Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2018 08:11 - 1 април - национален празник!
Автор: koshava Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 979 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
1 април - национален празник

image

image

 

Българинът има много празнични и делнични дати в календара си, но само една съответства реално на битието му.

И това е днешната дата - 1 април, денят на лъжата.

Много са славните дни в историята ни, но всичките до един все са спорни, защото вечно има недоволни от едно или друго събитие, което ни се е случило или, по-точно, което сами сме си направили.

Откъдето и да подхванем календара, трудно ще се намери дата, която да ни обединява.

Официалният държавен празник 3 март не се харесва на всички, защото част от населението е убедено, че скъсвайки оковите на турското робство, сме надянали хомота на руското.

Пък и границите на възстановената ни държава навръх Освобождението били далеч от реалните, та затова си имаме и други сходни дати като Деня на съединението и Деня на независимостта.

Освен това в началото на март времето е лошо и не става за всенародни тържества по улици и площади, които по традиция, запазена у нас още от 681 година, си тънат в сняг и кал, като че ли сме част от дивата природа, сред която, според легендите, хан Аспарух е побил конската опашка.

Вярно, имаме и друга празнична дата, което коренно ни отличава от дивото ни минало и намеква, че би трябвало да сме част от цивилизацията.

Това е 24 май - денят на писмеността и стремежа на човешкия дух към знанията, развитието и усъвършенстването.

Но напоследък и този празник не е за всички българи.

Как да празнуваш деня на буквите при положение, че не ги знаеш? Как да осъзнаеш смисъла на четмото и писмото, като част от населението едва е избутало гимназия, друга изобщо не е стигнала да средния курс на обучение, а трета дори не е прекрачвала училищен праг?

Сиреч, останала е неграмотна, но не в смисъл, че допуска правописни грешки, а дори не знае как да си напишат името без грешки.

Както една певица, която пише думата "обяснение" с "у", а собственото си популярно име "Емилия" с "И", а пък един актьор и министър пише "сбогом" със "з". Значи и този празник е на все по-малко и по-малко хора.

1 юни - денят, в който е загинал Христо Ботев, и който е обявен за почит към всички, загинали за свободата на България, също е спорен.

Всъщност, не точно денят, а загиналите. Както повечето неща у нас, и те се делят на "нашите" и "вашите", тъй че няма единодушие кой точно трябва да бъде честван и кой - не. Просто тази дата не е за всички и това си е.

   

Но колкото и да се обръщаме назад към историята, ще видим, че докъдето и да ни стига погледът, има нещо постоянно, неизменно и неподлежащо на никакви спорове в живота ни. И това е лъжата.

Лъжовно се оказало величието на младата ни държава, защото лъжливи били клетвите на болярите й, че се борят за нейното, а не за своето добруване.

Лъжовни били мечтите на поборниците за освобождението й, защото лъжливи били хората, които се втурнали да яздят властта на разчистеното място във възстановяващото се царство.

Лъжовни били и победите на българската армия, защото лъжливи били политиците и дипломатите на България.

Лъжовен се оказал и стремежът да победи равенството и братството, защото лъжливи били проповедниците на тези идеи.

Лъжовна излезе дори битката за възраждането на демокрацията и справедливостта, защото всички лъгаха, че ще спазват правилата им, но действаха настървено в разрез с тях.

Натрупал безценния си опит, българинът вече генетично не вярва на никого, когато той застава пред него и му обещава нещо добро.

Защото доброто за него от 13 века насам е лъжа. А всичко останало, включително и самата лъжа, е ежедневие и начин на живот.

Така че денят на лъжата 1 април е неговият естествен и непреходен празник, който никога не е изгубвал смисъла си, и затова достоен да бъде обявена за национален.

Поне докато някой посочи кой е денят на предателството.

Николова, Монитор

kafene.net 


 



Гласувай:
9



1. vaquero - koshava,
01.04.2018 11:32
Добре ги е подредил автора
цитирай
2. zaw12929 - СУПЕР ИДЕЯ- ПОЗДРАВИ! САМО С 300 ЛВ ...
02.04.2018 21:17
СУПЕР ИДЕЯ- ПОЗДРАВИ! САМО С 300 ЛВ СИ ПОВИШИЛИ ЗАПЛАТИТЕ- СКРОМНИ, ПЕСТЕЛИВИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1747722
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031