Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2016 08:18 - 10 исторически богатства, които светът загуби в последните 100 години-за кое човечество говорим
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 842 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.08.2016 09:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
10 исторически богатства, които светът загуби в последните 100 години 28/07/2016 by Radoslav Siderov

image

От Дървото на Тенере, ударено от пиян шофьор през 1973 г., през безценните артефакти унищожени от ИДИЛ, до съборената с булдозер пирамида на маите – това са 10-те богатства, които света загуби наскоро.

 

10. Нимруд

image

Древният град Нимруд е обявен за столица на Асирийската империя през 879 г. пр. Хр. от цар Ашурназирпал II. Асирийската империя се е простирала от Персийския залив до Средиземно море. Асирийците били изкусни строители. Те създали прекрасни градове и великолепно украсени дворци. От откритите днес дворци, най-внушителен е този на основателя на града. Два огромни лъва с крила на орел и човешки глави посрещат всеки постетител на входа на двореца.

Дворецът на Ашурназирпал II е бил декориран с каменни барелефи и гравюри от слонова кост, които изобразявали царя по време на лов, борба и религиозни ритуали.

През 2015 г., терористичната група ИДИЛ унищожава града с експлозиви и булдозери. Само малка част от града, главно областта, в която се намират дворците, е била разкопана от археолозите. Един от изследователите на Нимруд през 19 век е бил британския археолог Остин Хенри Лейнърд. Артефактите намерени по време на експедицията му могат да се видят в Британския музей в Лондон и в Музей на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк.

9. Храмовете в Палмира

image

През 2015 г. ИДИЛ превзема град Палмира и унищожава голям брой паметници на културата на античния свят с общочовешка културно-историческа стойност. Сред тях са древните храмове, посветени на боговете Баал-Шамин и Бел.

Тадмор, известен на Запад предимно като Палмира, се намира в Централна Сирия. Палмира е превод от арамейското Tadmor, което означава палма. Палмира е наричана „невестата на пустинята“.

Възниква през Второто хилядолетие пр.н.е. През 1-3 век е главен център на керванната търговия и занаяти. Разрушен от римляните през 273 г. В миналото е важен пункт на керванния път, пресичащ Сирийската пустиня.

8. Синантроп

image

Поредица от човешки останки на хоминид, наречен Homo erectus pekinensis или „пекински човек“ са открити през 1927 година в пещерата Чжоукоудян в Китай. Смята се, че останките са на 500 хиляди години. През 1937 г. японските войски нахлуват в Китай, поради което през 1941 г., вкаменелостите са били опаковани в сандъци с цел да се транспортират до САЩ, където било по-безопасно. Какво се случва от там нататък е неясно, но много учени смятат, че останките са били изгубени по пътя към Америка.

Въпреки загубата на останките, изследванията на Синантроп продължават. Нова серия разкопки е проведена наскоро в пещерата Чжоукоудян. Разкопките разкриват, че синантроп е бил в състояние да използва огън, да ловува с копия, да обработва дърво и да прави дрехи, за да се предпазва от студа. Уменията за използване на огън и правене на дрехи са били много важни, тъй като изследванията също показват, че синантроп може да са пристигнали в Китай още преди 780 хиляди години, когато климата в Китай е бил по-студен.

7. Дървото на Тенере

image

Дървото на Тенере представлява 3-метрова акация на предполагаема възраст над 300 години. Дървото е било единственото растение в радиус от 400 км в пустинята Сахара. Според учените преди години на това място е имало акациева гора, но с изменението на климата гората е загинала, а дървото е оцеляло благодарение на 36-метровите си корени.

Дървото на Тенере е известно и като „Самотното дърво“, защото е било най-изолираното растение на Земята. Днес то се намира в Националния музей на Нигер, защото през 1973 г. шофьор на камион се блъска в него и го събаря. Смята се, че шофьорът на превозното средство е бил пиян, но няма доказателства за това. На мястото, където е живяло дървото, днес има метална скулптура.

6. Буди от Бамян

image

Будите от Бамян са две вече разрушени статуи от 6-ти век, издялани върху скала в долината Бамян в централен Афганистан. Построени през 507 г. (по-малката, 38 метра) и 554 г. (по-голямата, 55 метра), те са били част от голяма група будистки манастири, храмове и светилища. Статуите представят класическия смесен стил на Гандхарското изкуство.

През март 2001 г., статуите са взривени с динамит и разрушени от талибаните, които по това време контролират по-голямата част от Афганистан. Талибаните са прогонени от региона в края на 2001 г., и археологическите екипи са успели да разкопаят части от обекта, които не са били разрушени.

Това разрушение е пример за изключителната религиозна нетолерантност на исляма. Япония, Швейцария и други държави събират средства за препострояване на статуите.

5. Манастир Мар Бенам

image

Манастирът Мар Бенам е древен християнски паметник на културата, построен преди 1600 години от асирийския цар Сенхареб. Той се намира в Бакдида в Ирак, на 20 км от Мосул – крепостта на джихадистите.

През 2014 г. ислямисти от групировката ИДИЛ взривяват с експлозиви древния храм. Днес от него са останали само руини. Монасите, живеещи в храма, били прокудени. “Нямате място повече тук, трябва да напуснете веднага”, им заповядали джихадистите. Монасите помолили да им бъде позволено да спасят някои ценности, но ислямистите отказали.

4. Пирамида от комплекса Нохмул

image

През 2013 г., 30 метрова пирамидална могила бива съборена с булдозери. Пирамидата била част от комплекса Нохмул – церемониален обект на маите в Белиз, който е на поне 2 хиляди години. Associated press съобщават, че пирамидата била съборена, тъй като се намирала на място за добив на чакъл. Пирамидата е защитена от законите в Белиз, които забраняват разрушаването на древни обекти.

Ръководителят на Института по археология на Белиз е убеден, че строителите не са действали случайно, защото е невъзможно пирамидата да бъде объркана с възвишение. Пирамидата била един от най-важните археологически обекти в района.

3. Изгубените яйца на Фаберже

image

От 1885 г. до Руската революция през 1917 г., санктпетербургската къща на Фаберже създават 50 великденски яйца в чест на царското семейство, които били направени от възможно най-скъпите метали и инкрустирани с всевъзможни скъпоценни камъни. През 1927 г. комунистите решават да продадат скъпоценностите в полза на бюджета.

Така чуждестранни колекционери придобиват голяма част от прочутите експонати на Фаберже, като днес само 10 от 50-те оригинални яйца са все още в Кремъл. От останалите 40 – 32 са в музеи и частни колекции. Осем от тях обаче са изчезнали безследно. Стойността им се оценява на около 150 милиона долара. /10te.bg

2. Катедралата Фрауенкирхе в Дрезден

image

Фантастичната катедрала е построена в бароков стил през 18-ти век в Дрезден, Германия. Проектирана е от архитекта Георг Бер. Куполът на храма тежал 12 хиляди тона и е бил архитектурно предизвикателство за онова време.

През 1945 г. Дрезден е подложен на бомбардировки с цел унищожение на военни части, инсталации, фабрики и т.н Катедралата обгърната от пламъци оцелява само един ден и се сгромолясва, заради високите температури.

Църквата е построена наново през 2005 г. изцяло и само от дарения и се превръща в световен символ на мир и толерантност.

1. Кехлибарената стая

image

Кехлибарената стая (на немски: Bernsteinzimmer, на руски: Янтарная комната) се намира в Екатерининския дворец в бившата резиденция на руските царе в Царское село (днес град Пушкин), близо до Санкт Петербург. Представлява стая, напълно облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала. Заради своята красота понякога е била наричана „Осмото чудо на света“.

Създадена е в началото на 18 век в Прусия. Скоро след направата ѝ е подарена от пруския крал Фридрих Вилхелм I на неговия тогавашен съюзник руския цар Петър I.

Кехлибарената стая е плячкосана по време на Втората Световна война и местонахождението ѝ е изгубено в хаоса в края на войната. Точната ѝ съдба все още остава в тайна.

Заглавна снимка: moviepilot.com
Снимки в статията: livescience / infotourism
Основен източник: 
livescience

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи:
Facebook | Twitter | Google +
https://setlans.wordpress.com/2016/07/28/10-istoricheski-bogatstva-koito-svetat-zagubi-v-poslednite-100-godini/





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1751633
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930