Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2017 13:32 - НЕПОБЕДИМИЯТ СПЕЦНАЗ
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 771 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ОТРЯД “ДЕЛФИН”:

МОРСКИТЕ ДЯВОЛИ НА ГРУ

През 1970 г.Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на СССР (ГРУ) създава разузнавателно-диверсионното формирование “Делфин”, чиято задача са тайни операции срещу военноморски бази на чужди държави. Военните специалисти разработват тактиката на подводните операции, методите на обучение, снаряжението, въоръжението и техническите средства, като тръгват почти от нулата, тъй като почти няма разработки преди това. Само за няколко години по всички аспекти, свързани с подводното разузнаване и диверсиите, подразделението успява да догони аналогични подразделения на ВМФ на САЩ, Великобритания, Франция, ФРГ, Италия.

Личният състав на отрядите ПДСС се подбира сред морските пехотинци, получили препоръки от командирите. Изисква се кандидатът да бъде емоционално уравновесен, способен да запазва спокойствие в екстремни ситуации, да не се бои от тъмнината и самотата, от затворено пространство, да издържа големи физически натоварвания, да издържа на  дълбоко потапяне във вода. Когато премине психологическите и медицинските тестове, кандидатът вече е  курсант. Следва базовата подготовка, която продължава половин година (26 седмици) и се дели на три етапа.

 

Първият етап

Първият етап продължава седем седмици. Учебният ден е 15 часа. Курсантите правят кросове на далечни дистанции, плуват, гребат, преодоляват полоса от препятствия. С всеки ден натоварванията се увеличават, а изискванията – ставт все по-големи. Освен това инструкторите постоянно устройват изненади. В седмата седмица (последната) проверяват способностите на курсантите да  издържат огромни физически и психически натоварвания.  Курсантите спят само 3-4 часа на денонощие,  извършват марш на скок с пълно снаряжение на 100 километра, плуват във водолазен костюм 18,5 км (10 мили), буксирайки  товар, който тежи до 40 кг. Средно този етап преминава един на 15-20 курсанти.

 

Вторият етап

Вторият етап продължава 11 седмици. Курсантите изучават водолазното снаряжение, минновзривно дело, тактика на бойните операции на малки групи по вода и на земя, основи на войсковото разузнаване, радиодело, хладно и огнестрелно оръжие. Следват парашутна подготовка, алпинизъм, управление на подводни и надводни транспортни средства. Изучават се и се отработват различни действия под вода, методи на проникване в здание по вода. Много време се отделя и на ръкопашния бой, особено под вода с нож. Момчетата от отряд “Делфин” отработват методи за шоково, травматично и смъртоносно действие върху противника. По време на изпълнението на различни учебно-бойни задачи се подбират  малки подразделения бойни плувци. Двойка, тройка, четворка и пр. трябва да действа точно като един добре смазан организъм. След като приключи вторият етап на обучението, курсантите се явяват на изпит по охраната и отбраната на брегови обекти и кораби от плувци диверсанти на противника. Този изпит се провежда по време на учения, които са построени като модел на бойна операция. Тук се проверява умението за действие под вода на различни дълбочини – ориентиране, наблюдение в условията на лоша видимост, сражение, преследване на врага, измъкване от преследване, маскиране на дъното и пр. Успешно взелите изпита се изпращат в отделната бригада на морската пехота за затвърдяване на придобитите навици.

 

Третият етап

Третият етап продължава осем седмици. Опитни инструктори всеки ден контролират курсантите. След това едни от плувците остават в бригадата, други се връщат в отрядите ПДСС, където са преминали обучението. Най-способните преминават двугодишно обучение в специалния разузнавателно-диверсионен център.

 

Разузнавателно-диверсионният център

Учебният център подготвя кадри за отряд “Делфин”. Доскоро той се намираше на соленото езеро Балхаш в Казахстан (на площ повече от 17 хиляди кв.км, дълбочина до 226 метра). Тук курсантите скачат с парашут по цялата скала от височини, началото е от 200 метра, спускайки се на различна местност –вода, гора, планини, степ, през деня и нощта. Плувците се спускат по стълби от вертолети – от височина 40 метра за 28 секунди, и без стълби, скачайки във вода от височина 5 метра. Усвояват десантиране  от подводница с помощта на торпедни апарати, учат се да унищожават кораби, мостове, да завземат летища, командни пунктове, да оцеляват във всякакви климатични условия, да бягат от плен, да работят с различни видове радиостанции. Немалко време отделят на усъвършенстването  на стрелбата от различни видове огрестрелно оръжие. Подводният автомат АПС-55 е дълъг само 62 см и тежи 2,7 кг, но на дълбочина 40 метра може да порази чужд водолаз на дистанция до 10 метра или да пробие обшивката на миниатюрна подводница, дъното на катер и пр. Във въздуха убива на разстояние до 100 метра.

Най-главното, с което плувците от “Делфин” превъзхождат плувците на други страни, е умението им да преодоляват всякакви рубежи на подводната отбрана и да минат оттам, откъдето е абсолютно невъзможно да се мине. Един много ярък пример: В бурна нощ три двойки плувци десантират от вертолет върху водата на 15 мили от брега (на разстояние 28 километра). Необходимо е скрито да приближат до военно-морска база на “противника”, да проникнат вътре и да  взривят набелязан обект. Първият рубеж на отбрана са дънни мини, вторият – сигнални пътеки, опънати под водата в различни посоки, третият – подводна мрежа с монтирани заряди, които не бива да се режат и под която е невъзможно гмуркането. А отгоре светят прожектори и дебнат картечниците на бреговите постове. Плувците от отряд “Делфин” обаче преминават през всичките рубежи, след това форсират почти отвесна скална стена и безшумно “свалят” часовите. След това минират обекта и се връщат обратно във водата по същия път, по който са доплували на брега.

rasper-bg.com/



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1758423
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930