Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2016 16:26 - Малее ужас,един изтърпяхме втори незнам- Мислете за Цецка Цачева като за бъдещ президент
Автор: koshava Категория: Новини   
Прочетен: 458 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Автор:
Валерия Велева

Йорданка Фандъкова няма да е. Кметът на София категорично отказа, пък и не върви да оголиш столицата, когато през нея минават огромни финансови потоци и нямаш достойна личност, с която да заместиш един успешен градоначалник.
Кристалина Георгиева също няма да е. Еврокомисарката танцува успешно на европейската сцена – софийското Ларго е твърде тясно за нея.
Няма да са и Димитър Николов, и Томислав Дончев, и Цветан Цветанов, и Елена Поптодорова, и Ирина Бокова. Един по един всички отпадат от сметките на ГЕРБ за бъдещ кандидат-президент.

Даже и самият Бойко Борисов няма да е. Някои ще ме допълнят „засега“.

Тогава Кой? Или по-скоро Коя?

Цецка Цачева. Само тя категорично не е отхвърлила възможността да смени един държавен пост с друг. И на журналистическото любопитство отговаря с усмивка: почакайте до септември.За президента е важно е да е достатъчно подготвен, с профил, който позволява да си върши работата", обяви преди дни Цачева и искрено се разсърди на въпроса: „А може ли кандидатът да е жена?" Профилът на кандидата пък го начерта по-рано Цветан Цветанов и обяви критериите на ГЕРБ за номинациите: “разпознаваем и добре стоящ в обществото”?
Вписва ли се Цачева в този калъп? Абсолютно точно.

Цецка Цачева е български политик от висок ранг - юрист; първата жена, оглавила Народното събрание; първият председател на парламента, повторил мандата си; познава детайлите на всички закони в България; познава политическата система политическия елит на страната; наложи авторитета си; внушава респект; усвои тънкостите на държавния протокол, на дипломацията; стои добре, дори когато приема военни паради; няма гафове; не е забъркана в корупционни скандали; диалогична и консенсусна; не се притеснява да отстоява мнението си; познава историята и е патриот; произхожда от средите на левицата и се ползва с влияние и сред тях; споделя евроатлантическите ценности и работи за авторитета на държавата; обича поезията на Недялко Йорданов; има прекрасно семейство...

 

Да прибавим и едно изпитано качество – изключително вярна е на Борисов. Но е уважавана във всички политически и обществени среди. Може да привлече гласове от широкия спектър, извън ГЕРБ. Не ѝ трябва дълга предизборна кампания. И на 15 септември да я обяви Борисов, няма да е късно. Може да издържи на тежки предизборни дебати...

Всичко това усложнява играта на опозицията.

 

Кого ще противопостави БСП на Цачева?

 

Този въпрос би трябвало да влиза в анализите на „Позитано“ 20. И успоредно с вътрешно-партийния референдум „с кого БСП да участва на изборите“, червените стратези трябва да тестват и имена - зад кого да застанат левите. Коя е тази фигура, която може да разшири червеното ветрило към центъра и към други формации? Коя е личността, която има сили, енергия и влияние, за да се изправи срещу компетенцията, нападателния стил и политическата тежест на Цачева? И която може да се пребори с мощната машина за печелене на избори, наречена „Цветан Цветанов“.

 

Няма съмнение, че тази години кандидат-президентската битка у нас ще носи парфюма на жена.

 

Поведението на Борисов и хората от върха на ГЕРБ подсказват това.

 

На „Позитано“ 20 трябва да забравят за Янаки Стоилов, за генерал от запаса, за университетски ректор, или за интелектуалец, с цялото ми уважение към тях. Времето днес изисква нестандартен подход, наперени личности, хора с хъс, които могат да вдигнат публиката. И Европа, и Америка ни доказват това.

От жените, които в момента се изявяват на политическата сцена у нас, само лидерът на „Движение“ 21 Татяна Дончева е обявила намерението си да играе в президентската надпревара. Топюристка и топпарламентаристка - Дончева има изявени качества, но не носи политическа тежест. Зад нея може да застане Слави Трифонов с протестния вот, но това не е достатъчно.

В лявото пространство дамите, които могат да отиграят хвърлената от Борисов ръкавица, са две – Корнелия Нинова и Илияна Йотова. И двете имат изваян политически профил на силни политици, законотворци, експерти, доказали се в годините, изнесли на гърба си тежки битки, уважавани в партията и в среди извън нея, жени с авторитет и семейства.

Нинова може с успех да се състезава с Цачева. Пред нея обаче стои сериозният проблем, че тя току-що пое лидерството в БСП и влизането ѝ в надпреварата за по-висок пост в държавата може да се приеме от някои като бягство или кариеризъм на гърба на партията. От друга страна обаче – кой, ако не лидерът трябва да влезе в най-оспорваната политическа битка! Залогът е голям. Тя може да привлече и патриотичния вот, да получи широка надпартийна подкрепа.

 

Ако спечели – ще е страшен импулс на левицата, ще е началото на пречупването на възхода на ГЕРБ. Но какво ще прави столетницата, след като новият ѝ председател се оттегли на „Дондуков“2? Нов конгрес, нови битки за лидерския пост... Някои сравняват тази ситуация с 2001 година, когато Първанов, неочаквано за всички и за него дори, спечели президентската надпревара. Но тогава това бе времето на срива на държавника Костов и на управлението му, Първанов се понесе на вълната на промяната, за което спомогнаха и скандалите в дясно.

 

Докато сега ГЕРБ продължава да е водещата партия в страната, а Борисов е неоспоримият авторитет в държавата.

 

Ако Нинова загуби - това ще удар по авторитета ѝ, върху който в момента се гради новото израстване на столетницата. Ще спъне устремния ѝ политически ход напред. И най-важното – Нинова ще калкулира първа лична загуба като председател на БСП.

Ако БСП реши да заложи на Илияна Йотова – състезанието ще придобие и силен европейски акцент. Йотова вече е утвърдил се европейски политик, който много ясно и категорично отстоява българските интереси в тежки парламентарни битки зад граница. Тя е с натрупан политически опит, с голямо влияние в страната, има енергия и хъс за работа. И тя влиза по мярка в матрицата на Цветанов - кандидат-президент “разпознаваем и добре стоящ в обществото”. В кампанията може да донесе допълнителна енергия за БСП. Ако загуби – няма да е толкова тежък проблем, нито за нея, нито за БСП – Йотова ще продължи европейската си кариера, а БСП ще е на бойни нога за следващите избори. Ако пък спечели – в ляво ще се изправят две ярки политически личности с женски имена и това вече ще е друга картина...

В този кандидат-президентски пъзел трябва да се отчитат още два фактора – патриотичния вот, който по всяка вероятност ще намери свой изразител в лицето на Красимир Каракачанов, и поведението на ДПС. Кого ще подкрепят техните избиратели на втория тур, е въпрос на консултации, които трябва отсега да се водят.

За АБВ и РБ изборите са вече завършен мач. Първанов и Калфин изгоряха, заради непремерени политически ходове, Радан Кънев се пльосна по очи, заради кухи политически амбиции. Те са наблюдатели на терена.

Сега да се върнем на Цачева. В политическата си кариера Борисов доказа, че има опит с жените във властта – никоя не го е разочаровала (с изключение на Фидосова). Ако Цачева стане президент, тя ще реди служебния кабинет, който ще подготви следващите предсрочни парламентарни избори, които пък ГЕРБ, по всяка вероятност, отново ще спечели. Така тя може да постеле новия, трети по ред, премиерски килим пред Борисов, за което Георги Марков отдавна пророкува.

"Дойде ми много от този женски парфюм", възпротиви се политически анализатор, с когото споделих разсъжденията си. Сигурно е прав. Сигурно и мнозина ще мислят като него.


Но в българската политика изненадите не са от вчера.


Така че трябва да свикваме с парфюма ѝ.

 

Кой или коя ще се бори за поста на „Дондуков“ 2, ще стане ясно около 23 септември. Възможните дати за президентските избори са 23 или 30 октомври или 3 ноември. Това означава, че кампанията, която остана по закон 30 дни, ще стартира най-рано на 23 септември.

 

А до тогава, ние, анализаторите ще редим пасианси, а партиите ще се дебнат кой на кого ще заложи. Засега сме в сферата на догадките.

epicenter.bg/article/Mislete-za-Tsetska-Tsacheva-kato-za-badesht-prezident-/103121/11/33 






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1750789
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930