Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.09.2017 06:01 - БРИКС- ПРЕДНАЧЕРТАНИЯТ ПРОВАЛ
Автор: apostapostoloff Категория: Политика   
Прочетен: 699 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.09.2017 06:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                               НИЩО И ПОЛОВИНА         




image                                    

 

Смяташе се, че държавите от БРИКС са бъдещите икономически суперсили, които бързо ще задминат мудните западни икономики. Но Китай гони свои цели, Русия е притисната до стената, Бразилия и Южна Африка едвам кретат. Какво се случи?

 

Срещата на върха на държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) в китайския град Сямън е добре дошъл повод Китай да демонстрира своята мощ преди важния 19-ти конгрес на Китайската комунистическа партия. Както пред света, така и във вътрешнополитически план. Щекотливите теми навярно ще бъдат загърбени, за да не се внася смут преди предстоящото прегрупиране на ръководния политически елит. Вместо това вероятно ще бъдат подхванати теми, по които съществува консенсус - като свободната търговия, опазването на климата и защитата от кибератаки. Ще се обсъждат и предизвикателствата пред дигитализираната икономика – тема, която беше особено важна за индийското председателство на БРИКС.

 

Големият форум и демонстративното единомислие обаче не могат да прикрият факта, че Китай отдавна се е сбогувал с основната идея на БРИКС. С инициативата си за "Нов път на коприната" Пекин преследва собствени цели и иска да увеличи своето надмощие.

 

Усложняващ фактор е и това, че времената на необуздания икономически растеж отдавна отминаха. Едно време на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – се гледаше като на новите икономически суперсили. Смяташе се, че е само въпрос на време, докато БРИКС изпревари мудните западни индустриални нации.

 

Китай извършва рискована маневра

 

Тази еуфория също отмина. Вярно е, че домакинът Китай създава две трети от общия БВП на страните от БРИКС, но времената на двуцифрен стопански ръст отдавна отминаха и в Народната република. През 2016 година стопанският ръст намаля повече от два пъти и падна до ниво от 6.7 процента. За 2018 година се прогнозират 6 процента. Чрез това "контролирано забавяне" Китай иска да съживи конюнктурата на вътрешния пазар и залага повече на услугите, отколкото на производството на евтини продукти. Това е рискована маневра, защото наред с известните свръхмощности в тежката индустрия, спекулативния бум на недвижимите имоти и задлъжнялостта на предприятията, все по-бързо се топят и валутните резерви на Китай.

 

Русия е принудена да приватизира държавна собственост

 

Още по-мрачна е картината в Русия. Поради падащите цени на петрола и западните санкции руската икономика се свива, рублата губи все повече от стойността си и цените се покачват. Притиснат от всичко това, Путин е принуден да приватизира държавна собственост в големи мащаби, за да влее пари в празната държавна хазна.

 

Драматична ситуация в Бразилия

 

Не по-малко драматична е ситуацията в Бразилия. Първоначалният носител на надежди в Латинска Америка не може да излезе от политическата и икономическата криза. Падащите цени на петрола отслабват икономиката на страната, вътрешното потребление намалява, безработицата расте. Още преди политическата криза държавата хазна беше празна, както можа де се убеди целият свят по време на Световното първенство по футбол през 2014 година.

 

Южна Африка – висок дълг и политическа несигурност

 

Икономиката на Южна Африка също крета на сравнително ниско ниво. През десетте години от новия век икономическият ръст се сви значително. Вносът надвишава износа и държавните дългове достигнаха критично ниво. Към лошите икономически рамкови условия се прибавя политическата несигурност и лошото държавно управление. Всички тези фактори плашат чуждестранните инвеститори, от които страната има спешна нужда.

 

Казано накратко, БРИКС се оказа един грандиозен провал...

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

 

 

Save


Тагове:   фактите,   каквито са,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190549
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575