Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2017 07:21 - Английски плюс Старобългарският, наречен Църковно-славянски
Автор: krumbelosvet Категория: История   
Прочетен: 1536 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 25.01.2023 10:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За четвърт век станахме англоезични. А се чудехме как чехите знаят трудния немски, а не зваят лесния руски. Затова НЕ Е НЕВЪЗМОЖНА една чисто нова идея.

Чували ли сте Старобългарски език? Не сте? Не е вярно, ако сте чували молитвата Отче Наш (наречена Господна, защото е продиктувана лично от Исус) на "Църковно-славянски". Защото ТОВА Е старобългарският език.

(Написаното не е достатъчно, трябва да се чуе ЖИВОТО СЛОВО.)

Отче наш, иже еси на небесех,
Да святится име твое,
Да приидет царствие твое,
Да будет валя твоя,
Яко на небеси, и на Земле

Хлеб наш насущний дажд нам днес
И остави нам долги наща,
Яко же и мы оставляем доржникам нашим,
И не введи нас во изкушение
Но избави нас от лукаваго.

Яко Твоя ест и сила, и слава
Отца и Сина и Святого Духа
Нине и присно и во веки веков,
Аминь.

Накога научих в един хор как се пее тъя малитва на "църковно-славянски", по авторска музика. И сега, когато се случи да вървя сам из Големия Балкан, понякога се спирам и си я пея на воля, с пълен бас, щото никой не ме слуша. И полека схванах ВЕЛИКАТА КРАСОТА на СТАРОБЪЛГАРСКИЯ език. Наскоро един мой роднина ме помоли да изпея молитвата на едно от любимите си места над гр. Сопот.. Човекът не е нито силно религиозен, нито сантиментален, затова много се изненадах като го видях потресен и  просълзен! Мисля си, не от пеенето ми, едва ли и от мелодията, а от ЕЗИКА, чиято ВЪЛШЕБНА красота и аз бях започнал да усещам.

Та си мисля, ако се смилят Небесата, и се намери Талантлив Певец, който на големи празници, и на Нова Година, а после може и всяка неделя, а и всеки ден, ДА ИЗПЪЛНЯВА ТАЯ МОЛИТВА по някой от безбройните ТВ канали, та МИСЛЯ СИ аз, дали е толкова невъзможно да се възроди и да се обикне старобългарският език? НЕ ДА ЗАМЕНИ новобългарския, но да се премахнат някой грозотии, като "със" и "във" например, и Ъ-кането (най-показателно при Васил Найденов - "сбогом казъ-ъ-ъх"). И т.н. Македонският диалект е по-близо да старо-българския. Не е ли по-красиво ВО вместо във и СО вместо със?

Ставали са чудеса на света, и още стават, и на нас са се случвали, ЗАЩО ДА НЕ СЕ СЛУЧАТ ПАК? Нали "В начале бе слово"? Вълшевното старо-българско слово маже да помогне ДА СЧУПИМ най-после лошата карма. ИЗСТРАДАЛИ СМЕ СИ ГО, И ДАЙ БОЖЕ ДА НИ СЕ СЛУЧИ.!!!

ПП: За тоя пост упорито се е лепнал като "подобен", поста на една секира, който цитира НЕЩАСТНИТЕ стихове на дядо Славейков "Не сме народ...". Моля уважаемият читател да мерне краткият ми пост ""Не сме народ а мърша..." доказва обратното". Повод за написване на мръсните думи от поета, е... липсата на кворум на едно събиране на настоятелството на българското читалище в Цариград. Годината е 1875, подготвя се Априлското въстание, и младите не се интересуват от книги, а от пушки. След година "мършата" се вдига за "Свобода или смърт" и постига целта си - светът е потресен и Русия обявява Освободителната война. Но писаното остава, и до днес щом на някого му се доплюе, злобно цитира "Не сме народ...".


Тагове:   България,   исус,


Гласувай:
3



1. krumbelosvet - Малко са свещениците
10.09.2017 11:35
Малко са свещениците, чийто "църковно-славянски", т.е. старо-български, е звучен и красив. И понеже никой не знае КАК ТОЧНО е звучал старо-българският, стои СЛОЖНАТА ТВОРЧЕСКА ЗАДАЧА, с ОБИЧ към всички народни говори, и далече от БЮРОКРАТИЧНИЯ език на ТВ и политиците, да се ПОЧУВСТВА и да се УЛУЧИ С ЛЮБОВ НАЙ-БЛАГОРОДНОТО, ДЪЛБОКО И СВЕТЛО ЗВУЧЕНИЕ. Може би трябва да се обяви църковен конкурс за пеене на "църковно-славянски", като се допуснат, при строго спазване на "буквата" и свещеници от други, не български църкви. Особено биха били интересни родопските, македонските и задграничните български свещеници, които може да са по-близко да старо-българския.
Според мен, най-мелодичният български език е родопския. Но това е и селски език. Как ли е звучал езикът на снещеници, владици, аристократи, ГРАЖДАНИ, на царете? Едва ли са говорили еднакво...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953328
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3572
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031