Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2018 12:22 - 90 години от рождението на Ернесто Че Гевара
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 427 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 14.06.2018 12:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ернесто Че Гевара е роден на 14 юни 1928 г. Неговият образ на героичен борец за свобода и справедливост и днес не помръква, а само се засилва.

Каква е причината за това?

През 1952 г. Ернесто и негов приятел обикалят Южна Америка на мотоциклет; след това той завършва медицина и става хирург; през 1959 г. заедно с Фидел Кастро извършват кубинската революция. В резултат на което той се превръща в команданте и кубински държавен деец. След това Ернесто Че Гевара се заема да „изнася революция“ извън Острова на Свободата и организира партизански войни в Африка и Л. Америка.

През 1962 г. Че има ключова роля в привличането на съветски ядрени ракети в Куба, с което има дял в Карибската криза. Скоро аржентинецът се превръща в радикален маоист.

Животът на Че завършва героично. Той е разстрелян, след като е пленен по времето на опита му да вдигне марксистко въстание в Боливия. Разказват, че той казал на палача си: „Стреляй, страхливецо, ти ще убиеш само един човек!“ Смисълът на фразата е, че революцията не може да бъде убита.

Едва ли има човек, от когото ЦРУ да се е страхувало повече отколкото от Че Гевара. Това признава един от агентите на специалната служба.

Самият Че нямал страх от никого и от нищо.

Икона с бунтарски стил

Че Гевара не е само символ на съпротивата и борбата за правата на потиснатите народи. Той е безсребреник, интелектуалец и поет, боец и полеви командир, пострадал заради идеята.

С една дума Че е икона за младите бунтари, които искат да променят света, „Дон Кихот на ХХ век“.

За онези, които го ненавиждат, Че е фанатичен убиец, готов да положи пред олтара на революцията всякакво количество човешки животи. Често в писмата си се подписвал с името „Сталин II“. Има доказателства, че след победата на въстаниците той екзекутирал пленените войници и всички, които поддържали режима на Батиста, изтезавал пленниците и лично ръководел разстрелите. На съвестта му според неговите хулители тежат десетки хиляди жертви.

Агентът на ЦРУ, който пленил команданте в Боливия, разказвал, че преди разстрела той признал, че е извършил „две хиляди“ екзекуции на „империалистически шпиони и агенти“, но не съжалявал за това.

Въпреки това Че Гевара и днес се смята за светец от боливийските селяни, на чиито земи той се опитал да разпали пожара на революцията. Те го споменават с името „Сан Ернесто“, молят му се и искат помощ от него. Неговите портрети висят в латиноамериканските храмове. Селяни, които видели трупа му след разстрела, разказвали: „Нито един мъртвец не приличаше толкова много на Христа колкото Че…“

Най-известният портрет на Че Гевара е изработен от кубинския фотограф Алберто Корди, който и днес се продава добре.

Снимката на пламенния революционер с барета със звезда била подарен на команданте от Кастро и е най-тиражираната в света. Тениски, бейсболки, значки и чанти, плакати, сувенири с неговите портрети и кафе ресторанти, които носят името му, са стабилен бизнес.

Търговците много ефективно използват протестните настроения на прогресивната младеж и с времето превърнаха образа на романтичния бунтар в добре тиражирана стока. По ирония на съдбата Че Гевара внася огромен дял в културата на потребителското общество, което презирал цял живот.

Изначално човекът има нужда от герои. Проблемът на днешните деца е, че им липсват герои. В соцвремето децата се възпитаваха в духа на героичното, а сега героите им са Мики Маус, Батман и др. Дори в детските книги с приказки отсъстват герои.

Затова на този фон героизацията на Че Гевара задоволява това търсене, което ние проявяваме още от деца. Така се обяснява фактът, че и досега Че се изобразява на тениски, плакати и пр., и символизира образа на безкористния човек, който не е служил на себе си, не на джоба си, а на идеята за промяна на света. Такива фигури липсват в днешното буржоазно общество и като контраст привличат особено младите хора.

Според историци тиражираният факт, че ръцете на Че са потопени в кръв е поредният мит. Той не е бил по-кръвожаден от други революционери.

За днешното младо поколение е важно, че Че не се е ръководил от користни цели. Идеята за революцията и бунта винаги е била притегателна за младостта.

Идеите на Че намират отклик в сърцата на младите, колкото повече обезпечено и стабилно става обществото. И в това се заключава психологическият феномен: хората се уморяват от стабилността. Чрез привързаността към Че Гевара младите хора реализират своята потребност от свобода, включително и от свободата на парите.

ПЪЛНОТО МУ ИМЕ Е ЕРНЕСТО ГЕВАРА ДЕ ЛА СЕРНА ИНЧ ИЛИ ПО ИСПАНСКИ Ernesto Guevara de la Serna Linch.

Съратниците на Гевара го наричали Че, подчертавайки аржентинския му произход. Това междуметие е много разпространено обръщение сред аржентинците.

Интересни факти за Че Гевара

1. Далечен прадядо на майката на Ернесто бил генерал Хосе де ла Серна е Нохоса, вицекралят на Перу.

2. От четиригодишна възраст Ернесто обичал да чете. Вкъщи родителите му имали библиотека с няколко хиляди тома.

3. Ернесто обичал поезията и пишел стихотворения.

4. Бил силен в точните науки, особено в математиката, но предпочел професията на лекар.

5. Най-големият авторитет за Че бил Алберт Швайцер.

6. Не искал да служи в армията и след като взел ледена вана, се простудил и предизвикал пристъп на астма; признали го за негоден за военна служба.

7. След като получил диплома на лекар, Че Гевара лекувал бедни хора без пари.

8. Кастро споделил, че Ернесто бил по-добър революционер от него.

9. Че се научил да пуши пури в Куба, за да гони нахалните комари.

10. В Куба Че получил званието „команданте“, което се равнява на „майор“.

11. Убиецът на Че е сержантът от боливийската армия Марио Теран.

12. Образът на Че е изобразен на кубинската банкнота от три песос.

Росица Тодорова, Издателство “Распер”

Преди 51 години убиха Че Гевара. Тази песен е в негова памет!

  • Hasta la victoria siempre”  (До вечната победа) – Че Гевара в писмо до Фидел Кастро

 


”Все още не съм намерил нито един надежден източник, който посочва случай, в който Че да е убил невинен. Тези, екзекутирани от Гевара, лично или по негова заповед, са осъдени за престъпления, които обикновено се наказват със смърт по време на война или непосредствено след нея: дезертьорство, предателство, изнасилване, мъчения или убийство. Трябва да отбележа, че моите изследвания продължиха пет години и включваха кубинци в изгнание, живеещи в Маями и други места по света, които са настроени против властта на Кастро.” / Джон Лий Андерсън, автор на Che Guevara: A Revolutionary Life. 

 






Гласувай:
6



1. vaquero - koshava,
14.06.2018 13:20
Вечна слава на героя!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1750177
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930