Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2016 15:45 - Ликвидирането на "Черния петел"
Автор: koshava Категория: История   
Прочетен: 1054 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Жонас Савимби

През февруари 2002 г. е убит лидерът на анголската въстаническа групировка УНИТА Жонас Савимби. С неговата смърт завършва гржданската война в Ангола, отнела живота на стотици хиляди анголци, кубинци и съветски войници и офицери.
Появяват се много версии за гибелта на вожда, включително участие на чуждестранен спецназ в убийството му. Една от версиите твърди, че Савимби е ликвидиран от ракета, насочена към спътников телефон, както става с Джохар Дудаев – президента на Чечения.

Кой всъщност е Савимби?

Генерал Жонас Савимби ръководи най-мощната въоръжена опозиционна групировка в Ангола – УНИТА (Съюза за пълна независимост на Ангола) в продължение на няколко десетилетия. Групировката се състои основно от най-многобройния етнос в Ангола – овимбунду. Савимби е несменен главнокомандващ армията ФАЛА (въоръжени сили за освобождение на Ангола), има силно влияние върху полевите командири, пресича опитите за преговори с правителството на Жозе Удеарду душ Сантуш.
Наричат го “Черният петел” заради символиката на цялата групировка – черен петел, който пее в лъчите на изгряващо слънце. На Савимби постоянно предлагат и почетни длъжности, и пари. Но вождът има маниакалния стремеж към еднолична власт и отказва да я дели с когото и да било.
През 1992 г. под натиска на ООН в Ангола да проведени първите всеобщи избори с участието на УНИТА. Савимби търпи поражение и обявява резултатите за фалшифицирани. Савимби отхвърля предложения му от правителството като компенсация пост на вицепрецидент на страната и заповядва на привържениците си да подновят бойните действия. През 1994 г. в Лусака с посредничеството на Русия, САЩ и Португалия е постигнато ново съглашение за национално примирение в Ангола. Савимби първоначално подписва споразумението, но след два часа премисля.
Лидерът на УНИТА е добре образован, но според хора, които го познават, притежава демонично обаяние, лесно очарова събеседниците си с дълбокото познаване на проблемите и оригиналността на съжденията си. След смъртта му главнокомандващият ВВС на Ангола генерал Франсишку Афонсу казва, че у Савимби има нещо магьосническо.
Съветският съюз залага в Ангола на ръководителя на МПЛА Агустино Нету, сменен след смъртта му от Жозе Едуарду душ Сантуш. Руснаците допускат възможността Савимби да влезе във властта. Затова всяка стъпка на генерала се следи от съответните съветски структури.

Да се намери и унищожи!
image
Ловът за Савимби продължава няколко десетилетия. Първоначално безуспешно се опитват да го ликвидират колониалните власти, изпращат агенти след него, опитват се да го отровят. След провъзгласяването на независимостта на Ангола и идването на власт през 1975 г. на МПЛА, започват да го преследват агенти на анголската секретна служба DISA и отряди на правителствената армия ФАПЛА. Но групировката на Савибми, понесла съкрушителен удар от кубинските войски през 1975-76 г., сражаващи се на страната на МПЛА, успява да се съвземе, макар че лидерът й е на няколко пъти на косъм от смъртта.
УНИТА вербува нови привърженици сред недоволните от властта анголци, получава нови дотации от западни страни. Така през 80-те години се превръща в най-мощната опозиционна сила в Ангола. Отрядите на Савимби завземат напълно провинция Кванду-Кубангу в югоизточната част на страната. Там в безкрайната савана Савимби основава своята столица Жамбу. Тя е оборудвана добре в инженерно отношение, има летище, болница, мощна радиостанция на УНИТА “Гласът на “Черния петел”. С участието на съветски военни съветници са проведени военни операции за завземане на Жамбу. Кубински самолети МиГ-21 се опитват да бомбардират Жамбу през 1982-84 г.Леговището на Савимби е бомбардирано и когато руснаците доставят на Ангола изтребителите бомбардировачи С-17 (Су-22). В края на 1989 г. когато анголският летец, подготвен в СССР, Де Пинелаш няколко пъти бомбардира Жамбу, в западната преса се появава информация, че Савимби е тежко ранен и няколко месеца се лекува в Европа.

Магьосничеството продължава

Савимби чувства, че ударите на ФАПЛА стават все по-чести и натискът на международната общност се засилва и решава да преговаря. Според условията на Лусакския протокол от 1994 г. УНИТА трябва да се разоръжи и интегрира в мирния живот. Но верен на себе си, Савимби прави наистина демоничен ход. Заповядва на най-лошо боеспособните си части да предадат оръжието и заедно с генералите да се влеят в редовната армия. А с най-близките си воини се прехвърля в центъра на страната в Байлунд. След това се движи на североизток с бойците си и завзема няколко от най-богатите на елмази райони в страната. По това време правителствената армия, лишена от съветската поддръжка, от доставката на оръжие и помощта на кубинците, е с вързани ръце.
Населението започва да добива елмази за Савимби под натиска на оръжието. Това дава на УНИТА около 600 милиона долара годишно. В края на 90-те години Савибми има около три милиарда долара и купува най-съвременното оръжие по цял свят.
Правителствените войски обаче през 1999 г. разгромяват основните бази на Савимби в центъра на страната, там са взети колосални арсенали оръжие и боеприпаси с тегло около 15 хиляди тона, включително нови установки БМ-21 Град, самоходни гаубици, БМП, БТР, съвременни танкове, ракети земя-въздух, зенитни и противотанкови оръдия.
През 1999 г. започва операцията Рештаурасау (Възстановяване) на анголската армия. За три години войските са Савимби са изтласкани от провинциите Северна и Южна Лунда, Уамбу, Бие, Маланже и по-голямата част на Мошику, завзета е и бившата централна база и столицата на УНИТА Жамба.
Важна роля в операцията играят подготвените в анголската армия отряди спецчасти, т.нар. ловци – добре въоржени и тренирани войници, обучени в близък бой в саваната.
Кръгът около Савимби се затяга все повече.
На 16 декември 2001 г. в района на Касамба полевият щаб на Савибми е настигнат от отряди на правителствените “ловци”. Самият лидер едва се спасява с бягство, почти без оръжие и бодигардове той се движи в саваната и успява с много трудности да стигне до една от базите на УНИТА. При бягството Савимби губи не само гардероба си, но и оръжие, няколко генералски пагона, току-що доставени от Париж. Савимби се отнася с вълнение към такъв вид вещи. В боевете загиват трима от най-верните му бодигардове, с които той не се разделя много години. За Черния петел това е своеобразен знак за приближаващия край. На 22 февруари 2002 г. Савимби и щабът му отново са настигнати от отряд “ловци” на 20-а бригада на анголската армия, командвана от бригаден генерал Симау Карлитуш Уала. По това време той е най-младият генерал (едва навършил 30 години). Операцията по ликвидирането на Савимби носи името Кисонда. Савимби и бойците му след многомесечно преследване са настигнати в провинция Мошику в района на притоците на река Лунке-Бунглу, недалеч от границата със Замбия. Савимби се движи на изток, където го чака боеспособният отряд УНИТА начело с генерал Бишу. Първоначално Савимби форсира река Лувуей, след това разбрал, че го преследват, разделя отряда си на няколко части. Една начело с началника на генералния щаб на ФАЛА генерал Камортейру се движи по левия бряг на река Лоли, другата, ръководена от генерал Сами, преминава река Лоли и се насочва към другия приток на Лунге-Бунгу, река Лоей.
Групата на Савимби е малобройна и включва трима лични бодигарда и малък охранителен отряд начело с генерал Моле. Той постоянно бърка следите, движи се ту на юг, ту на север. Но бойците от 20-а бригада пресичат всички пътища към границата със съседна Замбия. Савимби се паникьосва. Бойците от армията влизат в бой с хората му и лидерът на УНИТА загива в престрелката.

image
Трупа на Савимби
Равносметката

В смъртта на Савимби нямат пръст нито руските, нито американските спецчасти, няма и ракета, насочена по спътниковия телефон. Лидерът на УНИТА загива от куршум на съветския автомат АКМ. След смъртта на Савимби УНИТА се разпада. Правителството на Сантуш сключва договор, според който УНИТА се демилитаризира, а бившите й военнослужещи се вливат в редовете на анголската армия. В редовете на армията влизат 5007 опозиционери, включително 30 генерали, 800 офицери, 4177 войници и сержанти. 40 офицери са приети в редовете на националната полиция на Ангола. 18 генерали са зачислени в Генералния щаб на въоръжените сили на Ангола.
Този сложен процес завършва на 2 август 2002 г. Този ден ще се запомни с окончателното разпускане на УНИТА като военно формирование и превръщането й в чисто политическа организация, готова да играе по правилата на демокрацията
А най-младият генерал, ръководил операцията Кисонде по ликвидирането на Савимби, е изпратен в резерва и заминава да се обучава в Русия във военната академия “Фрунзе”.
ntotkov.blogspot.bg/2010/09/blog-post_4955.html




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1752759
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930