Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2019 21:33 - Политкоректните названия трябва да са: Афрокосмически Отверстия, Афро Море и Афро гора!
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 2428 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           „Адидас” изтегля от пазара бели маратонки заради обвинения в расизъм

«Било расизъм, видиш ли. С това се забранява и песента “Обичам те, мила, с бели маратонки и изтъркани дънки”. “Белите манастири” също. А за “Бели ружи” да не говорим.» Богомил Бонев

След обвинения в расизъм „Адидас” обяви, че изтегля от пазара своя марка чисто бели маратонки. Моделът е част от линия продукти на компанията, създадени в чест на „Месеца на афроамериканската история”, който се чества в няколко страни, включително и САЩ. Подобна съдба сполетя и „Гучи”, която изтегли свой модел пуловер, който също бе заклеймен в социалните мрежи като расистки.

Моделът маратонки на „Адидас” е част от линия, вдъхновена от Харлемския ренесанс през 20-те и 30-те години и е замислена в чест на Месеца на афроамериканската история. Той се отбелязва всеки февруари в САЩ, Великобритания, Ирландия, Канада и Холандия. Чисто белите маратонки обаче очаквано бяха буквално унищожени от критики в социалните мрежи, а „Адидас” ги изтегли веднага от пазара и поднесе извинение.

  Под прицел се оказаха и в „Гучи”, заради модел черен плетен пуловер, чиято яка може да се вдига и да покрива долната част на лицето. В нея има и отвор за устата, ограден с червено. Социалните мрежи обаче отсъдиха, че моделът наподобява т.нар. „блекфейс” – театрален грим, използван в миналото от бели актьори, за да окарикатуряват чернокожи. Актьорите се намазвали в черно и се гримирали с големи червени устни. Пуловерът на „Гучи” също е част от линия скиорско облекло, което се предлага в различни модели и комбинации. От компанията обаче веднага изтеглиха критикувания модел, поднесоха извинения и заявиха, че са си взели поуки.

  Двете компании са част от дълга поредица подобни случаи в последните години. Под прицел наскоро попадна и „Долче и Габана” заради рекламно видео. В него азиатка, облечена в дрехи на марката, се опитва да яде различни храни, като пица и спагети, с традиционните китайски пръчици за хранене. Рекламата веднага предизвика остри реакции, че се подиграва с китайското достойнство и се опитва да вменява стереотипи.

 

  През 2017-а пък „Зара” изтегли свой модел пола, която беше щампована с анимационна жаба. Според социалните мрежи обаче въпросната жаба напомняла прекалено на жабокът Пепе. Той е създаден още през 2005-а и през годините се превърна в герой на различни колажи, шеги и пародии в социалните мрежи. Покрай президентските избори в САЩ през 2016-а обаче образът му започна да се използва от поддръжници на Доналд Тръмп, а впоследствие и от различни крайнодесни движения. В крайна сметка Пепе също бе заклеймен като символ на омразата, а „Зара” също трябваше да изтегля полата от пазара.

  В края на миналата година от „Прада” също бяха обвинени в расизъм заради своя линия аксесоари за чанти, които варираха от малки играчки до ключодържатели. Една от тях обаче приличаше на маймуна с голяма червена уста, а някои отново съзряха в нея символ на расизъм и въпросния „блекфейс”.

  Най-мощната вълна от критики вероятно обаче отнесе “H&M”, които преди време пуснаха рекламна кампания на свои продукти. В тях малко чернокожо момченце носеше блуза с надпис „Най-готината маймуна в джунглата”. ДАРИК

image

П.П. Черни дупки, Черно Море, Черна Гора: Това е див расизъм! Политкоректните названия трябва да са: Афрокосмически Отверстия, Афро Море и Афро гора! 




Гласувай:
4



1. radostinalassa - Снежният човек също е расизъм
09.02.2019 22:17
Трябва да забраним снега.
цитирай
2. zaw12929 - Прави сме, а кои ни пита и зачита?! ...
10.02.2019 16:49
Прави сме, а кои ни пита и зачита?!
Успех!
цитирай
3. vaquero - koshava,
11.02.2019 18:03
А за Белият дом, какво следва да се предприеме?
цитирай
4. radostinalassa - Белия дом е расистки
17.02.2019 10:12
Каквито са били и първите колонизатори. Расисти. Избили са индианците, довели са си роби, за да мързелуват. А сега ни натрапват на нас расизма си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1747084
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031