Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2018 07:48 - Как се живее с... множествена личност?
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 291 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.02.2018 07:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Дали тази диагноза има нещо общо с раздвоение на личността? Цели 40 години съзнанието на българката Ани Ноева постоянно превключва от един персонаж на друг, и то без предупреждение Днес ще ви представим един частен случай от медицинската практика, който нагледно ще покаже проявите на това чисто психично заболяване. Ани Ноева от Созопол никога няма да се чувства самотна. В нейната глава “живеят” цели двадесет съвършено различни хора - от девойка-анорексичка до момче, пишещо на латински. Ани страда от това психично разстройство още от ученическа възраст. Когато нейната учителка в първи клас я помолила да стане и я попитала какво е направила, момичето погледнало с очи надолу, забелязало, че полата и блузката й са изцапани с черна боя и вдигнала рамене - не съм аз! Самата Ани си спомня как учителката буквално се вбесила, защото момичето отричало своята вина. Тя сега е на 51 години. И тогавашният й спомен е за това, че не тя, а някой “друг” изцапал полата и блузката й. Петгодишното момиче, разбира се, не е можело да знае своята диагноза и факта, че през следващите четиридесет години нейното съзнание постоянно ще превключва от един персонаж на друг, и то без предупреждение. Заболяването на Ани от Созопол се нарича дисоциативно разстройство на личността, но при нея по-точна е диагнозата множествена личност. И до днес в главата на ани “живеят” цели 20 персонажа, а лекарите са убедени, че жената не си ги измисля.
Тя действително се намира под властта на сили, които не е в състояние да контролира. Самата Ани намира за най-интересен свой персонаж т.нар. Патрисия - писателка, която наскоро е издала нова книга - “Всичките мои АЗ”. По този начин тя се опитала по някакъв начин да подреди хаоса, който цари в нейния живот. В крайна сметка жената стига до извода, че Ани Ноева не съществува. Самата тя обяснява така нещата: “За повечето хора, които ме познават, аз съм Ани Ноева и наистина откликвам на това име”. Но истината е тази, че нейният разум се е разпокъсал на парченца още преди да се научи да говори, оставяйки момичето с много-много алтернативи. Констатацията на личния лекар на Ани, д-р Деяна Константинова, че в главата на жената наистина “живеят” цели 20 персонажа, всеки от които би могъл да се появи в различен момент. Тя “споделя своето жилище” с Лили, търсеща любов; с Бони - самотна майка; с набожната католичка Силвия; с малкото момче Дани, което може да пише само на латински, и с депресирания юноша Колю, който е на двадесет и няколко години. Това са само част от персонажите, в чийто живот влиза Ани. “Превключването” изглежда така, сякаш някой се вмъква в тялото на жената Вече повече от шест години “основна фигура” в живота на Ани се явява Силвия. Домакиня, която възпитава дъщеря си, 14-годишната Вили. И прави всичко възможно, за да живеят нормален семеен живот. В някои дни това се получава, в други обаче “властта бива завзета от два-три други “алтернативни АЗА”, които вършат каквото им дойде на ум.
Когато се случва “превключването”, то изглежда по следния начин: сякаш някой се вмъква в тялото на Ани. Лицето й започва да потреперва и иначе разсъдливата Силвия отстъпва място на палавата и в същото време срамежлива Диди, 15-годишна тийнейджърка, която често се появява по време на обяда. Диди през цялото време се притеснява заради дрехите си, въобще заради гардероба си и иска с един замах да промени всичко. “Понякога мога да сменя пет тоалета само от сутринта до обяд”, разказва Ани. - За мене е нормално да се върна от магазина с пълни чанти с продукти, които не са ми нужни. Понякога отварям гардероба и виждам там дреха, която не помня да съм купувала. Или пък ми доставят храна, която не съм поръчала. За да дойда на себе си след “превключването” - това е като да се събудя от дрямка. Отнема няколко секунди. Оглеждам се, съобразявам коя съм, къде съм и какво правя в момента. Аз мога, седейки на дивана, след известно време да осъзная, че съм в близкото кафене или в дома си, без да имам никаква представа накъде съм се отправила”. Жената посещава терапевтични сеанси с надеждата някой ден да може да заживее “сама” Самата Ани не се оплаква, че лекарите, при които е ходила, са се държали лошо с нея, но твърди, че не са й обяснили защо толкова много различни хора живеят в тялото й. Може би затова е невъзможно да узнае истината за себе си. Ако разбере причината, поради която живее заедно с цели двадесет “гости”, може би това ще бъде прекалено болезнено за нея. Обаче специалистите са уверени, че в ранното си детство Ани във всички случаи е получила някаква много сериозна психична травма. Жената посещава терапевтични сеанси с надеждата някой ден да може да заживее “сама”. Докато била девойка и родителите и били живи, непрекъснато я влачели по психиатри и при врачки.
Дори стигнали и до поп, който да й чете Киприяновите молитви, но състоянието на момичето не се променило. Родителите си отишли рано един след друг, защото не могли да преживеят това, че единствената им дъщеря е луда. От тогава Ани живее сама, но не се страхува от нищо. Освен от себе си. Повечето експерти са на мнение, че състоянието е следствие от травма Обикновено има една доминираща личност покрай другите персонажи в живота на жената. Тя твърди, че може да слуша техните гласове или да вижда какво се случва, дори когато самата тя пребивава в “отключено” състояние. В случая с Ани личностите не се “промъкват” една през друга. Всички те действат съвършено индивидуално - тялото е едно, но всичките въплъщения в него са съвсем различни личности. Повечето експерти са солидарни в мнението си за това, че проблемът на Ани е следствие от преживяна тежка травма. Впечатлението е такова, казват специалистите, че разумът на Ани се опитва по такъв начин да се справи с болезнени житейски изживявания. Някои от “образите” на жената действително са свързани с нейни негативни преживявания - като например превъплъщението й в Диди, която търси своето дете. Нейното “раждане”, т.е. появяването на Диди като един от персонажите на Ани, е истинската реакция, защото преди години социалните служби са отнели детето й заради психични отклонения. Другият образ, в който често се превъплъщава жената, е страдаща от анорексия млада девойка, появила се тогава, когато и Ани започнала да страда от хранително разстройство. Лекарите, които са запознати с проблемите на Ани, смятат, че тя разказва живота си, като рисува мрачни картинки, на които картинки децата са подлагани на насилие и жестокост.
Какво казват специалистите Психоложката Величка Димова от Варна казва, че подобни разстройства на личността се проявяват вследствие посттравматично стресово разстройство и служат за защита на пациента. “За да се защити, разумът на човека оформя от спомените си травма на отделна личност. Това означава, че между различните “превъплъщения” съществува амнестична бариера, въпреки че някои хора така или иначе могат да страдат от спомени и кошмари. По принцип хората като Ани си съседстват с двама-трима “заселници”, но аз имам пациенти с множество персонажи. Понякога тези, които са преживели няколко травми в детството си, си създават отделна алтернатива за всеки инцидент. При Ани нещата стоят малко по-различно. Тя се е отдала на рисуването. И ако човек види скиците, които нахвърля на прима виста, ще може да разбере от какво точно е наранено съзнанието й и от какво иска да избяга.

Яна БОЯДЖИЕВА


https://www.blitz.bg/article/27881






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1753565
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930