Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2016 13:55 - КООРДИНАТИТЕ НА БОГ - 10
Автор: linden Категория: Хоби   
Прочетен: 1251 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.11.2017 14:04




                                             Координатите на Бог - продължение

                                                                   6.ДА ОБИЧАШ:   
                                                                                                                                                                                                                                                        image

   В своята същност красотата на любовта е духовна. Истинската любов се крие в душата. Тя е в характера на човека. Една от най-важните заповеди в Библията е:” Обичай ближния си като себе си”. В любовта се въплъщават единството, човешката солидарност и единение. Нейна основа е чувството, че всички хора са едно цяло. Любовта е вроденото усещане за единност с цялото творение. Тя е готова на саможертва и е безкористна. Любовта е светлината на сърцето, това е естествената доброжелателност, милосърдието, състраданието и търпимостта. Това е средата в която расте вярата. Истинската обич идва от сърце, което не преследва никаква цел.

    Библейската идея изразена в:”Обичай ближния си, както обичаш себе си”, предполага, че както уважението на собствената ни цялостност и уникалност, обичта и познаването на самия себе си, неможе да се откъсне от обичта и уважението към друг човек. Обичта към себе си е неделимо свързана с обичта към другите. Отношенията ни към другите и към себе си, не са противоречиви, а в основата си са обединяващи. Всички които са способни да обичат себе си, имат и чувство за обич към другите.

       Истинската обич е израз на продуктивност и творчество и предполага, грижа, отговорност, преданост и познание. Тя е доброжелателен стремеж към израстване и щастие на обичания човек, съсредоточаване на способността да обичаш. Корена на личното щастие, свобода и развитие е способността на личността да обича. И както казва Майстер Екхарт:”Ако обичаш себе си, ти обичаш всички други, тъй както, обичаш себе си. Докато обичаш друг човек, по-малко отколкото себе си, не ще успееш да обичаш себе си.Ако обаче обичаш всички еднакво, включително и себе си, ще ги обичаш като едно лице и то е единението на Бога и човека. Тъй че голям и праведен човек е оня, който, обичайки себе си, обича еднакво и всички останали.”[1]Когато изпитваме любов в сърцата си, ще открием нова готовност да даваме на другите, така че и те да усещат нашата радост. Ще забележим, че искаме да удовлетворяваме нуждите и желанията на другите без каквито и да било очаквания и признание.

image


[1] Фром, Ерих. Изкуството да обичаш.С.,Хр.Ботев,1992,с.40



Тагове:   Бог,   вяра,   обич,   човек,   сърце,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: linden
Категория: Хоби
Прочетен: 77366
Постинги: 39
Коментари: 12
Гласове: 53
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031