Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2173923
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
21.02.2010 11:03 - На този ден беше обесен великият син на България Васил Кунчев, поклон за този, който умря за нас, недостойните!
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1721 Коментари: 1 Гласове:
0



    imageДнес, приятели, на този ден, 19 февруари, в годината 1873-та, в София, е бил обесен Васил Иванов Кунчев (Левски), толкова самотният Апостол на българската свобода. Дали някой ще си спомни за него? Дали лицемери и Кириак Стефчовци (като Гоце Първанов примерно!), които са окичили луксозните си кабинети с портрети на бедния, на горкия Васил Кунчев от Карлово, ще се сетят изобщо за него?! И (ако) се сетят, какво ли ще направят - освен звучно да се оригнат? А ще си помислят ли нещо, какво ще почувства душата на тия безсъвестни лицемери?

О, аз не се съмнявам, нищо чудно днес Гоце да обяви бляскав прием за елита в резиденцията си, и то тъкмо по случай обесванието на Апостола на българската свобода. Да, на тази българска свобода, която продажници като Гоце сега продават ей-така, за едното нищо, на Матушката им Русия. Аз не се съмнявам, че тия грозни подлеци и лицемери са способни на такова светотатство да организират бал по случай смъртта на Левски. Нищо чудно и огромна президентска торта с набучено отгоре й бесило от шоколад да поръчат, и то непременно с увисналия на бесилото бат Васил да я направят тортата и дружно да я изядат, похапвайки си парченца от бесилото и... главата, ръцете, краката, торса на Апостола! Както преди време на прием в президентската резиденция по случай Освобождението на България ядоха торта във формата на... връх Шипка, с оръдията му, с шоколадови опълченци, с войничета-руснаци и турци по нея, направени все от такъв хубав марков шоколад, който така приятно се топи в устата! Аз не се съмнявам, че тия са способни на всякакви извращения от този род: те вече с нищо не могат да ме учудят...

Да, така е сега, а в ранната утрин на 19 февруари, може би точно в момента, в който почвам да пиша това есе, ама преди 136 години, в ужасния студ и във виелицата към бесилото от конака (същата сграда, дето сега е Царския дворец, ползван като Национална художествена галерия) е бил поведен осъдения на обесване Васил Левски. Тази февруарска сутрин обаче е един от най-позорните дни в историята на българската нация. Не знаете защо ли? Ще ви кажа.

През софийската чаршия Васил Левски е бил преведен към бесилото, ескортиран, воден само от няколко заптиета (полицаи). Минава, горкият, през чаршията, а от двете му страни грозно поскърцват яко залостени порти: зад здравите дувари се крият, треперейки от страх, тогавашните софианци - или пък подло и малодушно гледат, скрити зад пердетата, от високите прозорци. Никой, наистина никой, даже и не си е помислил да изскочи, да подгони заптиетата, ако трябва и със секира да ги съсече, или с пищов да ги простреля, ала да освободи българския светец Левски! Ако си го е помислил някой, не е събрал решимост да го стори, защото никой е нямало да го подкрепи, и затова такъв безумец бързо се е прекръстил, бягайки от позорната, от ужасно страшната мисъл. Българите тогава, както, впрочем, и досега, винаги избираме и предпочитаме пред мъжеството подлостта, пред честта - недостойнството.

imageТогавашните българи сме били, уви, не по-малки треперковци и малодушници от сегашните - напротив, даже по-големи сме били. В мнозинството си, за жалост, сме били все такива, а пък лудите глави, такива като Левски и като Ботева след няколко години, са се броели на пръсти - и тях малодушният народ ги е оставял да отидат на курбан, да си строшат главите, да турят главите си на поднос, а пък треперковците да гледат сеир. Кървищата в българската история - спомнете си Перущица, Батак и пр.! - се дължат на прословутото и така колосално българско масово малодушие, заради което народът ни никога не е подкрепял най-достойните си чада, а ги е наричал "луди глави" и по тази причина кротко ги е отдавал на заколение.

И така, да продължа, нека да продължа, разрешавате ли да продължа, любезни дами и господа? Предлагам да проявим милостта поне мислено да последваме Апостола на свободата в последните му крачки и стъпки към тази българска Голгота, искате ли? Да, искате ли - или май ви е неприятно това, което пиша?! Нека да ви е неприятно, то неслучайно ви е неприятно. Нека да ви е срам, ако почувствате поне малко срам, е добро, но ако се разгневите и ме прокълнете, значи сте същите като ония, които навремето оставиха Левски да увисне така самотен на бесилото.

Нищо че тази вечер креслювците от "Атака", дето не се свенят да светотатстват с такива национални светини като Левски и обесването му, ще се съберат около паметника му, за да го осквернят за пореден път с най-пошла политическа цел. Защото те правят най-мизерна и гнусна политика, тъпчейки всичко най-светло, чисто и българско в полза на Матушката им Русия, която така щедро ги субсидира да развяват "патриотичните" си байраци. Да, те довечера ще покрещят пред Паметника на Апостола за "смелия и достоен български народ", дето от толкова смелост е оставил турците тогава да обесят най-великия син на България, дето не си мръднаха тогава и малкия пръст да го освободят! Какво грозно светотатствено лицемерие: проклети да са тия, дето се гаврят с ценностите ни, с нас самите, които баламосват народната свяст, а пък малумниците даже и не го и усещат!

Апостолът е вървял, окован, към бесилото, и са го водили само няколко турски заптиета. А там, дето е сега паметникът, сигурно ги е чакал някой циганин, дето да окачи клупа около врата на Левски. И да не е бил циганин, пак е трябвало да има някой, който да изпълни ролята на палача. Дали не е изпълнил тази функция някой българин, също такъв мизерник като днешния ни Гоце - продажно и лъжливо ченге, дето с другото ченге на ДС, Доганчо, съсипаха и оскверниха, без да им мигне окото, полета на днешната България към европейския жизнен свят на свободата, личността, демокрацията, достойнството?!

imageЗнаете ли какво, имам и една кощунствена мисъл, ама ще я кажа. Неслучайно Левски е бил воден към Голгота само от неколцина заптиета - пък и повечко да са били, какво от това?! Но не са били много, това се знае. Водили са го неколцина заптиета, понеже самите турци, и то турските първенци, големци, пашата, кадиите (съдиите), управниците, убеден съм в това, дотолкова са уважавали безумно смелия русоляв младеж, дето народът му не го заслужава, че са направили всичко за да подтикнат неговите съплеменници с такъв презрян робски манталитет да скочат и да го освободят!

Смятам, че е било точно така: чужденци, пък макар и поробители, могат да оценят личност от мащаба на Васил Левски, но неговият народ тогава не е имал душевния аршин да я оцени. Неслучайно е казано в Светата Книга: "Никой не може да е пророк в собственото си отечество...". И така Левски е бил преспокойно доведен до бесилото през цялата софийска чаршия, метнали са му клупа, ритнали са дръвника, и е увиснал, милият! Велика минута - а каква ли е била последната мисъл в душата на нашия Апостол на свободата?! Питате ли се за това, драги ми днешни, съвременни и модерни български треперковци и недостойници?!

Аз знам каква е била, не може да е била друга. Левски фактически е предаден от своя малодушен народ, съставен преимуществено от най-жалки треперковци. Той, основателят на толкова комитети, човекът, който е държал такива въодушевяващи речи за свободата, но пред трепереща от страх публика, е бил оставен от треперковците, след като е арестуван на Къкринското ханче, да бъде заведен безпрепятствено от Ловеч до София: и не се намериха из българските земи и простори неколцина луди глави, които да съставят набързо потеря, и да освободят своя лидер в някой старопланински проход!!!

Срам, гнус, отврат! Оставиха го да мре, и не си мръднаха пръста: та какво се чудим, нали сега ние, техните наследници, не можем да се съберем 20 човека на квадрат когато отидем да протестираме пред Парламента срещу днешните арогантни и крадливи управници, турени на власт и търпяни все от мизерници като ония, които оставиха някога Апостолът на българската свобода да увисне на бесилото!

Да, аз знам каква е била последната мисъл на Васил Левски. Ти пък досещаш ли се, мили ми мислещ масов сънароднико?! Не се досещаш, така ли отвърна? Брях, да му се не види, що се правиш на ударен, мама му стара?! Не е чак толкова трудно да се открие тази последна мисъл в съзнанието на Апостола, ама ти с тъпа хитрост и гнусна подлост ми се правиш на ударен...

imageАз смятам, че огорчен от страхливците, преимуществено съставящи нашия народ тогава, пък и досега, Левски е проклел този наш народ, който "обича свободата, но само ако му я поднесеш на тепсия". Да, този същия наш народ, който не съзнава, и дори не ще и до ден днешен да осъзнае, че "оня, който ни освободи, той ще да ни и пороби". Този наш народ, който до ден днешен не намери душевна и духовна сила до възжелае така силно свободата си, та да осъзнае, че няма и не може да има "подарена свобода", този наш народ, който в мнозинството си се прекланя пред своя най-голям душманин - имперска Русия! - и й сторва поклони, и я нарича "освободителка", и песни й пее, и й строи безброй паметници, осеяли българските простори.

Бог да прости ония руски войничета, които сложиха кости за свободата на България, но които, идвайки тука, минавайки през китните села и спретнатите градчета, са мълвели ето тия думи: "Господи, та те са по-добре от нас, от какво ли идваме да ги освобождаваме?!". Да, Левски е проклел малодушието на този наш народ, обиден и изоставен така самотен да умре на бесилото, няма как Левски да не ни е проклел! И това проклятие още ни държи: може би заради него сме толкова жалки и нещастни. Защото проклятия от този род могат да паднат само ако същия този проклет народ успее да покаже грамади от чест, смелост, мъжество, дързост, преданост пред свободата! А ние показали ли сме го? Нима?!

Да свършвам вече. Не ми се пише повече. Мъчно ми е да пиша тия думи. Срам ме е че принадлежа на такъв народ. Чувствам се чужденец в тази страна. Сърцето ми плаче с кръв като се сетя как позорно сме се държали в най-решаващи исторически моменти. А се сещам, че сме се държали така като гледам как подличко се държи мнозинството от нас сега, днес: ето, всеки ден мълчим, мълчим, треперим, треперим, гледаме гузно, гледаме гузно, гледаме с мътния поглед на животното, да, гледаме така, все едно сме говеда...

Прости ми, Апостоле, може да излезе че е израз на горделивост това, че дръзнах да описвам твоята последна мисъл, но трябваше, длъжен бях да го направя. Няма да кажа онова, което се мълви от мълвата, именно, че си бил поискал от близкостоящото заптие един фес, и си бил изрекъл тия думи: "Дай ми феса си, момче, да умра като турчин, а не като българин-предател!". Да, така се мълви, и да си призная, не без основание. Да беше го направил, ще те разбера. Затова и допускам, че може и да си го направил. И аз бих го направил. Заслужават си го нашите родни малодушни страхливци и търпеливци да си го направил. Ала едва ли си го направил. Но и да си го направил, повтарям, още повече ще те уважавам...

Ето, мили Апостоле, като пиша тия думи, и лекичко започвам да си плача, сълзите ми сами тръгват: така обикновено става с хората, които имат душа, пък и дух. Не е нормално да не си поплаче в такъв миг човек като се сети за твоята смърт, скъпи ми духовни приятелю Васил Кунчев! Аз, зрелият мъж, си плача за теб ето сега като дете, и не се срамувам от това. Казвам това, не го крия, та белким някой и от четящите да пророни и той поне една сълза за теб, скъпи Василе (не мога да те нарека "бачо", щото съм много по-голям от теб, а ти умря толкова млад!). Е, няма да пропуснат някои да ме нарекат, че съм луд, че съм пощурял, че съм лицемер, че съм гаден, щом пиша така, но аз наистина си плача ето сега и чувствам, че ми олеква поне малко.

imageДа свършвам вече. Да сторим, господа, поклон пред най-великия син на България, умрял точно днес, на този ден, за българската свобода - и изоставен от тогавашните българи. И затова умрял така самотен на бесилото си!

Ние, потомците на ония българи сега си утешаваме гузната национална съвест и свяст като осейваме пространството наоколо с неговите, на Левски, портрети. И тия на Ботев, също така изоставен от народа и умрял в слава, заслужавайки безсмъртието си - нали така още казват горките даскалици по литература из школата? Е, не са толкова много портретите му де, но, безспорно, най-много портрети на Левски днес се кипрят в бляскавите кабинети точно на ония, които без замисляне биха го предали и обесили ако трябва и собственоръчно. На това му се вика историческа ирония, по-скоро най-мръснишка "човешка" наглост...

Днешните българи, за жалост, сме точно същите като ония, тогавашните: а толкова години са минали! Днес мизерниците сред нас пак доминират и водят българското хоро, и се гаврят с всички нас, и при това най-безжалостно, с настървение разкостват най-достойните сред нас, сякаш са същи чакали, а не хора. За нас сякаш историята е работила без полза и смисъл - защо ли? Какво ли трябва да променим у себе си, та най-сетне и ние да започнем да живеем по-смело, човешки и немалодушно - та да имаме пълното право да почнем да се наричаме достоен и свободен народ?!

(Забележка: Горната публикация е писана и публикувана преди една година; понеже съм болен не мога днес да напиша нещо ново, а пък в същото време не мога да оставя без отбелязване важната дата, та по тази причина се видях принуден да препубликувам миналогодишния текст, за което моля за ме извините.

Други мои публикации по същата тема:

Молим ти се, Апостоле, прости ни…

Гоце и… Левски

Сидеров оскверни паметта и паметника на Апостола

и много други, които могат да се намерят пръснати из моите блогове и книги.)

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!


Тагове:   НАС,   обесен,


Гласувай:
0



1. анонимен - пфф
16.03.2010 19:22
е тва ако вобще са дневницитее...
я да са гръмна не вервам тжа да са дневниците на васил левски
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!