Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2016 12:30 - Алистър Кроули – най-грешният човек, който някога е живял – част 1/2/3-В забележителната съдба на Великия звяр се преплитат мистицизъм, сатанинство, Атлантида
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 2242 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 30.05.2016 17:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image Алистър Кроули като 14-годишен ученик. 01/05

Безспорно Алистър Кроули е сред най-противоречивите умове и сложни и неразбрани характери на съвременното магьосничество. В пика на неговата слава медиите му лепват прякорите Великия звяр и Най-грешния човек, който някога е живял, прякори, които и до днес свързват масово Кроули със сатанинството. Но зад тази медийна фасада ще открием, че Алистър Кроули е бил, поне в своето съзнание, могъщ магьосник, пророк, поет и световноизвестен окултист с много известни приятели и последователи.

Детство и строго религиозно възпитание

Алистър Кроули е роден на 12 октомври 1875 г. в курортния град Лимингтън Спа, намиращ се до Ковънтри и Бирмингам, в Централна Англия. Неговите родители – Едуард и Емили, били заможни пивовари и едни от най-уважаваните семейства в областта. Това се дължало най-вече на активната църковна дейност на двамата. Още от съвсем малък Алистър Кроули бил възпитаван като благочестиво дете, вярно на строгата християнска вяра. След като неговият баща умира през 1886 г., 11-годишният Алистър става господар на финансовото благосъстояние на семейството и все по-често започва да се бунтува срещу налаганите му строги религиозни виждания от страна на майка му.

Кеймбридж и първи стъпки в магьосничеството

След като навършва 18 г., Алистър Кроули заминава за Кеймбридж, където продължава своето учение. Запален по английската литература, бъдещият Велик звяр се записва да учи поезия в престижния университет. Като студент Кроули се проявява и като запален алпинист и опитва да изкачи някои от най-високите върхове на планетата – тези в Хималаите.
Всички тези дейности обаче отстъпват на заден план, след като Кроули установява, че има нова страст – изучаването на всичко окултно. Заедно със своя съквартирант в Кеймбридж – Алън Бенет, правят всичко възможно, за да открият и най-апокрифните писания по мистичните теми. По това време Алистър установява и още нещо – напук на всички християнски добродетели, в чийто дух е бил възпитаван като млад, той се увлича все повече от описанията на насилие и кръв.

Най-голямо влияние върху младия Кроули оказва книгата на Артър Едуард Уейт „Книга за черната магия и пактовете”. От нея Кроули научава за съществуването на тайно братство от окултисти и веднага решава, че трябва да го открие. След като пише писмо на Уейт с молба за повече информация, младият Кроули я намира в посочената от Уейт книга – „Облакът над светилището” от Карл фон Екскартхаузен. В нея се говори с подробности за „Великото бяло братство” на магьосниците, към което Кроули решава, че трябва незабавно да се запише, за да научи всичко, което неговите членове знаят.

„Златната зора” и запознанството с Матърс

След като прочита с интерес двете книги на Уейт и Карл фон Екскартхаузен, младият Алистър Кроули и неговият верен приятел Алън Бенет решават да се присъединят към братството „Златна зора” (най-популярния представител на масонския розикруцианум, за който ви разказахме преди две седмици). По-късно през годината, на 18 ноември 1898 г., двамата стават членове на най-ниската ложа – „Златна зора”, където се обучават в езотерична философия, базирана въз основа на окултната кабала, както и на собствено самоусъвършенстване чрез изучаването на четирите основни елемента (в най-груб вариант – вода, огън, земя и въздух) и астрологията.

През същата 1898 г. Алистър Кроули издава и първата си философска поема, озаглавена „Аселдама, място, където да погребеш непознати”, като я подписва със странното „Джентълмен от университета в Кеймбридж”. В предисловието на тази книга Алистър Кроули отбелязва – „Господ и Сатаната се бориха за душата ми. Господ победи – сега остава да разбера кой от тях двамата е Господ.”

Още през следващата 1899 г. Кроули напуска самоволно университета в Кеймбридж и наема апартамент в Лондон с цел да се посвети изцяло на учението си за магьосник в „Златна зора” и обявява, че вече официално се назовава Граф Владимир.
Заради вродената си интелигентност и буден мозък за по-малко от година той успява да усвои всичко, което трябва да научи в ложа "Златна зора” и предявява претенции да бъде преместен в следващото ниво на своето обучение – ложата „Червена роза и Златен кръст”, членове на която се просветяват в тайните на приложната магия, включително и на алхимията, звездното пътуване и гадаенето. След като лидерите на лондонската ложа на „Орден Златна зора” му отказват, решителният Кроули заминава за Париж, където се среща със Самуел Лидл Макгрегър Матърс – лидера на братството и един от тримата негови създатели (другите двама – Уескот и Уидмън, напускат организацията малко след нейното създаване).

Впечатлен от желанието и знанията на младежа, лично Макгрегър Матърс позволява на Кроули да се запише във втората ложа. Лидерът на „Орден Златна зора” сам става наставник на младия Алистър и го просвещава в тайната на „Книгата на Абра-Мелин” (древен окултен текст от Египет, в който се описва призоваването на демони и духове), която по-късно става основополагащ елемент във философската и мистическа система учение Телема, завършена от Кроули през 1904 г. За краткото време, което Алистър Кроули прекарва в Париж с Макгрегър Матърс, той показва потенциал, който уплашва и самия Велик учител и създател на „Златна зора”.

Имението „Болескин” и призоваването на демоните

След като научава тайната на книгата на Абра-Мелин, Кроули решава да направи своята първа голяма магия. За тази цел в края на 1899 г. той закупува едно скрито от хорските очи имение на брега на езерото Лох Нес в Шотландия – „Болескин Хаус”. Там в продължение на шест месеца Кроули се опитва да извика своя ангел пазител. Магическият ритуал, описан в книгата на Абра-Мелин, предполага магьосникът първо да повика силите на злото и да се опита да ги накара да служат на светлината. Ако успее да го направи, то тогава неговият ангел пазител ще му се яви и ще разкрие пред него истината за живота. За огромно съжаление на Кроули по средата на този ритуал той е повикан от своя учител Макгрегър Матърс в Париж. Идеята на лидера на братството е да проводи Алистър в Лондон, за да може неговият ученик да се опита да запази властта му в ордена. Това обаче не се случва и само след броени дни и Матърс, и Кроули са прогонени от „Златна зора”. По-голямото нещастие за Кроули е, че в желанието си да се яви пред своя учител в Париж той няма време да прогони злите духове от имението „Болескин” край Лох Нес.
В следващите части на поредицата ще ви разкажем за популярната легенда за имението „Болескин”, в която се преплитат както чудовището от Лох Нес, така и световноизвестният музикант Джими Пейдж.

Години в скитане, женитба и дете

Както споменахме вече, изгонването на Кроули от „Орден Златна зора” е по-малката беда за него. Той съзнава, че е може би най-силният магьосник в модерната история на окултизма. Заради страха от оставените на свобода демони в „Болескин” Кроули решава да разшири хоризонта си по окултни и мистични науки. Той предприема пътуване из Далечния изток, където се запознава с будизма, тантричната йога и И-Чинг. След две години митарстване Кроули се завръща в Европа и се запознава с Роуз Едит Кели, за която се жени през 1903 г.

 
Алистър Кроули – най-грешният човек, който някога е живял – част 2 image Корицата на „Книгата на закона” – основния труд на Кроули, в който е обяснено учението Телема. 01/05

Когато в началото на 1900 г. Алистър Кроули вече е изгонен от „Орден Златна зора”, той е едва на 24 години. Въпреки съвсем крехката си възраст той разбира повече от магия, окултни и мистични ритуали, отколкото всички негови братя в организацията.
През лятото и есента на 1899 г. Кроули вече успешно се справя и с приложната магия – в имението „Болескин” той „кара” тайните на древната египетска книга Абра-Мелин буквално да оживеят, като призовава демоните от тъмната страна в опит да установи контакт със своя ангел пазител. Въпреки че дейностите му в къщата край езерото Лох Нес завършват с провал (той трябва да напусне имението и да се яви пред своя учител Макгрегър Матърс в Париж), Кроули не прекъсва опитите си да се свърже със своя ангел пазител, който ще му се яви и ще му разкрие смисъла на вселената.

Луцифер се явява на Кроули

В няколкото години след изгонването си от “Златна зора” Кроули се страхува да се върне в имението „Болескин”, тъй като то е обитавано от тъмните демони, които той призовава през 1899 г. и никога не успява да изгони. Затова магът решава да попътува из света и да разшири своя кръгозор.

През 1904 г., докато е в Египет заедно с бременната си съпруга Роуз, Алистър Кроули най-после получава видението, което очаква вече 5 години. На 8 април 1904 г. Кроули най-накрая завършва успешно свещения ритуал, описан в книгата Абра-Мелин – той осъществява контакт със своя ангел пазител. Името, с което ангелът се представя пред Алистър Кроули, е Айвас, чието друго име е Луцифер. Важно е да отбележим, че в представите и вярванията на Кроули Луцифер в никакъв случай не може и не трябва да бъде асоцииран с дявола в християнските вярвания. Кроули е гностик, а името произлиза от латинските думи Lucem Ferre или „Аз нося светлината”, т.е. в предхристиянската епоха Луцифер е бил добрият дух, който е носил светлината в живота на хората.
Така, под диктовката на Луцифер, за три дни – от 8 до 10 април 1904 г., Алистър Кроули написва „Книгата на закона”, или Liber AL vel Legis. В нея той описва своята нова религиозна и философска доктрина, която озаглавява Телема.

Телема, или „Любовта е законът”

В продължение на вече повече от един век Алистър Кроули многократно е бил заклеймяван като сатанист. Църквата все още смята него и неговите последователи като директни поклонници на дявола. Но дали истината е точно такава?

Ако ще търсим еднозначен отговор на този въпрос, на първо място трябва да обясним какво е Телема за самия Алистър Кроули.
Както споменахме в предишната част на нашата поредица, Алистър Кроули е бил възпитаван от своите родители в най-строгите канони на християнството. По този начин, ограничавайки неговата свобода, родителите му го превръщат в заклет враг на християнството. Още ненавършил 30 години, Кроули вече знае какво е за него Телема – това е нещото, от което се нуждае светът.

Той разбира, че християнството вече не е актуално, неговите основни добродетели и съвети са много далеч от сърцата на хората.

Затова Кроули бленува за една нова, универсална религия, която е много по-земна и много-по близка до хората, религия, в която човек взима много по-дейно участие, която го учи най-вече на свобода, но и на отговорност как да се упражнява тази свобода.
Системата Телема се гради на два основни принципа, които Кроули описва подробно в своята Библия – „Книгата на закона”. Първият принцип се отнася за върховната власт на собствената воля и гласи: „Прави каквото искаш – това е същността на закона“. Вторият принцип на Телема пък гласи: „Любовта е законът, любов, управлявана от воля”.

Тези две правила, в които Кроули синтезира цялата идея на своето учение, означават само едно – човекът в новия свят ще има свободата да осъществи всичките си желания.

Ордо Темпли Ориентис

Ордо Темпли Ориентис, или „Орденът на Източния храм”, е масонска организация, създадена в Германия и Австрия в края на XIX в. През 1910 г. създателят на ордена и негов началник – Теодор Рьос, кани официално в братството Алистър Кроули. За по-малко от две години Кроули вече е преминал през 10 степени в братството и неговото влияние се засилва все повече. Постепенно Кроули взема цялата власт в Ордо Темпли Ориентис и от масонска организация я превръща в официална организация и църква на учението Телема.

Самият той започва да извършва религиозни обреди, които шокират света – принципът „Прави каквото искаш – това е същността на закона“, в този случай означава изпълняване на магически сексуални ритуали, които скандализират пуританите. Много често сексуалните оргии, които Кроули организира, са съпътствани с приемането на наркотици и алкохол. Естествено извън тези шокиращи ритуали Кроули и неговите последователи посвещават огромна част от времето и ритуалите си на източните учения, сред които и херметическата кабала.

Популярността на Ордо Темпли Ориентис из цяла Европа расте със скоростта, с която по един или друг начин се прославя и самият й водач. Алистър Кроули става световна знаменитост, за четири години в САЩ – от 1914 г. до 1918 г. той създава десетки дъщерни организации на О.Т.О.

През 1920 г. Кроули построява свой собствен храм в град Чефалу на остров Сицилия, но е прокуден три години по-късно, след като властта в Италия попада в ръцете на Мусолини.

През последните години на живота си Алистър Кроули продължава да обикаля света. Той печели десетки хиляди последователи, но и едновременно с това „цивилизована” Европа се отрича от него. Медиите все по-често го наричат сатанист, а нито един град не се радва на неговите посещения. Последните три години от своя живот Кроули прекарва предимно в Южна Англия. „Най-грешният човек, живял някога” умира на 1 декември 1947 г. след пристрастяването си към морфина, предписан му за облекчение на тежката астма.

 
Алистър Кроули – Най-грешният човек, който някога е живял – част 3
image Едва на 24 години Кроули започва ритуала „Абра-Мелин”, който завършва успешно чак след 5 години. 01/05

След като в предишните две части от нашата поредица ви запознахме с биографията и вярванията на Алистър Кроули, днес ще се спрем по-подробно на митовете и легендите около името на този особен и неразбран човек.
Както споменахме още в самото начало на разказа за Кроули, той се радва на огромна, макар и строго негативна слава от страна на медиите. На вестникарските страници той е заклеймен като сатанист, дявол и много грешен човек. Легендите, които се носят за Алистър Кроули, не са една и две, както не са една и две и известните личности, които по един или друг начин са свързани с него.

Имението „Болескин хаус”

Безспорно най-много легенди около Алистър Кроули се носят за имението “Болескин Хаус”, което англичанинът закупува през 1899 г. Както ви разказахме вече, по това време едва 24-годишен, Кроули вече се е запознал с древната книга за магии „Абра-Мелин” и се оттегля далеч от хорските очи, за да практикува заклинанията от нея. Идеално за тази цел е имението „Болескин Хаус”, намиращо се на брега на шотландското езеро Лох Нес. Има десетки теории за това какво точно се е случило в имението „Болескин Хаус” и защо много години след смъртта на Кроули то продължава да привлича интереса на стотици хора. Еднозначен и категоричен отговор на въпроса какво е правил Кроули в „Болескин” няма – някои от предположенията звучат съвсем логично, докато други буквално граничат с научната фантастика. Имението и странните събития, които се случват в него провокират и Би Би Си да направи документален филм за „Болескин”, който се казва „Алистър Кроули, другото чудовище от Лох Нес”. Но и в него е трудно да се определи кое от случилото се край бреговете на Лох Нес е градска легенда и в кое може да се крие макар и зрънце истина.

Призоваването на демоните

В края на 1899 г., след няколко месеца на подготовки, Кроули започва ритуала по призоваване на своя ангел пазител. Самият ритуал е много труден, опасен и отнема дълго време. Първоначално Кроули е смятал, че има възможностите да се справи за не по-малко от 8 месеца. По време на ритуала по извикването на собствения ангел пазител, магът трябва първо да призове тъмни демони и да ги накара да се подчинят на неговата воля. Чак след като успее да се справи с това предизвикателство, практикуващият ритуала от „Абра-Мелин” може да очаква своя ангел, който да му разкрие тайнствата на живота и човешката съдба. Легендите за случилото се в „Болескин Хаус” започват още по времето на инициирането на ритуала от страна на Кроули. Разкази за мистериозно умрели или изчезнали хора, решили да се разходят край езерото Лох Нес, се редуват с далеч по-зловещи легенди – като тази, в която местният месар сам отрязал ръката си, докато изпълнявал поръчка на Алистър Кроули, която магът му бил записал на лист хартия, на който имало някакво заклинание. Самият Кроули признава, че в началото му било много трудно да се бори с тъмните демони, които призовал, и те често се изплъзвали от контрола му и тероризирали местното население.
Както вече споменахме в предишната част на поредицата, Алистър Кроули бил повикан спешно в Париж от своя учител Макгрегър Матърс и това му попречило да завърши ритуала от „Абра-Мелин”. Самият Кроули признава, че демоните, които призовал в „Болескин”, били прекалено силни, а самият той бързал да се срещне с учителя си и затова не успял да върне всички от тях там, откъдето се били появили. В следващите години това признание на Кроули помага на „Болескин” да се окичи със слава, която не се загубва и до ден днешен.

„Болескин Хаус” след Кроули

След като в началото на века е изгонен от ордена „Златна зора”, Кроули рядко се завръща в „Болескин Хаус”. Той предпочита да странства, а и след като завършва успешно ритуала „Абра-Мелин” през 1904 г. в Египет, вече нищо не го свързва с имението край езерото Лох Нес. Въпреки че Кроули го продава през 1913 г., странните истории с „Болескин” не приключват. През 60-те години, близо 30 г. след своята смърт, Алистър Кроули прави своето драматично завръщане сред света на живите. Неговата популярност расте с дни, а младите хора, подкрепящи сексуалната революция, виждат в двата основни постулата на Кроули („Прави каквото искаш – това е същността на Закона“ и „Любовта е законът, любов, управлявана от воля”) отразени своите идеи за свобода и любов. Затова няма нищо странно, че много от известните музиканти от този период започват да се интересуват и по-дълбоко от идеите на Кроули. Безспорният флагман на този интерес се казва Джими Пейдж – китарист на легендарните „Лед Цепелин”. Освен че притежава една от най-големите колекции на вещи на Кроули, Пейдж решава да закупи и „Болескин Хаус” през 1971 г.

Музикантът иска запуснатото имение да бъде възстановено и моли своя приятел от училище Малкълм Дент да се засели да живее там. Именно с името на Малкълм Дент са свързани всички легенди за „Болескин”, оживели 60 години след като Кроули напуска имението. Ето какво разказва Дент: „Когато пристигнах през 1971 г. в имението, не знаех нищо за неговата история. Дойдох като скептик и след като прекарах 20 години там, мога да кажа, че до известна степен си оставам такъв. Естествено за този период се случиха неща, за които нямам обяснение”, разказва с усмивка Малкълм Дент. – Една от най-популярните легенди, които слушах постоянно от местното население, бе за търкалящата се глава на лорд Саймън Ловът, екзекутиран през 1745 г. Въпреки странните шумове, които чувах нощно време, нито веднъж за 20 години не видях с очите си търкалящата се глава. Но със сигурност видях друго нещо. Около главната маса във всекидневната Джими Пейдж беше купил един стол, на който е седял Кроули. Веднъж, беше още в началото на престоя ми, реших да отместя стола от централното място на масата, където той стоеше, за да вечеряме със семейството ми на нашите си столове. На сутринта обаче го заварих отново на старото му място, а не на това, на което го бях поставил. Реших, че е по-добре повече да не го пипам, за да се разбирам с Алистър. Много често вратите се отваряха рязко от само себе си, все едно някой тичаше из къщата и ги блъскаше; същото се случваше и със задната врата. Тогава със съпругата ми просто се споглеждахме и с усмивка коментирахме, че Алистър си върши своите си работи”.

Въпреки че разказва повечето от историите с усмивка, Малкълм признава, че е преживял един ужасяващ момент в „Болескин Хаус”.: „Беше от първите седмици, които прекарах в имението. Тъкмо си легнах в леглото и чух нещо като куче да души под вратата на стаята. Уплаших се много, тъй като в следващите секунди това, което започна като душене на куче, се превърна в един сковаващ ме от страх звук, който ме накара да настръхна. Не мога да определя какво беше това нещо, което издаваше звуците, но усетих, че е зло. Няма защо да ви лъжа, никога през живота си не съм бил толкова ужасен от страх, както тогава”, признава Дент.
Джими Пейдж притежава имението „Болескин Хаус” цели 20 години – от 1971 г. до 1991 г. Въпреки това, по думите на Дент, музикантът е прекарал там общо не повече от 6 седмици.

Покрай десетките страшни истории за изчезнали или умрели хора заради духовете, обитаващи все още „Болескин Хаус”, действията на Кроули в имението се свързват и с другия най-популярен обитател на областта – чудовището Неси от езерото Лох Нес. Според някои изследователи е възможно загадъчното същество, обитаващо тъмните води на шотландското езеро, да е било призовано погрешка от Кроули по време на изпълнението на ритуала „Абра-Мелин”.

  novinar.bg/news/18-alistar-krouli--naj-greshniiat-chovek-kojto-niakoga-e-zhivial--chast-3_MzQ4MTsxMw==.html




Гласувай:
1



1. kuschel - Много интересно.
30.05.2016 13:09
Много интересно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1757163
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930