава",заяви тогава гордо Путин. Но ето, че минаха две години и се взе решение да се икономисат пари за сметка на военния "спецназ". Според съобщения в медиите в ГРУ предстоят и големи съкращения в централата на управлението. Очаква се с 1/3 да бъде орязан и броят на агентите на руското военно разузнаване в чужбина.

Според експерти бойците на военното разузнаване ще бъдат прехвърлени предимно в спецчастите, които са подчинени на руското МВР. Тези части не само не се съкращават, а се укрепват с още командоси и най-ново оръжие. Така ще продължи тенденцията за засилване на позициите на вътрешното министерство за сметка на други силови ведомства и армията, особено в лицето на ГРУ. За никой не е тайна, че управлението бе създадено още по съветско време, за да служи като противовес на някога могъщото КГБ. Сега конкуренцията е между ГРУ и наследника на комитета за сигурност - Федералната служба за сигурност (ФСС). Руските власти целенасочено увеличават броя на милиционерите и техните спецчасти - ОМОН (Отряд на милицията за особено назначение). През последните три години тези части бяха основно реформирани и в момента има 208 спецотряда. Също така бяха създадени още 87 отряда на Отряда на милицията за специално назначение (ОМСН), като двете организации общо наброяват 25 000 елитни бойци. МВР разполага и с Вътрешни войски, чиято численост днес е около 170 000 души. Това са основно новобранци, които не се обучават за командоси. До 2011 г. тези войски трябва да бъдат съкратени на 140 000 и ще охраняват предимно обществени мероприятия.

Наскоро стана известно, че ще бъдат създадени няколко нови центъра на "спецназ" под шапката на вътрешното министерство - в Татарстан, Алтайския край, в Новосибирска и Нижегородска области. Също така ще се възроди и още една легендарна част на МВР - Специалният отряд за бързо реагиране (СОБР), която беше създадена през 1993 г. и също успешно действаше в Северен Кавказ, но бе разпусната преди няколко години. СОБР се използваше предимно за борба с терористи, освобождаване на заложници и задържането на особено опасни престъпници.

Руското правителство също така съобщи, че ще увеличи с 50% заплатите на работещите в системата на МВР.

Според "Таймс" новината за увеличението е дошла няколко дни след като премиерът Владимир Путин нареди на кабинета да увеличи с 20% месечното възнаграждение на военните. Така противостоянието между силовите структури в Русия навлезе в нова фаза. Очевидно в момента Кремъл залага на вътрешните части за сигурност.

 

ИСТОРИЯ НА ПОДРАЗДЕЛЕНИЯТА СЪС СПЕСИАЛНО НАЗНАЧЕНИЕ НА РУСИЯ.

 

СПЕЦНАЗ НА ГРУ НА ВС НА РУСИЯ.

Историята на подразделениятя със СпН на ГРУ на ВС на СССР( Русия ) води началото си от 24.10.1950г., когато започва създаването на отделни роти със СпН (ОРСпН). Основното им предназначение е било борба с мобилните ядрени оръжия, намиращи се на въоръжение в страните от НАТО. Освен това те са били подготвени и за разузнавателни и диверсионни действия в тила на противника.

Създаването и развитието на СПЕЦНАЗ на ВС на СССР, а след това и на Русия може да се раздели на няколко етепа:

- Първи етап 1950 - 1960 г. (отделна рота, отделни батальони);

- Втори етап 1961 - 1979 г. (създаване на бригади и учебни заведения);

- Трети етап 1979 - 1989 г. (Афганистански);

- Четвърти етап 1989 - 1994 г. (Разпад на СССР и последствията от това);

- Пети етап 1994 - 1998 г. (Първа чеченска война и осъзнаване последствията от нея);

- Шести етап 1998 - 2000 г. (Дагестан, Втората Чеченска война);

- Седми етап 2000 - 2010 г. (Втората Чеченска война. Южна Осетия, период на реформи).

История на създаване на частите и съединенията със СпН на ВМФ:

- Първи период 1930 - 1941 г. (първи опити);

- Втори период 1941 - 1945 г. (създаване на РОСН - прототип на съвременните части със СпН на ВМФ);

- Трети период 1950 - 1960 г. (борба за създаване на части за специално разузнаване на ВМФ и създаване на МРП. Борба за създаване на части водолази - разузнавачи);

- Четвърти период 1960 - 1992 г. (бойна подготовка и изпитания на техника);

- Пети период , Съвременен етап.

image

ПЪРВИЯТ ЕТАП на формиране на СПЕЦНАЗ на ГРУ , завършил със създаването на 46 ОРСпН , в които служел истинският армейски елит по това време. В този си вид СПЕЦНАЗ на ГРУ просъществувал сравнително кратко време. През 1953г. във връзка с предприетите мащабни съкращения във ВС на СССР, в армията останали само единадесет ОРСпН, които били присъединени към 10 БрСпН.

image

В СПЕЦНАЗ на ГРУ влизат, както офицери, преминали специален курс на обучение и наборни войници . Съществували са и подразделения само от офицери. Войниците са се подбирали много внимателно  - най-способните, най-добрите , сред най-добрите.

imageimage

За подготовка на офицери за СПЕЦНАЗ през 1968г. във Военно десантното училище в Резан, бил създаден Факултет Специално разузнаване, на когото подчинили 9-та курсантска рота. В самото начало офицерите са били подготвяни от най-добрите преподаватели по уникални методики. Първоначално съставът на 9-та рота бил подбран от курсантите на останалите 8 роти на училището, поради което тя става най-добрата в училището . Подготовката на курсантите от тази рота, коренно се различавала от тази на останалите роти. Те изучавали по един от следните чужди езици: английски, френски, немски, китайски и получавали диплома за преводач. Коренно се е различавала и самата им бойна подготовка и особенно, тактическа им подготовка. От 1981г. на мястото на 9-та рота са създадени 13-та и 14-та роти.

През 90-те години на базата на Факултет Специално разузнаване на ВУ в Резан и Разузнавателния факултет на бившото Киевско Общо войсково командно училище е създадено специално училище в Новосибирск за подготовка на млади офицери за поделенията СПЕЦНАЗ.

След време те повишават квалификацията си в : курс за усъвършенстване на офицерите разузнавачи, ВА Фрунзе, след което са произвеждане в старши офицери за тези поделения.

Сериозна е била и подготовката на самите поделения СПЕЦНАЗ. За разлика от останалите армейски поделения , при тях се с обръщало по-голямо внимание на бойната подготовка и постоянното усъвършенстване на навиците. Всеки боец се е стремял да се самоусъвършенства и подготвя допълнително извън предвиденото в програмите.

image

- Частите и подразделенията СПЕЦНАЗ на ГРУ, са едни от най-елитните войскови части и подразделения на РФ, доказали се още във войната в Афганистан.

Подразделенията със СпН на ГРУ са участвали активно в много въоръжени конфликти .Техни инструктори са изпращани често да обучават подразделения на приятелски-съюзнически страни. Значителна роля изиграват и във войната в Афганистан. Особено важна роля имат в Специалната операция(СО) по унищожаването на афганистанския ръководител Хавизул Амин. Той се намирал постоянно в двореца си , който превърнал в истинска крепост, с многочислена и отлично подготвена охрана. Да се овладее двореца и ликвидира диктатора съвсем не било проста работа. Участниците в тази СО все още я считат за чиста авантюра. Естественно в СО са участвали и подразделения със Спн на КГБ Гром и Зенит (в бъдеще преименувани на Альфаи Вьiмпель), но заслугата на подр. със СпН ГРУ е безспорна.

Половин година преди щурма на двореца на Амин бил създаден т. н. Мюсбат( Мюсолмански батальон), това е 154 отделен отряд със СпН, в който са влезли само бойци мюсолмани от всички подразделения със Спн на ГРУ. Този отряд бил тайно внедрен в охраната на двореца на Амин. Охраната на двореца се е състояла от три обръча (кордона), като: във външния се е намирала мощна въоръжена бригада ; във вътрешния е била разположена личната гвардия на Амин; между тях се разположил Мюсбат, превърнал се по-късно в Троянски кон. В деня на щурма хората от Мусбат блокирали външния пояс на охраната и са осигурили проникването в двореца на другите подразделения със СпН, и са ги поддържали при щурма. СО завършила с успех. Вечерта на 27.12.1979г. Амин бил убит. По същото време на летище Баграм се приземяват и първите самолети със подразделения от Пековската и Витебската ВДД-и , които бързо са установили контрол над ключови обекти в Кабул. Няколко дни след щурма на двореца на Амин Мюсбате изведен от Афганистан и след кратка почивка и доокомплектоване отново е върнат обратно, където съвместно със другите подразделения със СпН, продължава да изпълнява бойни задачи. Следва да се отбележи, че в Афганистан подразделенията със СпН са използвани по предназначение. Те са изпълнявали задачи , като се започне от съпровождане и охрана на колони и се завърши с организиране на засади на кервани и отряди на противника.

Макар да е имало провали и неуспехи подразделенията със СпН на ГРУ бързо са се приспособили към новите условия и скоро са станали истински проблем, най-главният, най-важният проблем за противника. Когато подразделения със СпН са преследвали противникови отряди на територията на Пакистан, пакистанските граничари са предпочитали , да не им противодействат.

image

След разпадането на СССР, СПЕЦНАЗ на ГРУ са понесли немалко загуби. Няколко бригади със СпН са се оказали в подчинение на ВС на бившите съветски републики. Останалите в състава на ВС на РФ са взели участие в много от конфликтите на територията на бившия СССР. Особенно активно участие вземат в чеченската кампания. Тук отново се повтаря опита от Афганистан. Неподготвеността на подразделенията на регулярната армия за действие в асиметрична обстаановка, налага да се използват основно подразделения със СпН. Именно в този конфликт подразделенията със СпН на ГРУ доказват за пореден път, че са елитни. За тях по-късно един кинооператор казва те бяха истинските псета на войната

 

ЧАСТИ И ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ СПЕЦНАЗ НА ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ (ВВ) НА МВД НА РУСИЯ.

На 29.12.1977г.е създадена Учебна рота СпН(УРСпН) - първото подразделение СПЕЦНАЗ на МВР . УРСпН е сформирана на базата на 9-та рота на 3-ти батальон от 2-ри полк на ОМСДОН Ф.Джерджински(сега се нарича ОДОН - отделна дивизия с оперативно назначение), която била спортна рота, служеща за база, резерв на Динамо. Ротата е формирана от спортисти на цялата дивизия изключително на доброволна основа, с основна задача да се подготвят за осигуряване безопасността на олимпийците на РФ.

През 1988г. били сформирани две бригади със СпН към ВВ на МВР на СССР, едната в Софрино - Московска област, а другата в гр. Колач на Дон Волгоградска област със по около 2500д. Считат ги за ударни (мобилни), съединения за СпН с войскови ред.

Декември 1989г. на базата на УРСпН в състава на ОМСДОН , започва формирането на Учебен батальон СпН (УБСпН). Непосредственно след сформирането си , той е изпратен в Баку, а след това НКАО, където участва в операции срещу незаконната търговия с оръжие и наркотици и ликвидиране на Неформални въоръжени формирования.

На 16.03.1990г. е била подписана заповед и от 01.06.1990г. се сформира отделна рота СпН към Отряда със Специално назначение(ОСпН) Витяз.

През 1994г.започва сформирането и на други ОСпН във Вътрешни войски на МВР на РФ. Тези отряди със СпН са общо 16 на брой: 1 ОСпН Витязь в гр.Москва; 7 ОСпН Росич в гр. Новочеркаск; 8 ОСпН Русь в гр.Москва; 12 ОСпН Ратник в гр.Нижний Новгород; 15 ОСпН Вятич в гр.Армавир; 16 ОСпН Скиф в гр.Ростов; 17 ОСпН Еделзвайсв гр. Минеральне Водьi; 19 ОСпН Ермак в гр. Новосибирск; 20 ОСпН в гр.Саратов; 21 ОСпН Тайфун в гр. Хабаровск; 23 ОСпН Мечелв гр.Челябинск; 24 ОСпН Святогор в гр.Владивосток; 25 ОСпН Меркурий в гр.Смоленск; 26 ОСпН в гр. Казан; 27 ОСпН Куевасв гр Камерово; 28 ОСпН в гр Архангелск.

През 1999г. на базата на отряда бил сформиран полк със СпН Витязв състава на ОДОН. В състав му имало рота окомплектована само от офицери, но не добре подготвени, тъй като много от ветераните напуснали Витяз след сформиране на полка (т.с при увеличаване на количеството се влошило качеството). Фактически,  със сформирането на полка Отряда Витяз престава да съществува.

Всеки кандидат за служба в подразделение „Витяз”, преминава през серия тренировъчни лагери и се обучава по програма, подобна на подразделенията Спецназ към ГРУ. Най- много двама от десет кандидати успяват при подбора. Самото обучение продължава около шест месеца , през които кандидатите преминават курсове по : ръкопашен бой, изучаване и боравене с оръжие, медицинска подготовка, разузнавателна и диверсионна дейност, водене на преговори със похитители на заложници. Най - сериозно внимание се отделя на физическата подготовка. Част от тренировките са – бягане през пресечена местност за време, оценка на издръжливостта и силата с изпълнение на редица упражнения и на последно място три рундов боксов двубой.  В първият рунд срещу един противник, във вторият срещу двама, а в третия е бой без правила и продължава пет минути. Точно във „Витяз” започва да се използва прословутата съветска техника за безконтактен бой.

Униформата си подбират в зависимост от мисията, която предстои да изпълняват, но бронежилетката присъства задължително. Умеят да боравят с всякакъв вид оръжие, но основното им въоръжение, включва винаги най-новите руски картечници, автомати, снайпери, гранатомети, пистолети, както и специалния нож със изстрелващо се острие. Част от въоръжението им са също така е и автомати и пистолети за подводна стрелба.

 

Подразделения „Витяз” вземат активно участие и в двете войни в Чечня, както и в целият конфликтен район на Северен Кавказ. Участват в почти всички акции на руските войски в размирните райони на Абхазия, Казахстан, Азербайджан, Нагорни Карабах и т.н. Над 100 членове на „Витяз” са награждавани с ордени на СССР и Русия за храброст и проявена смелост.

imageimage
Чечня 1995г.

 

СОБР ГУБОП МВД РФ

В съответствие с 8-ми пункт на Указа на Президента на РФ относно Мерките по защитата на гражданите, охрана правовия ред и усилената борба с проституцията, N1189 от 8 октомври 1992 г. Главно Управление за борба с организираната престъпност било усилено със Специални отдели за бързо реагиране. В тях са служели предимно офицери и прапощици.

Задачите на СОБР ГУОП били: силовото осигуряване провеждането на Спец. операции; оперативно издирвателни и следствени мероприятия,по предотвратяване и пресичане на дейността на въоръжени престъпни групи; изземване на незаконно притежавано оръжие , боеприпаси, ВВ, наркотици и предотвратяване на тяхното разпространение. СОБР били първите Спец.подразделения, създадени в системата на ГУОП. По-късно били създадени и действащите днес регионални отдели.

Към настоящият момент СОБР се наричат ОМСН, като те са единствените чисти спецназовци по антитерор в структорите на МВД.

 

ОТДЕЛИ СЪС СпН ФСИН РУСИЯ.

Те са Специални подразделения на Федералната служба за изпълнение на наказания, които влизат в структурите на териториалните управления ФСИН на РФ. Днес тяхното наименование е Отдели със СпН. В техните задачи влизат: разкриване (предупреждение) и предотвратяване на престъпления и правонарушения на обектите на ФСИН; издирване и залавяне на известни престъпници ; осигуряване безопасността на специални мероприятия; освобождаване на заложници; охрана на ВИП личности на различните ведомства.

 

ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ СПЕЦНАЗ НА ВМФ НА РФ. МОРСКИТЕ ДЯВОЛИНА РУСИЯ.

През 1953 г.във Черноморския флот било сформирано подразделение водолази-разузнавачи.

През есента на 1956 г. Министърът на отбраната на СССР Г.К.Жуков издал заповед за създаване на поделение със СпН във ВМФ. Така през същата година в Балтийския флот било сформирана морска част със СпН, която се счита за първото поделение СПЕЦНАЗ във ВМФ. По данни на западните специалисти, те първи са отработвали методики за: подводни диверсионни действия; скокове с парашут във вода в т.ч. от вертолет; изпитване на нови образци технически средства и оръжие.

През март 1955 г. подобно поделение било сформирано и в Тихоокеанския флот, а от ноември същата година и в Северния флот.

През 1967 г. по заповед на главнокомандващият ВМФ бил създаден Учебно-тренировъчен отряд - леководолази на Черноморския флот, на базата на който се формира Отряда зa борба с подводни диверсантски сили и средства (отряди ПДСС), който една година по-късно влиза в състава на 9-то управление на КГБ. Задачите на ПДСС са били: защита на ВМБ и корабите от бойните плувци на противника; специална антитерористична дейност и охрана на ВИП личности.

От 1968 до 1969г.с помоща на специалисти подготвени в Учебно тренировъчния отряд във всички флотове на СССР (Балтийския, Черноморския, Тихоокеанския и Северния) са били сформирани Отряди за борба с подводните и диверсионните сили и средства (Отряди ПДСС). Техни подразделения са разположени във всички по-големи военно-морски бази и задължително там, където са се намирали подводни лодки с ядрено оръжие на борда.

През 1991 г.е създаден Център за силова охрана към Службата за безопасност на Президента(СБП) за основа на който послужило Спецподразделението бойни пловци за охрана на резиденцията за гости на Президента Заря.

По времето на президента Елцин това подразделение е било принуждавано да изпълнява непрофисионални задачи. Така например през 1996 г. група бойни плувци със цялото си снаряжение било изпратено в с.Първомайское,завладяно от чеченски терористи. Използването на това елитно поделение като наземна щурмова сила, е могло да се роди само в главата на тогавашния президент. Благодарение на разума на ръководителят на опрацията, групата не е използвана. По време на скандалното пътуване на Елцин с кораб по р.Енисей бойните пловци от СБП са спасили прессекретаря на Президента Костиков, изхвърлен зад борда по заповед на пияния Президент.

ПДСС се отличава в своята професионална област през 1994 г., когато по време на посещението на кралицата на Великобритания в Санкт Петербург, когата поради много студеното време и ниска температура на водата, водолазите от елитната английска бригада със СпН, съпровождащи кралицата, се уплашили от преохлаждане и отказали да се гмуркат във водите на Финския залив. Тогава руските бойни пловци спокойно са поели дежурството под вода на кораба на кралицата.

В средата на 1970 г. Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на СССР (ГРУ) създава свое подводно разузнавателно-диверсионното формирование наречено „Делфин”, чиято задача са тайни операции срещу военноморски бази на чужди държави.

От 1981 г.е създадено и подразделение бойни плувци в отряд „Вимпел”. Подборът на кандидатите за това подразделение бил жесток, от 120 кандидати имащи съответната подготовка са подбирани по 10, защото задачите на подразделението са имали,не само оперативно-тактически, но и стратегически характер. По време на конфликт задачите на бойните плувци на подразделението са били: проникване на територията на противника и изваждане от строя на системата за управление на ВМБ, ПВО, ПЛО и да овладеят важни обекти и ги удържат до подхода на основните сили.

Подборът за морските СПЕЦНАЗ бил много строг и дълбоко законспериран. Даже подбраните за служба морските подразделения със СпН, до пристигането си в тези подразделения не са знаели къде са попаднали.

Личният състав на отрядите ПДСС се подбира сред морските пехотинци, получили препоръки от командирите. Изисква се кандидатът да бъде емоционално уравновесен, способен да запазва спокойствие в екстремни ситуации, да не се бои от тъмнината и самотата, от затворено пространство, да издържа големи физически натоварвания, да издържа при дълбоко потопяване във вода.

Успешно издържалите психологическите и медицинските тестове, кандидати се обучават като курсанти. Базовата им подготовка, продължава половин година (26 седмици) и се дели на три етапа:

image
Подготовка на "Делфин"

Първият етап е с продължителност седем седмици. Учебният ден трае 15 часа. Курсантите изпълняват кросове на далечни разстояния, плуват, гребат, преодоляват полоса от препятствия. Всеки ден натоварванията се увеличават, а изискванията стават все по- големи. Освен това инструкторите постоянно устройват изненади. В седмата седмица (последната) проверяват способностите на курсантите да издържат на огромни физически и психически натоварвания. През това време се спи само по 3-4 часа на денонощие. Курсантите извършват марш на скок с пълно бойно снаряжение на 100 километра, преплуват със водолазен костюм 18,5 км (10 мили), буксирайки при това товар, който тежи до 40 кг. Средно този етап преминава един на 15-20 курсанти.

Вторият етап е с продължителност 11 седмици. Курсантите изучават: водолазно снаряжение; миноподривна дейност; тактика на бойните операции на малки групи на вода и земя; основи на войсковото разузнаване; свързочна подготовка; хладно и огнестрелно оръжие. Следват парашутна подготовка, алпинизъм, управление на подводни и надводни транспортни средства. Изучават се и се отработват различни действия под вода, методи на проникване в здание по вода. Много време се отделя и на ръкопашния бой, особено под вода с нож. Момчетата от отряд „Делфин” отработват методи за шоково, травматично и смъртоносно действие върху противника. По време на изпълнение на различни учебно-бойни задачи спецназовците, се тренират, разпределени, по малките подразделения(групи) бойни плувци. Целта е всяка малка група подводни плувци – двойка, тройка, четворка и др. да действа в синхрон, като един добре смазан механизъм. След като приключи вторият етап на обучението, курсантите се явяват на изпит по охрана и отбрана на брегови обекти и кораби от плувци диверсанти на противника. Този изпит се провежда по време на учения, които са моделирани, като истински бойни операции. Тук се проверява умението за действие под вода на различни дълбочини – ориентиране, наблюдение в условия на лоша видимост, водене на подводни действия(битки), преследване на противник, измъкване от преседване, маскиране на дъното и др. Успешно издържалите изпита се изпращат в отделната бригада на морската пехота за затвърдяване на придобитите навици.

Третият етап е с продължителност осем седмици. Опитни инструктори всеки ден контролират курсантите. След това едни от плувците остават в бригадата, други се връщат в отрядите ПДСС, където са преминали обучението.

Най-способните преминават двугодишно обучение в специалния разузнавателно-диверсионен център, който до разпада на СССР се намираше на соленото езеро Балхаш в Казахстан (езерото е с площ повече от 17 хиляди кв.км и дълбочина до 226 метра).Там курсантите са изпълнявали парашутни скокове от различни височини, като се започне от 200 метра,на различна местност – на вода, в гора,в планина, в степ, през деня и нощта. Плувците десантират по въжета (въжени стълби) от вертолети – от височина 40 метра за 28 секунди, и без стълби, скачайки във вода от височина 5 метра. Усвояват излизане от подводница с помощта на торпедни апарати, учат се да унищожават кораби, мостове, да завземат летища, командни пунктове, да оцеляват във всякакви климатични условия, да оцеляват и бягат от плен, да работят с различни видове радиостанции. Немалко време отделят на усъвършенстване на стрелбата от различни видове огнестрелно оръжие, с приоритет на подводното.

image

Така в продължение на няколко месеца физическите психологическите натоварвания по време на обучението на подбраните кандидати са достигали пределни стойности. Кандидатите внимателно са наблюдавани от подбрани от бойните подразделения старшини-инструктори. Физическата и професионалната подготовка се оценяла по нормативи, а психологическата устойчивост е проверявана при преодоляване на различните изпитания.

Матросите и старшините подбрани за тези поделения са служили по три години. Програмите им за обучението през годините били много разнообразни и включвали: водолазна, въздушнодесантна, навигационнотопографска, специална морска, физическа подготовка, мино-подривно дело, ръкопашен бой, оцеляване (преживяване ) в условията на различните театри на военните действия, свързочна, медицинска и др. подготовки, необходими за успешно изпълнение на бъдещите им задачи. Кандидатите са обучавани и целенасочено по водене на разузнаване в приморски направления в интерес на флота, унищожение на мобилни ракетни пускови установки, командни пунктове, хидротехнически съоръжения, морски плавателни съдове и др..

За изпълнение на широкия спектър от задачи бойните плувци са снабдени с необходимото въоръжение и технически средства: късоцевно и дългоцевно оръжие (автомати и пистолети за подводна стрелба) и стандартните такива, на останалите подразделения СПЕЦНАЗ , включително, и за безшумна и безпламенна стрелба на сушата. За усилване на огневата си мощ отрядите ПДСС са притежавали и гранатомети, ПЗРК, ПТУРС и др., които са използвани в зависимост от поставената задача. Инженерното им оборудване включвало освен взривни вещества и различни видове специални противокорабни мини.

Морските спецназовци са обучавани прехвърляне в тила на противника по следните способи: наземен (по суша ), по въздух, морски (по вода) или комбинирано. За прехвърляне по парашутен способ са използвани парашути, позволяащи скок със водолазно оборудване на вода от пределно ниски височини (тренирани са изпълнение на парашутни скокове от 120,100,80 и 60 м.височина). Полковник В.Поедняков е поставил рекорд, като изпълнил парашутен скок от свръхмалка височина - 50 м., без запасен парашут. Тренирали са изпълнение на парашутни скокове при сорост на вятъра до 15м.

image

В отряда подразделенията се специализират за действие по региони на предполагаеми бойна мисии – Латинска Америка, САЩ и Канада, Западна Европа, Югоизточна Азия, Южна и Югозападна Африка, Близкият изток, страните от Средиземноморието.

След обучението в центъра диверсантите се изпращат в Севастопол, където в делфинариуми изучават методите на борба с морски животни, тренирани за унищожаване на бойни плувци. Борбата с подводни диверсанти делфините тренират на манекени и истински плувци.По такава програма работят лаборатории на ВМФ на САЩ. Но съветските специалисти разработват свои методи на борба с морските животни. Причината е, че по време на една от операциите за взривяване на американски транспортни кораби с боеприпаси в пристанището Камран загиват двама плувци на “Делфин”. Те са убити от бойни делфини, докарани тук от САЩ за охрана на акваторията на пристанището. Опитите на американците да използват своите делфини против съветските бойни плувци на крайбрежието на Никарагуа завършва с ликвидиране на животните.

Успехът на една операция на бойните плувци е невъзможна без помощта на научните подразделения. Те дават точна информация за хидрографските условия в района на десанта - за подводни течения, за релефа на бреговата линия, естествените укрития, опасни за хората морски животни, за температурата и прозрачността на водата и пр. Те осъщесвяват и звукова връзка с плувците, осигуряват ги с хидроакустични фарове, ориентират ги за местоположението. Подразделенията за техническо осигуряване се намират на борда на “научно-изследователски” кораби (на Руската АН) или в секретните отсеци на огромни плаващи заводи за преработка на риба, раци, калмари.

Въоръжението и снаряжението на бойните плувци на ГРУ се състои от безшумно скорострелно оръжие, оптически и лазерни прицели и целеуказатели, вакуумни боеприпаси, реактивни гранатомети , огнемети. Водолазното им оборудване , освен апаратите и костюмите за подводно плуване съдържа и хидроакустични станции, навигационни прибори и др. За придвижване под вода се използват индивидуални буксировчици, свръхмалки подводни лодки. В средата на 80-тегодини е създадена свръхмалката “Пираня”. Но връх в конструкторската мисъл е “Сирена”.

До разпадането на СССР боините пловци са изпълнили не малко бойни операции в различни части на света: Виетнам, Индия, Близкия Изток. Осъществявали са подготовка на подводни плувци на приятелски страни, охранявали са съветската ВМБ в Етиопия, корабите на ВМФ по време на пребиваването им в Ангола, Мозамбик, Никарагуа и Куба. Участвали са в разминирането на Персийския залив и Карибско море.

Справката е изготвена от о.р. полк. Сирмо Петров Сирмов служил 33г. на различни длъжности в структурите на българските : СПЕЦНАЗ и в последствие Специални сили. При изготвяне на Справката са използвани материали от Интернет, печатни издания и лични познания. Изготвилият справката няма претенции за пълна достоверност, точност и изчерпателност на материала, включен в нея и се извинява за допуснатите стилни и правописни грешки, които поради ограниченото време не бяха отстранени.

  bulgarianparatroopers.eu/index.php/bg/statii/item/282-spravka-za-spetzialnite-sili-na-rusiya

Новый российский спецназ для заграницы - YouTube



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1756039
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930