Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2022 23:25 - ДОСЕГЪТ ДО ГОЛЯМОТО ИЗКУСТВО УКРЕПВА ДУХА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 2519 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 07.08.2022 23:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                    ДОСЕГЪТ ДО ГОЛЯМОТО ИЗКУСТВО УКРЕПВА ДУХА

 

    Спомням си за една моя среща с духовния водач на Средните Родопи, отец Константин поп Канев. Бяхме над с. Момчиловци при един нов параклис. Селото е християнско, съседното село Виево е българомохамеданско. Близостта на хора от двете вери не ги настройва едни срещу други, а всяко село се старае да подчертае духовната си принадлежност както умее.  Където има други такива села, а те са много по Родопите, тенденцията е същата. Нещо повече -  съседните долини на много реки са разпределени за турски и помашки села. И там има съревнование между тях. Давам пример с долината на р. Къпиновска и тази на реката от с. Горски извор, където е с. Каялоба, известно със застреляното на гърба на майката момиченце Тюркиян по време на изверването на региона през 1989 г.

   Простащината у нас с биринджии Трифонов и Радев, която сега гази страната ни пък подтиква културните хора да й се противопоставят, доколкото е възможна борба между културен човек и примат.  Да се борят културните хора с простащината в страната е причината за доста културни събития в страната.  Спектаките и др. безспорно са насочени срещу простащината, но резултатите от тях не са достатъчни. Ако Слави или Гюза рещат да изнесат чалгаконцерт из страната, посетителите ще са  доста повече.

   За да не спори на работата в областта на културата, причината е, че там има внедрени кухи интелектуалци, които обясняват истините с лъжи, а има и такива, които се прикриват зад една лъжа, измислена от самите тях – че те са много-много над политиката и това, които става по света, не ги интересува. Напр. празните детски колички по Украина с избитите деца при тероростичните удари с ракети на Путин над жилищни квартали. Ако един интелектуалец счита това за нещо, което не заслужава вниманието и реакцията му, мястото му е другаде. Има и още по-тежки случаи - спиисъковите интелектуалци, подкрепиили Радев по време на метежа му и списъковите инициативники, путка_нващи го да се яви на избори за втори мандат. Интелегинтники или недоправени са членки и членове на тоези списъци,  не мога да преценя.

 

   У мен също съществува желание да черпя духовни сили от изкуството и реших да видя отново филма за Вайсенберг, „Обичам музиката”. Не бях гледал този филма от 2012 г., когато той почина. Просто не можех да събера сили и да видя отново този човек, заел таково място в живота ми, с изкуството си допренесъл да съм това, което съм, като изрично подчертавам, не само в областта на музиката. Музиката е част от живота, каквато музика слуша човек, такъв е и човекът, казал го е Татко Хайдн. Давам пример с опитния композитор Слави Трифонов и консуматора на чалга, Радев, връчил орден „Стара планина”  на великата чалга певица Цеца Величкович. Нещастници...

   В разните енциклопедии името на Вайсенлерг е неотменно, но за него винаги се казва: Български пианист. Това е крайно недостатъчно. Той бе изключително интелигентен и умен, а в музиката намираше най-краткия път до автора. Животът на творците, на хората на изкуството е много труден, напрегнат. От напрежение Шуман е починал, Бетховен е оглушал. А колко труд трябва, при условие че налице е и неоходимият талант. Вайсенберг имаше в репертоара си 60  концерта за пиано, но и най-великите камерни произведени на много автори. Единствено Шостакович отсъстваще сред творбите,  които изпълняваше.  Идвайки на концерта, където той ще се изявява докато се придвижи до стаята си, ако той съсредоточи за секунда погледа си върху някой, то този човек става като наелектризиран.

   Много силно преживяване щеше да бъде да се срещна чрез този филм отново с Вайсенлерг, но се реших. Какво се получи обаче:

  Всичките събития във филма, всичките изпълнения на Вайсенберг в него, всичките му мисли, са останали съхранени в главата ми. Подчертавам, неговите мисли са премъдрости.  Той свърза музиката с живота, а сезирайки  се и върху камерната музика и партнирането на артистите при изпълнение на камерни творби казва, че не е лесно и че трябва да бъде същото, както  в живота.

   Филмът ми напомни и за една моя среща с Вайсенберг в ресторанта на Хилда Казасян. Вайсенберг не бе добре със здравето, страдаше от ломбаго и имаше силни болки. Знаеше, че негов почитател иска да го види за минута, съгласи се да ме види.  Срещата обаче стана много интересна и той се оживи. Напомних му за всички концерти и рецитали, които той изнесе в София и всичките произведения, които той изпълни на всеки концерт. Такова нещо Вайсенберг не очакваше и той се оживи. Разказа и свои спомени от тези концерти, за срещата с учителя си, Панчо Владигеров. Разказа за свои записи, като подчерта за този с  диригентт Карло Мария Джулини - Брамс, Първи концерт, който пък аз, като обичащ Брамс бях слушал, имах мнение за него и знаех историята му.

   Срещата, предвидена за минута - две продължи много дълго – времето летеще, може би повече от час -  но Вайсенберг трябваше да си почива. Той бе с две жени, които пишеха книга за него и един мъж, негов секретар. Една от жените след срещата ни дойде при нас и изказа благодарност, че Вайсенлерг се е оживил, забравил е за болките си и се почувствал добре.

   Изказвам задочно благодарност на този велик човек, не само музикант, който с изкуството си буквално откри пътя ми към музиката. Ако до 1973 г. бях само любител музикаант, днес съм просветен любител музикант. А музиката ме промени и като човек. Напомням една от мислите на Вайсенлерг, че творците с изкуството си трябва да променят делата и мислите хората към добро. Поне за мен това важи с пълна сила.

   Днес обаче става нещо друго – с идиотизЪма си във войната срещу Украина, Путин променя хората – всичките кретени по света го подкрепнуват, включително и кретените президенти. Нормално - където простащината си е избрала простакисимус да я ръководи, от него само простотии. Жалко за интелигетните хора в една страна, на които простакисимус дава акъли що да сторват...

   Прилагам линк на един мой стар постинг. В него има послание-премъдрост на Вайсенберг към идиотите:
ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ :: ПОСЛЕДНОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА ВАЙСЕНБЕРГ В БЪЛГАРИЯ (blog.bg)

  Ще потърся два линка с изпълнения на Картините на Мусоргски и на Сонатата в си минор на Лист. Изпълненията му са страхотни.

   Приятно слушане

                       image

               image

               image

Последното посещение на Вайсенлерг в България. Аз му написах тогава благодарствено писмо и той ме прие в ресторанта на Хилда Казасян; Подролностите:
ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ :: СБОГОМ АЛЕКСИС! ТИ НИ ПРОМЕНИ С ИЗКУСТВОТО СИ! (blog.bg)








Гласувай:
4



1. rosiela - Коста,
07.08.2022 23:31
много интересен материал. Благодарско.
цитирай
2. planinitenabulgaria - В него има една прикрита критика,
07.08.2022 23:38
rosiela написа:
много интересен материал. Благодарско.


не е валидна за Вас !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188956
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031