Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2018 08:35 - Комунизъм....
Автор: koshava Категория: Политика   
Прочетен: 5352 Коментари: 12 Гласове:
10

Последна промяна: 23.04.2018 08:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Думата капитализъм на западно-европейските езици е неприлична дума, защото е термин, използван от Карл Маркс за обозначаване на Западните Демокрации. Думата комунизъм или социализъм най-често асоциира с представата за държавно устройство, при което няма блясък и охолство, мъжете не са привлекателни, защото нямат "вторични полови белези" - лъскави леки коли, вили с басейни и слуги и пр. статус-символи. И всички, дори и хубавите жени, трябва да стават рано сутрин, за да ходят на работа.

Copyright:www.backdoornews.com


Дефиниция за социализъм е:
"От всекиго според способностите, всекиму според труда."

Дефиниция за комунизъм е:
"От всекиго според способностите, всекиму според потребностите."

Дефиниция за капитализъм е:
"От масите според търсенето на пазара, на елита в повече от потребностите."

Комунизмът е бъдещо общество, в което няма да има крадци и проститутки, защото няма да има пари. Ще има изобилие за цялото населението, а няма да има лихвари и клошари - всички ще са равни. Такова общество, в което всички са щастливи, все още не е имало в човешката история. Но в държавите с капиталистическо устройство, това изобилие отдавна е реалност. Не за цялото население, а за една тънка прослойка от капиталистическото общество, за онези като Хю Хефнър 👯‍♂️, които поддържат хареми - така наречените частни жилищни квартали от затворен тип, където цари всеобщо благоденствие и равенство между хората и липсва класова борба.

Капитализмът за богатите де факто е комунизъм, а за всички останали е свобода в потребителския им избор: Ако искат могат да емигрират, ако искат могат да теглят потребителски кредити, за да плащат сметките за ток и парно на чуждестранните "инвеститори", ако искат могат и да се самозапалят, в знак на протест.

Характерно за комунизма е, че производството и импорта на луксозни стоки - статуссимволи е силно ограничено. Защото идеологията на марксизма е, че всички са равни, а статус-символите са това, което определя социалния статус на хората. Без статус символите хората се делят на умни и глупави, а статус символите ги диференцират на богати и бедни, късметлии и неудачници. Т.е. статус-символите маркират неравенството в едно йерархично общество. Неравенство, което не зависи от личните качества на индивида, а от наследеното имущество. А финансовото неравенство се поощрява и култивира при капитализма.

"Ungleichheit ist nцtig. [...]
Wenn wir garantieren, dass jedermann
am Leben gehalten wird, der erst einmal
geboren ist, werden wir sehr bald nicht
mehr in der Lage sein, dieses Versprechen
zu erfьllen."

Friedrich August von Hayek
(Interview mit der Wirtschaftswoche, 1981)

"Неравенство трябва да има. Ако започнем да
гарантираме на всеки, който се е родил, че
и ще живее, тогава много скоро няма да сме
в състояние да удържим това обещание."

Фридрих фон Хайек
- един от най-яростните неолиберали.

Тъй като потребностите на примитивните, простите хора се ограничават до външния блясък - мобилни телефони, лъскави леки коли, шарени дрехи, простите хора възприемат комунизма като бедност. Щом една държава не произвежда лъскави и шарени стоки, то тя е бедна държава. Простият човек не може да пипне и да вземе подмишница безплатното образование и медицинска помощ, не може с тях да си отиде на село и да се изфука пред съселяните си.

На този характерен за простия човек мироглед, се базира американската пропаганда по цял свят. Във форумите в интернет на различни езици американската пропаганда е една и съща: САЩ и СССР се съпоставят, като се сравняват леките коли, които САЩ произвеждат и тези, които е произвеждал СССР. Северна Корея бива заклеймявана от соросоидите като бедна, защото не произвежда лъскавите стоки на южно-корейската марка Samsung.

А разликата във възможностите да отгледаш и дадеш образование на децата си в САЩ и тези в СССР, това не се дискутира. Също не се дискутира възможността да имаш собствено жилище. При комунизма всички имаха собствено жилище и с него не можеше да се изфукаш пред селяните. В Западните индустриални държави 90% от населението в големите градове живее под наем и никога не може да спести пари за собствено жилище.
Простият човек оценява само онова, което може да види и да пипне. Както свинете в кочината оценяват само онова, което може да удовлетвори глада им. Съответно и пропагандата на Запада е ориентирана към простите хора. Западът налага санкции върху Северна Корея, Куба, Иран, да не експортира в тези държави луксозни стоки.

  По време на комунизма, Източно-европейските страни не произвеждаха джинси, изпрани в пясък, с модния ефект на изтъркване по шевовете. И простите хора се захласваха по такива дрехи, внесени контрабанда от шофьори на TIR от Турция, Гърция или арабските страни. Простите хора не проумяваха, че дрехи може всеки да произведе и в домашни условия.

Простият човек не знае, че битовата електроника се произвежда от компоненти - платки, чипове, сензори, които струват стотинки и всеки може да ги сглоби. А производители като "Apple" ги комплектоват в лъскави корпуси, поставят върху тях логото с отхапана ябълка и ги продават на екзалтирани тъпанари за няколко месечни заплати.

Същото се отнася и за леките коли. Още в средата на миналия век имаше хора, които сами си бяха направили лека кола. Тези самоделни леки коли не бяха толкова лъскави и закръглени, както фабричните, но функцията си да превозват от пункт A до пункт B изпълняваха както всички останали леки коли. Peter Madsen, който стана известен с обвинението, че е убил журналистката Kim Wall, сам си е направил подводница. И той не е единственият, който сам си е произвел подводна лодка.

Не всеки обаче разполага с технологии за производство на междуконтинентални балистични ракети с инерционна навигационна система и самонасочващи се ядрени бойни глави. Но простият човек не вижда по улиците междуконтинентални балистични ракети, не може да ги пипне или с такава ракета да си отиде на село и да се фука пред останалите селяци. Простият човек вижда по улиците само лъскави леки коли и се прекланя пред държавите, кото ги произвеждат.

Разликата между социализъм и комунизъм

Социализъм (от латински socialis - другарство) е политическа идеология, навлезла през 19-ти век, едновременно с либерализма и консерватизма. Неолиберализма възниква като теория в края на Втората световна война, а започва да се прилага на практика с управлението на президента Роналд Рейгън и края на Студената Война.

Не съществува еднозначна и всеобщо приета дефиниция за понятието социализъм. Социализмът обхваща широк спектър от политически течения, започвайки от анархизъм, парламентаризъм, социал-демокрация и чак до комунизъм, наложен по революционен път. Поради утопичния характер на комунизма, през 1970-те управляващите в соц-страните въвеждат понятието реален социализъм, характерно за ГДР, Куба и други страни в Азия, като общото при всички тях е еднопартийно ръководство и относително слабо изразено социално неравенство.

По времето на петролните кризи 1973 ⛽ и 1979, които според някои икономисти са били планирани на Билдърбъргска Конференция, комунистическото управление в Източна Европа се самоопределя като развит социализъм, който бил преходно стъпало към комунизма. Според тях, социализма се различавал от комунизма единствено по недостатъчното количество произвеждани блага, необходими да задоволят потребностите на цялото население. В този смисъл комунизмът се различава от социализма единствено по обема на произвежданите блага. И в момента, в който има достатъчно блага за всички, социализмът щял да премине в комунизъм.

Тази визия на комунистите е теоретически възможна. На днешно време средствата, които се инвестират във войни, ако се инвестират в производство на стоки за потребление и жилища, няма да има гладни и бездомни. Човечеството отдавна е достигнало техническото развитие, позволяващо благоденствие за цялото население на Земята.

http://www.backdoornews.com/communism.html




Гласувай:
13



1. pando - 100 %
23.04.2018 09:05
ISTINA!
цитирай
2. pando - Народа си го е казал отдавна
23.04.2018 09:24
"Луд на шарено се радва".

Да,преди имаше криза на луксозни стоки и леки коли,но ги нямаше грижите за всеки ден,здравеопазване,образование фактури за електричество,отопление и годишен отпуск...
Днес има луксозни стоки/между нас казано -големи яйца/,но всичко останало е много голям проблем.

Накратко-днес е рай за паразити и бандити.
Както казва Апостолоф-"Никога България не е била толкова добре",но" забравя"да допълни ,че това се отнася за паразитите и петата колона.....
цитирай
3. troina - a bre, kuku...
23.04.2018 10:25
на това му се вика Естествен подбор и Еволюция..
а,затова е нужна конкуренция..
иначе,пак ще се върнем..в „рая„ ..голи и боси..
и..прости...
ама, на калпавите, тва им отърва..
цитирай
4. vaquero - koshava,
23.04.2018 12:23
Добре им е обяснено на буржоазните глави.
цитирай
5. krumbelosvet - ?
23.04.2018 13:05
" Ако започнем да гарантираме на всеки, който се е родил, че и ще живее, тогава много скоро няма да сме в състояние да удържим това обещание."
Това е вярно не по икономически, а по биологически причини. Най-грубо казано, една двойка с тежки умствени увреждания, може да произведе потомство, за което трябва да се грижат няколко други двойки, и то с много повече разходи, отколкото зо здрово дете. Пази Боже. И благодарение на отложените до крайност раждания и демографския срив, тази опасност вече се въплътява в живота.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Ако не излезем от НАТО и ЕС и не преминем към Путин, докато не пуснем отново
23.04.2018 16:46
Кремиковци, докато начело на страната не застане здравата ръка на Тодор Живков, няма да се оправят проблемите на страната ни. Тия от ЕС само вземат от нас и на нищо не могат да ни научат, освен на това, което единствено могат да правят - да вършиме срамотии мъж на мъж и жена на жена!
Долу капитализма, горе комунизма!
цитирай
7. apostapostoloff - Видиш ли, че някой
23.04.2018 17:02
залита, бутни го да падне!

Това е капитализъм. В най- чистия му вид. По тази формула функционира и просперира днешна България.

Това идва да рече, че за такива червени мухльовци като вас в съвременна България НЯМА МЯСТО!

Вървете в Русия, том може и да прокопсате.
цитирай
8. pando - Апостолофф
23.04.2018 20:40
Ти замини за Либия или Ирак/по избор/ защото там насадиха прясна "краварска демокрация".
Не ни давай олигофренски съвети,ами си приготви куфарчето пълно със шашми и заминавай....
Ако нямаш пари,от блога ще направиме подписка и ще ти платим авионската карта. На добър час....приятелю. И да ти е здраво дупето.
цитирай
9. radostinalassa - Умните хора слагат равенство между
23.04.2018 20:44
Комунизма, фашизма и либерализма. Между тях няма някаква разлика в крайните им цели. Те съвпадат с тези на Комитетът на 300 или някакви подобни организации.
цитирай
10. krumbelosvet - Радоспина
24.04.2018 07:22
Тезата ви е изобретена в САЩ след ВСВ, за да се затъмни победата на Русия. Щото Тя победи фашизма. И вашата теза е като победител=победен.
цитирай
11. urpa4a - Колко малко замисляне изисква, а колко трудно е да се помисли....
24.04.2018 09:21
"Тази визия на комунистите е теоретически възможна. На днешно време средствата, които се инвестират във войни, ако се инвестират в производство на стоки за потребление и жилища, няма да има гладни и бездомни. Човечеството отдавна е достигнало техническото развитие, позволяващо благоденствие за цялото население на Земята. "

Ако изходим от тази теза, бихме разбрали, че раса-та, която толкова открито защитаваме, с мисленето, което се контролира светът ни е просто обречена към своето само закопаване и съвсем скоро следва регрес на всичко, което сме постигнали до този момент!
Ако до скоро сме еволюирали от примати към мислещи същества, то вече се вижда, че връщаме развитието в обратен ход, забили нос в телефоните и асоциализирането си в а"социалните мрежи"...
Овцете блеят, а кервана си върви, едни се вживяват в чужди виждания, но не разполагат със свои, някои се ефектират на тема политика, а други обясняват чистият модел...
За съжаление никой не избира произхода си, много постигат на гърба на слабия, когато взаимно биха постигнали истински успех, защото слабия винаги ще се вдигне, а "успелия" винаги ще се провали, когато "слабите" свършат...!!!
цитирай
12. radostinalassa - . krumbelosvet - Тази теза е изработена много отдавна
24.04.2018 14:15
Още от библейско време. Просто те опитват различни начини , с един желан край.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1747010
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031