Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2018 17:30 - Разликите в цените на дребно на горивата в България са фрапиращи. Убий конкурента!
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 303 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.01.2018 23:45


Метан - цена на ОМВ в Стара Загора - 1,05лв.
Метан - цена на ОМВ в Бургас - 1,25

Метан - цена на Марешки в Добрич - 0,93лв.

Метан - цена на Кристал 2000 в Обеля, София - 1,05лв.

Метан - цена на Петрол, Симеоновско шосе, София - 1,25

Метан - цена в Монтана - 1,50лв.

Метан - цена във Видин - 2 лв.

Газ пропан бутан - Лукойл - Бургас - 1,12лв.
Газ пропан бутан - Марешки - Варна - 0,94лв.
Газ пропан бутан - Лукойл - Варна - 0,94лв.
Газ пропан бутан - Лукойл - София - 1,12лв.
Газ пропан бутан - Марешки - София - 
Газ пропан бутан - Луклойл - Добрич -
Газ пропан бутан - Марешки - Добрич - 

Газ пропан бутан - Лукойл - с. Ахелой - 1,12лв.

Газ пропан бутан - Лукойл - Айтос - 0,98лв.

Газ пропан бутан -  Лукойл - Левски - 1,16лв.
Газ пропан бутан - Марешки - 0,99лв.
Газ пропан бутан - Лукойл - Ловеч - 1,14лв.
Там, където няма точна информация, тя ще бъде добавена по-късно.


Няколко простички извода:
  1. Цената на метана във Видин е със 115% по-скъпа от тази в Добрич и с   90% по-скъпа от тази в София. Само не ми казвайте, че разликата е заради транспортни разходи. Транспортните разходи са нищожна част от цената. Само си помислете, най-бедния областен град в България, плаща най-висока цена на метана.
  2. Какво е основанието Лукойл да продава газта в Павликени на 0,99лв., а в съседния град - Левски, на 1,16лв. И двата града са еднакво отдалечени от рафинерията. Защо в едната бензиностанция на веригата ще продава газта със 17% по-скъпо? Защото гражданите на Левски ще трябва да заплатят онова, което Лукойл е пропуснала да спечели от гражданите на Павликени. Същото важи и за Лукойл - Айтос и Лукойл - Ахелой. На някакви си няма и 30 километра от рафинерията, едната бензиностанция иска 1,12лв. за литър, а другата 0,98лв. Тук проблемът не е Марешки, а други малки дистрибутори, които "натискат" цената надолу, а Лукойл се опитва да ги "удуши", защото има най-добра локация като бензиностанция - на изхода на главния път от Айтос за Бургас.
  3. Там, където се е появил обект на Марешки, Лукойл и другите играчи на пазара свалят цените. На останалите места дерат кожи. Вижте колко простичък въпрос - Защо цената на Лукойл в гр. Бургас, само на няколко километра от рафинерията, откъдето се купува горивото, струва по-скъпо от Лукойл - Павликени, Варна или Габрово? Ако Лукойл могат да поддържат цена на газта от 94ст. във Варна, защо не продават на такава цена и в останалите бензиностанции в страната? Варна е на 135 километра от Бургас, а в същото време цената във Варна е драстично по-ниска от тази в Бургас, откъдето всъщност идва горивото. Няма икономическа логика. Марешки има газстанция в Габрово. Идва някаква проверка, която затваря обекта за известно време. Тогава големите вериги "дръпват" нагоре с цената. Газстанцията на Марешки заработва и големите свалят пак цената.

Има обаче друга логика. Логиката на големия, който иска да убие по-малкия. За каква конкуренция и свободен пазар говорим, ако цената на изхода на рафинерията е с 15 процента по-скъпа, отколкото цената, по която Лукойл продава в град като Павликени, разположен на повече от 200 километра от рафинерията? Целта е да се убие конкуренцията. Какво да се направи?


Промяна в законодателството, която да задължи веригите бензиностанции, да продават горивото на една цена по цялата територия на страната. 


е сами ще си направят разчети, каква да бъде тази цена. Така, ако Лукойл определи 20% по-ниска цена на горивата в близост до бензиностанциите на Марешки или на друг доставчик на горива на дребно, с цел да му убие бизнеса, да продава на същата цена и там, където няма конкуренция. Интересното в случая е, че веригите, като че ли се договарят за цените и там където продават ОМВ, Шел, Лукойл, Петрол и Еко, цените са почти едни и същи. Но появи ли се някой, който сваля цените надолу, всички се обединяват и като по заповед и те свалят цените, за да не им избягат клиентите. Значи дотогава те са прекарвали клиентите!!! Явно и нагло. 


Така, в интерес на потребителите е, законодателно да се помогне на такива като Марешки или някои по-дребни търговци на горива, като Йоана в Свищов или дребните дистрибутори в Габрово, например, да не бъдат изядени от мастодонтите. Защото ако ги няма тях, големите ще ни дерат. Такива като Златев твърдят, че Марешки и подобните на него дистрибутори, не плащат данъци и лъжат държавата. Нямам нищо против, това да се провери и ако има несъответствие, всеки да си понесе последствията. Но ако няма такова нещо и имам цена от 98 стотинки на литър и аз да отида да пълня на 1,12, трябва да нямам ум в главата. И нека никой да не ми казва, че има разлика в качеството на газта и затова някъде тя е по-скъпа. Качеството е държавен стандарт и ако държавата позволява някой да продава газ с отклонение от стандарта, това трябва да бъде санкционирано. Това не е хляб, в който всеки може да си слага каквото и колкото си поиска. Един ще го направи, с добавка на консерванти. Друг ще го направи само с брашно вода и мая. Трети ще сложи ядки, четвърти ще добави захар. Всеки има право да произведе какъвто си иска боклук, под формата на хляб. В България има 200 вида хляб, но не може да има 200 вида пропан-бутан.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194769
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031