Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2016 14:05 - Шпионска екипировка на КГБ и българските тайни служби от Студената война
Автор: koshava Категория: Технологии   
Прочетен: 818 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.06.2016 14:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    За разлика от „грубата сила“, с която са известни червеноармейците, то съветското разузнаване се прочу с елегантните и изтънчени методи, с които ликвидираше своите врагове във всяка една точка на света image

 

 

Руско куфарче за безопасно транспортиране на АК-74. Подобни куфарчета се използват за безпроблемно приближаване до обекта на покушение. Въпреки всичко, съветското разузнаване винаги е предпочитало по-дискретни методи за ликвидиране на мишени, най-вече чрез отрова.

 

Агент „Пикадили“ крачи из централната част на Лондон, следейки внимателно своята мишена – дисидентът Георги Марков. В ръката си държи чадър и се приближава до обекта. Изведнъж Марков усеща парене в единия крак, а „Пикадили“ се разминава с него, спира такси и отпрашва в неизвестна посока.

image

 

 

На 7 септември, 1978г. Георги Марков е атакуван от мъж, носещ чадър в Лондон. Три дни по-късно той умира. В хода на разследването става ясно, че посредством чадъра му е инжектирана неизвестна и до днес отрова. Убийството се превръща в една от най-големите мистерии на Студената война.

 

Дни по-късно българския писател умира. Оказва се, че е отровен. Спорно е доколко един човек, който е бил в обкръжението на Тодор Живков, а повечето снимки от престоя му у нас са на вили, курорти и приеми на комунистическия елит може да бъде наречен „дисидент“ или да е удачно да бъде сравняван със Солженецин и Сухаров. Но въпроса е, че това убийство няма аналог. „Българския чадър“ шашна цял свят – една комунистическа държава успява да убие свой противник в центъра на Лондон и то по времето на Студената война. 

 

Съветското разузнаване доказва своята ефективност в редица секретни операции, с които доказва, че по нищо не отстъпва на американското ЦРУ или на МИ-6. 

 

Някои от инструментите в шпионския арсенал на КГБ нямат аналог и са изобретени от съветски експерти. В галерията по-долу ще видите някои от най-чудатите и интересни пособия в шпионския арсенал на КГБ. 

 

image

 

 

Мини-пистолет, прикачен за ръкавица, който може да се скрие лесно под ръкава и да бъде изваден секунди преди да бъде използван срещу обекта на покушение.

 

image

 

 

Камера, скриваща се в ръкава на сако със специален механизъм за дискретен контрол.

 

image

 

 

Съветското разузнаване измисля оригиналния метод за подслушване, чрез използването на незабележими предмети от природата, като дънери, камъни и др., в които е скрито подслушвателно устройство.

 

image

 

 

4,5мм. оръжие, скрито в писалка. Изключително дискретно и ефективно. С подобно оръжие е убит Георги Марков, само че в случая е било използвано инжектиращ механизъм, който почти незабележимо се използва, за да се инжектира за секунда отровно вещество в тялото на жертвата.

 

image

 

 

Това оръжие инжектира в тялото на обекта двоен „заряд“ от цианид, който обезврежда и ликвидира обекта моментално. 

 

image

Обувки със скрит радио-предавател в тока.

alterinformation.wordpress.com/2013/11/25/84921023312/



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1752123
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930