Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2017 10:30 - Кеворк Кеворкян: „Карнавалът Плевнелиев“ е в миналото! Радев е „Вътре в борбата!“ Чу се тропота на ботуши – а не пърхането на балетни пантофки…
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ТРОННОТО СЛОВО НА РАДЕВ

Силата на едно слово – особено „тронно“ – е в неговата краткост. Ако се съди по реакциите на парламентарната зала – или поне на част от нея – президентът Радев трябваше да произнесе не 30-минутно, а най-много 3-минутно слово. И да не обръща внимание на подвикванията. Да не се принизява до нивото на един от кочияшите на Костов, чиято оядена зурла винаги извиква представата за селски кмет-дерибей. Да искаш отстраняване на току-що заклелият се президент е инфантилно безчинство. Но и ярко свидетелство за това, колко несъстоятелна е българската политическа цаца. Това е и пример за „Бизнеса с миналото“, за който говори Радев. Тъкмо миналото наднича зад подобни реплики – минало, в което политиката е алъш-вериш, надлъгване, свински отношения и подлярски номера.

Радев иска да се сложи край на „Бизнеса с Миналото“. На мръсния бизнес – да.  Но не и на внимателното прочитане на Миналото.  Иначе всичко ще продължава, както и досега.
Никой не беше казал на Радев, че не трябва да се обяснява – тръгнеш ли да го правиш, вече си загубил. А не го бяха и подготвили, че част от депутатите ще го провокират. Това са същите, които търпяха
чучелото Плевнелиев пет тягостни години, без да обелят и думичка за позорните му кълчения – вместо да го овалят в катран и перушина. Защото им беше пределно удобен.

Много важна бе репликата на Радев към някои депутати: „Остават ви 10 дни“. Той изглеждаше /по-скоро/ неподготвен, докато я произнасяше. Но какво се крие зад нея? По-скоро издава обичайното му състояние: „Вътре съм в борбата!“ Чу се тропота на ботуши – а не пърхането на балетни пантофки.

Радев трябва да състави служебния кабинет, без да се подава на внушенията на „столетницата“, от която винаги се усеща дъх на неувереност и колаборационизъм.  Ако иска да се пошегува, да избере за премиер някой като „истинския комунист“ Близнашки, който си пасна чудесно с „истинския демократ“ Плевнелиев. Ако иска да се свърши работа – някой човек, който не е в плен на суетата, работяга без големи амбиции.

Много сладък беше един стихоплетец от селото на Радев: „Нека България да руменее“. Да се надяваме, че новият президент не чете поезия.

Фондация за свободата „Фридрих Науман“ издаде сборника „Черна книга на правителствените разхищения в България. 2016“. Не мога да съдя /засега/ за достоверността на включените в него текстове. Но една книга – Черна, Бяла или каквато и да е – за „Карнавалът Плевнелиев“ също никак няма да е излишна. „Фр. Науман“ няма да я издаде. Но някой трябва да го стори. Защото Плевнелиев, заедно със личните с мистификатори, вече дращи собствения си бизнес с Миналото.

След отчета на Плевнелиев, Цветанов каза по една телевизия: „Плевнелиев минизира щетите“. Не уточни, какви щети е минизирал. Минизирал? Вероятно, искаше да каже „минимизира“. Но прозвуча като „минира“.
Минизира – мини зарива. Какви? Някой трябва да го каже.

Кеворк Кеворкян, Фейсбук

 

bultimes.com/kevork-kevorkyan-karnavalat-plevneliev-e-v-minaloto-radev-e-vatre-v-borbata-chu-se-tropota-na-botushi-a-ne-parhaneto-na-baletni-pantofki/



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1752587
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930