Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2016 11:16 - АНГЛИЯ НЕ ВЯРВА НА ОЧИТЕ СИ! Кралица Елизабет се отказва от трона! Ето кой поема короната!-8 погрешни схващания за британската монархия
Автор: koshava Категория: Новини   
Прочетен: 2145 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Рептилчета


В деня на своята 90-годишнина, която ще бъде отбелязана ден, на 21 април, Елизабет II ще предаде короната на своя наследник. Информацията за оттеглянето на кралицата е разпространена от изданието Globe, пише Блиц. По негови данни, престолът ще се падне не на сина й – принц Чарлз, а на внук й – принц Уилям.

По данни на Globe, Елизабет II ще се оттегли официално на 31 август тази година. Като причина за рязката смяна на плановете на кралицата, съдейки по всичко, е послужил скорошният скандал около кралското семейство, избухнал точно в навечерието на нейния юбилей. 

По разбираеми причини, фактът не се коментира от Бъкингамския дворец. Медиите обаче са убедени, че с предаването на престола директно на Уилям кралица Елизабет II завинаги иска да отлъчи от короната своя скандален син Чарлз и съпругата му. 

8 погрешни схващания за британската монархия

Великобритания е една от най-интересните държави на света, не само заради това, че е една от сравнително малкото, които имат толкова дълга история като монархическа държава. Конституционната монархия е може би най-известната в света, а многото кралски особи са дейни участници в светския живот на държавата. Покрай нейното управление, заради известността на монархията, има много погрешни схващания, които се разпространяват сред чужденците.



Кралица на Англия


image

 

 

Нейно Височество кралица Елизабет Втора често е описвана като "кралица на Англия". Тя обаче управлява поне формално 16 държави. Обединеното кралство, United Kingdom, се състои от няколко части, а някои от бившите британски колонии все още смятат Елизабет за своя кралица, макар формално. Това включва Нова Зеландия, Австралия и Канада.

 


Кралицата не плаща данъци на държавата


image

 

 

Бащата на кралицата, крал Джордж, се борил да не плаща данъци, тъй като смятал това за свой прерогатив. Когато темата за данъците се повдигнала за пореден път на поредното финансово съвещание, участниците решили Нейно Величество да плаща данъци на държавата, но те да са по-ниски в сравнение с обикновените хора, а някои от таксите отпаднали за нея. В момента кралицата заплаща данъци за приходи от частните си резиденции.

 

Кралицата има два рождени дни


image

 

 

Елизабет е родена на 21 април като принцеса на Йорк. Празненството за раждането й обаче се провело юни, когато се провел парад. Пра-прадядото на кралицата установил дата за парада за рождения ден на суверена, която да е в топлите месеци, заради по-доброто време, макар че той бил роден през ноември. Така този, който е на трона, празнува рождения си ден официално и неофициално, като на истинската дата могат да се чуят 41 празнични салюта.


Нелегално шофиране без книжка

 

image

 

 

През войната тогавашната принцеса се записала на служба и се научила да поправя и да кара автомобил. Това е добро умение за нея, тъй като суверените не трябва да имат шофьорска книжка, за да карат автомобил. Елизабет има книжка, макар че не е минавала тест за шофиране. Тя обаче не се нуждае от паспорт, тъй като формално държавата е нейна. Другите от семейството обаче трябва да имат паспорт и книжка. Елизабет може да кара кола без да слага колан и често се възползва от това.

 

 

Всемогъща монархия

 

image

 

 

От подписването на Магна Харта в началото на 13 век властта на монарсите се ограничава и се осигуряват свободи на обикновените хора. Днес монархията е повече официално лице, отколкото основна сила в управлението на държавата, която е конституционна монархия и разполага с министър председател. Властта на Елизабет извън Обединеното кралство, например в Канада и Австралия е основно формална и презентативна.

 


Чарлз може да не стане крал

 

image

 

 

Според конституцията на държавата принцът не може да каже "Е, явно нямат нужда от мен" и да даде път на сина си да се качи на трона. Макар да се счита, че принц Уилям е по-харесван, той може да е крал чак след смъртта на баща си. Чарлс може да реши да абдикира, както своя правуйчо Едуард, който зарязва трона заради жена, но е малко вероятно, тъй като се подготвя за тази роля няколко десетилетия. Макар много хора да смятат, че младият принц е по-подходящ от Чарлс да седне на трона на баба си, конституцията определя някакъв ред, в който трябва да се осигури приемственост на върха на могъщата държава.

 

 

Кралицата носи короната си постоянно


image

 

 

Всъщност Нейно Величество я слага само в определени случаи, съвсем рядко. Макар тя да носи рядко най-официалната си корона, тя притежава цяла колекция шапки, които носи почти на всяко събитие. Короната е твърде тежка и кралицата избягва да я носи, когато не се налага. Малко преди да се покаже с нея, кралицата носи короната, за да свикне с нея. Нейният син си спомня как като малък майка му идва да го къпе с короната, което му се струвало много впечатлително.

 

 

"Не се забавляваме"


image

 

Тези думи се смятат за казани от кралица Виктория, но много хора смятат, че казаното от нея е извъртяно. Виктория вероятно е казала тези думи, когато на веселба се опитали да я развеселят, а тя отговорила "Не се забавляваме". Вместо да има предвид суверенното "ние", с което много монарси говорят за себе си в множествено число, кралицата вероятно е говорила не само за себе си, а за всички дворцови дами.

idi.bg/blogs/view/blog/1899



 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1754001
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930