Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2016 16:45 - Вяра Панчева Най-откачените суеверия по света: Козата носи късмет, но от месото й ти пораства брада
Автор: koshava Категория: Забавление   
Прочетен: 646 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.06.2016 17:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

В Руанда забраняват на жените да ядат козе месо, защото ще им порасне брада

Още по темата* Снимка на пеликан и кожен портфейл привличат парите Да разбуним духовете на фаталния петък 13-и - факти и история на деня

Избягвате ли да минавате под стълби? Страхувате ли се от черни котки? Стоите ли си вкъщи на петък 13-ти? Това са някои от най-популярните суеверия в света. Но има и много други, кои от кои по-странни.

В Турция, например, вярват, че не трябва да се дъвче дъвка през нощта, защото „ако дъвчете дъвка, все едно дъвчете плътта на мъртвите”. Освен това, никога не подарявайте ръкавици, защото носят лош късмет. Ако си изпуснете ръкавицата, не трябва да я вдигате сами. Има много суеверия, свързани с ръкавици, като повечето от тях датират още от Средновековието. Друго суеверие от миналото е, че е хубаво да видиш коза преди важна среща. Вярвало се е, че козите премахват лошата енергия и злото. В Руанда, обаче, забраняват на жените да ядат козе месо, защото ще им порасне брада.

В Испания, по време на новогодишната нощ, хората изяждат 12 зрънца грозде, за да имат 12 месеца добър късмет. Що се отнася до здравето, най-добрият ден да влезеш в болница е сряда. Хубаво е да бъдеш изписан в понеделник, а събота е на лош късмет. Вторник 13-ти пък се счита за по-нещастен ден от петък 13-ти. В Испания думата „Вторник” произхожда от дума, която през Средновековието е означавала „малко зло”. Според испанците не бива да влизаш в стая с левия си крак, защото ти предстои нещастие.

В Япония се смята, че ако минеш покрай гробище, трябва да си свиеш палците, за да предпазиш родителите си. Това е така, защото на японски думата „палец” означава буквално „родителски пръст”. Според китайците числото четири носи лош късмет, защото думата за „четири” е много близка до думата за „смърт”. На много асансьори липсва копче с тази цифра.

В Русия пък вярват, че ако птичка се изходи върху вас,къщата ви или колата ви, ще бъдете много богати. Друго руско суеверие, е че да видиш празна кофа носи лош късмет. Това вярване произлиза от историята за цар Александър Втори, който бил убит от човек с празна кофа.

Според португалците, ако вървиш назад дяволът ще научи пътя ти. Друго суеверие, свързано с Рогатия, срещаме в Холандия – ако пееш на масата, докато вечеряш, все едно пееш на него. В Египет пък ще разгневиш злите духове ако отвориш ножица и не я използваш.

www.trud.bg/Article.asp


Тагове:   суеверия,   вярвания,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1752032
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930