Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2016 19:40 - ИСЛЯМЪТ СЕ ПРОКРАДВА: В помагало за ДЕЦА: Свине ли са хората, които ядат свинско!
Автор: koshava Категория: Новини   
Прочетен: 842 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.04.2016 19:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Странни книжки се разпространяват в скандалната джамия „Абу Бекир” в Пазарджик. Част от тях са на турски и носят знака на Дианета – турската държавна институция, отговаряща за ислямското вероизповедание.

Друго помагало – на български, носи следното заглавие: „Свинското месо през призмата на религията и медицината”.В книжката се коментира въпросът „Свине ли са хората, които ядат свинско” и се изказват мнения, че хората, консумиращи такова месо, придобиват качествата на животното – стават мързеливи, безразлични и губят ревността си към жените. В изкривен контекст се ползва и изразът „Човек е това, което яде”.

Въпреки че от Главното мюфтийство отричат, джамията „Абу Бекир” всъщност е под тяхна юрисдикция, съобщава bTV. Председателят на джамийското настоятелство Яшар Мустафа обяснява, че книгите са предназначени за разпространение сред децата. Освен че подпомага дейността с литература, Главното мюфтийство дало и пари на джамийското настоятелство, за да започне узаконяване на оградата и постройките, разказва Мустафа. Същите онези постройки, които от ДНСК обявиха, че ще бъдат съборени.

В сутрешния блок на bTV бившият районен мюфтия на София Али Хайредин, който има наложена глоба за разпространение на радикални идеи, обясни по въпроса за свинското месо, че „в Корана няма такова нещо”. Той изтъкна, че в книгата на мюсюлманите не пише нищо и за бурки и фереджета и това са неща, измислени от хората.

Хайредин призна, че има две съпруги. С едната е женен законно, с другата няма сключен брак. Заедно с нея двамата правили сайтове, в които разпространявали идеите си, заради които му била наложена глобата. Сайтовете вече са закрити. „Наричам я съпруга, някои могат да я нарекат любовница”, посочи той. 


Според Хайредин, в книжките са засегнати философски въпроси и не може да става дума за пропаганда. Карлос Контрера от ВМРО, обаче, не се съгласи. „Говорим за пропаганда, а не за негативно тълкувание на религията”, каза той.

„Въпросът е кой може да тълкува и да пропагандира исляма”, заяви той и добави, че имамите имат достъп до масите от хора и на практика могат да проповядват каквото си искат. 

По отношение на разделението между хората на такива, които консумират месо и такива, които го смятат за нечисто, Контрера заяви: „Целта е ясна, да се създават много ясни граници, различия между хората”.

„В никакъв случай, когато се отнася за образование на деца, мюфтийството не трябва да се произнася по тези въпроси”, смята представителят на ВМРО.     



 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1742742
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031