Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2018 21:07 - ИВАН ВЪРБАНОВ: ПОМОЩ! ЛЕКУВАТ НИ САМО НА ХАРТИЯ!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1194 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 25.07.2018 22:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

© Иван Върбанов | София, 16.02.2018 г.

Попаднете ли в болница ще Ви е необходима реална и спешна помощ! Защо? Оказва се, че лекуването става само на хартия. Заради клиничните пътеки и финансирането от Националната здравно-осигурителна каса. Преживяваме го лично. Днес и сега.

Попаднахме в Клиниката по неврология. По съвет на специалист, който ни увери, че ще бъдат направени най-прецизните и разнообразни изследвания, за да бъде диагностицирано заболяване. Очакването ни бе да бъде направено всичко, за да бъде установено в специализираната клиника по научно-изследователски път заболяването, което създава мощен дискомфорт и накърнява пълноценното съществуване на наш близък.

В страната на абсурдите е възомжно всичко.

Настаняването стана след дълго чакане, лутане за свободно легло. Накрая получихме възможност за настаняване в стая със ... 6 легла. Нещо като лазарет по време на руско-турската война. Но, днес! Чаршафите и одеялото доставихме лично, защото онези, които ни бяха предоставени бяха подходящи за войник в окоп по време на война или сражение. След това пък започна търсене на рядко лекарство, изписано по рецепта, което не откривахме в аптеките, та де наложи да бъде доставено от далеч.

Вечерта - криза с остро главоболие. Лечението - течен аналгин, като е предоставен инжекционен разтвор да бъде погълнат орално. Решението на дежурния лекар е съпроводено, естествено, от гълченето на "строга" сестра, която може би преди това е била надзирател.

Информация от лекуващия лекар нямаше, защото той не беше намерил време да проследи какви изследвания са направени и какво още е необходимо. А времето на престой вървеше. Прием - в четвъртък. Почти никакви изследвания в петък. После - събота и неделя. Остава само понеделник - шанс за частична изследователска дейност в посока на установяване на възможна диагноза. Вторник - изписване на пациента.

Ето Ви алгоритъмът по който се работи в една болница. Разказ от първо лице. Преживян.

Не разбирам как да постъпя?! След разговор с лежащо болни, те потвърдиха моите първоначални впечатления. Хората разказаха, че лежат, без някой да им обръща внимание. Визитациите сутрин се концентрират около темата за парите и пътеките. Пациентите споделят надеждата си, че някой ще ги лекува ефективно и че ще бъдат обгрижени или обект на повече внимание и лекарска заинтересованост. Казват, че няма на кого да се оплачат. Остават без надежда.

Тъжно и обезсърчително.

Та затова ли на всеки българин се удържат 8% здравни от трудовите възнаграждения - тежест, която се поема и от работника, и от работодателя. Къде отиват събраните пари? Нима системата работи толкова неефективно и само на хартия? А какво би станало, ако тези дейности се покриваха от застраховка?

Осъзнавам, че на документи всичко се изписва перфектно. Постъпил пациент, проведено лечение и изследвания (на хартия), претенции за финансиране от НЗОК. Реално, обаче, болницата не е направила никакви разходи - нито за консумативи, нито за лечение. Пациентът не е получил лечение. Касата привежда парите на болницата. А когато се яви "клиент" на търговското болнично дружество, който си заплаща по частен път космическите и непосилни суми за изследвания, то ... нали се сещате какво става ... те се правят от квотата на лекуваните на хартия пациенти. Само че болницата си прибира финансирането от НЗОК и таксите от частните клиенти. Печалбата е налице.

А кой мисли за здравето на хората? Кой предоставя лечение и болнична помощ?

Днес стана ясно, че НЗОК отново била недофинансирана и иска нови 140 млн. лв, защото имала дългове в размер на 270 млн. лв.

Даже се чудя, че дупката не е в размер на 1 милиард лева.

Какво да правя, за да осигуря лечение на близкия си човек ли?
Ще се боря. 
Отново с вятърни мелници.
Явно, такава ми е орисията.

Трябва да воюваме, за да променяме към по-добро света около себе си. 
Всеки ден, всеки един от нас, стъпка по стъпка. 
За повече Светлина, Хармония, Любов, Справедливост, Доброта!

Мисията е възможна!

ПС/ Някой може ли да ми предостави телефона на д-р Хаус, за да оправи този хаос?

 




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530395
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031