Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03 23:21 - Имало едно време
Автор: koshava Категория: Лични дневници   
Прочетен: 280 Коментари: 1 Гласове:
2 Нещата си идват на място........

СКРИТАТА СИЛА, КОЯТО УПРАВЛЯВА СВЕТА

БИТКАТА НА ОРДЕНИТЕ. ГЕНЕТИКАТА НА ПРЕДАТЕЛИТЕ

Всеки е израснал с приказките на Братя Грим, Шарл Перо и Андерсен.

Не всеки обаче знае, че нещата, които сме чели в шарените илюстровани книжки, всъщност са доста осакатени версии на мрачните сказания, предадени от въпросните автори. Поразровихме се, попрочетохме това-онова и ето как решихме да ви прецакаме хубавите детски спомени.

И за бога, не показвайте този текст на децата си…

Спящата красавица

Приказката за спящата красавица, както я помним, е за красива девойка, която заспива 100-годишен сън, след като е убола пръста си на вретено. След този период идва принцът, целува я, тя се събужда, влюбва се в него, женят и заживяват щастливо до края на дните си.

Оригиналът не е толкова сладък. Там младата жена заспива заради проклятие. Липсата на вретено обаче е бял кахър – всъщност не я събужда целувка на принц. В замъка на красавицата пристига крал, вижда я, че спи, и прави нещо, което най-общо може да се характеризира като изнасилване. След 9 месеца хубавицата ражда две деца (докато все още си спи, да не си помислите друго), едното от които засмуква пръста ѝ и премахва проклятието.

То пък едно спасение – събужда се след 100 години, изнасилена и с две ревящи пеленачета.

Златокоска и трите мечки

Ооо, толкова мила история! Чаровната Златокоска се вмъква в къщичка в гората, изяжда три купички с храна, сяда в три столчета и накрая заспива в легълцето на най-малката мечка. Когато мечките се прибират, я виждат, тя се събужда и побягва през прозореца. Демек – спасява се.

Оригиналът (датиран от 1837 г.) има две вариации. В едната мечките намират Златокоска в легълцето, разчленяват я и я изяждат. В другата Златокоска е дърта вещица – в този случай тя все пак успява да избяга през прозореца… но при падането си троши врата и умира.

Безръкото момиче

Това не е чак толкова популярна приказка, а и версията, стигнала до нас, не е чак толкова приятна, но има някои значителни разлики, които си струва да се отбележат. Накратко казано в историята един дявол излъгва беден мелничар да му даде това, което е зад мелницата, а в замяна ще получи несметни богатства. Мелничарят си мисли – „Ми то сигурно е ябълката“, съгласява се, но се оказва, че отзад била красивата му дъщеря.

Дошъл дяволът, поискал си я, но тя била толкова чиста, че той нямал сили над сили. Затова – поискал мелничарят да ѝ откъсне ръцете, за да не може да се мие. Мелничарят, ще не ще, откъснал ръцете на дъщеря си, защото иначе дяволът щял да вземе него. И така нататък, и така нататък.

Оригиналът не е чак толкова по-различен – пак има красиво момиче с откъснати ръце. Разликата обаче е в детайла, че там девойката сама си ги изтръгва, за да не е толкова красива и да не бъде изнасилена от брат си. Има и версия с опит за изнасилване на бащата, но то е почти същото.

Снежанка

Няма нужда да разказваме приказката, нея я знае всеки. Не всеки обаче е наясно, че в оригинала, записан от Братя Грим мащехата иска от ловеца не сърцето на убитото момиче, а нейните черен и бели дробове – за да ги изяде.

Друго – в оригиналното сказание Снежанка не е спасена от отровната ябълка чрез целувка, а понеже била натоварена безжизнена на коня на принца и от друсането... Какво мачото е щял да прави с бездиханния труп на момичето, няма как да знаем…

И последно за Снежанка – краят наистина е щастлив. В него Кралицата е принудена да танцува до смърт, обута в нагорещени метални обувки.

Хамелнският ловец на плъхове

В тази история имаме едно градче, Хамелн, в което щъкат адски много плъхове и жителите са се видели в чудо. Като манна небесна се появява флейтист, който обещава срещу определено заплащане да изгони плъховете. И успява, обаче хамелнци, понеже са тарикати, отказват да си платят.

За отмъщение свирачът решава да отърве града и от децата, като с флейтата си ги повежда извън Хамелн. В по-модерните варианти на приказката хората в града се съгласяват да платят и децата се връщат. Братя Грим обаче не смятат така – всички деца вече са издавени в реката.

Някои тълкувания на немската приказка доста агресивно пък виждат в образа на Хамелнския ловец педофил рецидивист.

Малката русалка Ариел

Прочутият филм на „Дисни“ за малката русалка завършва с весела сватба между нея и принца.

Но това съвсем не е така в оригиналната история на Ханс Кристиян Андерсен. Там, най-общо, Ариел, тъкмо превърнала се в човек, вижда как принцът се жени за друга. Тя е толкова разочарована, че първо мисли да го убие, но после се отказва, хвърля се в морето и се превръща в морска пяна (прозаично казано – умира).

Добре де, малко по-късно Андерсен преработва финала си към малко по-мил завършек – там вместо да умре като пяна, Ариел става „дъщеря на въздуха“ и зачаква да отиде в Рая. Честно казано, това си е пак умиране във всеки един смисъл.

 

Рапунцел

В детската приказка и сравнително новия филм за Рапунцел принцът се качва в непристъпната кула по дългата златиста коса на героинята.

В оригинала на Братя Грим от 1812 г. обаче това не се случва веднъж – принцът посещава момичето толкова пъти, че тя забременява. Рапунцел става дебела, дрехите ѝ отесняват, вещицата вече няма нужда от нея и я пуска да си ходи.

Happy end-ът е самотна майка, която ражда близнаци насред дивата природа.

Червената шапчица

Повечето от нас знаят тази приказка по следния начин: Червената шапчица отива при баба си, вълкът я чака там на нейно място, изяжда я, идва добрият ловец, убива вълка и Червенушата и бабата са спасени.

Оригиналът на Шарл Перо е друг – младо хубаво девойче с червена шапка отива към къщичката на баба си в гората. По пътя обаче Вълкът ѝ дава погрешни инструкции как да стигне – и тя се оказва първо в бърлогата му, а после в стомаха. Тук историята свършва – няма ловец, няма баба, само преял вълк и мъртво дете.

Поуката е да не се получават съвети от непознати.

Пепеляшка

Корените на тази приказка са още от I в. пр. Хр. – тогава Пепеляшка се казва Родопис и е записана от Страбон. Там историята е сходна с онова, което знаем днес – завършва със сватба на героинята за принца и с венчавки на двете ѝ доведени сестри за двама лордове (липсват само стъклените обувчици и каляската от тиква).

Векове по-късно обаче Братя Грим записват далеч по-мрачната версия. В нея злите доведени сестри направо си режат части от стъпалата, за да се съберат в загубената стъклена обувка. Деянието обаче е разкрито на принца от два гълъба, които същевременно изкълвават очите на сестриците.

До края на живота си те остават слепи просякини, а Пепеляшка заживява в лукс и охолство в двореца. The end.


Опасни ли са приказките


Помните ли как биеше сърцето ви, когато слушахте как вещицата приближава с нож в ръка и моли Хензел да подаде пръстче, за да види достатъчно добре ли е угоен, за да го изяде? Така учестено тупти и сърчицето на детето ви, когато му четете "Хензел и Гретел" на братя Грим.

Но децата обичат да се плашат - разбира се, не до смърт. Макар че в приказките на двамата братя има какви ли не страхотии - осакатявания, канибализъм, кръвосмешение, детеубийство.

Един британски изследовател - Стивън Ивънс, изследва заплетения свят на приказките за лека нощ на Грим. Зад пъстрите корици на книжките с приказки са скрити тъмните истории за секс и насилие. Те са твърде далеч от всичко, което можем да си представим за приемливо днес. Ако бяха видеоигри, щеше да се намери някой, който да ги забрани.

Братята Якоб и Вилхелм Грим създават един различен свят. Те живеят в Касел в Германия и изучават право и чужди езици, а междувременно успяват да напишат над 150 приказни истории, които издават в два тома в периода 1812-1814.

Някои от тези приказки са бързо забравени, но други като Снежанка, Хензел и Гретел, Пепеляшка, Червената шапчица - са вечни. Претърпяват безброй адаптации; Дисни правят куп рисувани филмчета по тях, на екрана ги пресътворяват много филмови студия. Комикси - от японската мanga до еротични и само за "възрастни" - са направени по герои от приказките на братя Грим.

По своята същност те са доста далеч от захаросаните приказки, казва Мария Тейтър, професор по германски фолклор и митология в Харвардския университет. Пълни са със секс и насилие. В "Снежанка" мащехата настоява да получи белия и черния дроб на момичето. То е само на 7 години и е отведено в гората от ловеца. Доста плашещо. А злобната мащеха е осъдена да танцува до смърт в нажежени до червено железни обувки.

В "Пепеляшка" имате доведени сестри, чийто пети на краката се режат, за да ги напъха майка им в  малката обувка.

 

 

Само за възрастни

Тези приказки за кръв и сексуалност - Джон Ъпдайк ги нарича порнография на по-ранна възраст - са наистина много популярни и изглежда славата им няма да помръкне скоро. Затруднявам се да изброя колко нови версии на Снежанка има, казва проф. Тейтър.

И това не са просто Disney продукции - филмови продуценти снимат версии на приказките за възрастни, като показват и доста извратената сексуалност на някои от тези истории.

Това са истории за добро и зло. Морализаторското начало е твърде силно - всяка измама и нечестност се наказват; честният труд бива възнаграждаван; обещанията трябва да се изпълняват; пазете се от непознати - особено в гората.

Но това не може да бъде повод за обжалване на присъдата над приказките :) Моралистичните лекции не са забавни, но кървавите истории, изпълнени с напрежение, са съвсем друга работа. Те са вечни поради един трик, както го нарича проф. Тeйтър - сценарият "Какво, ако..." - какво, ако най-ужасното нещо, което мога да си представя, се е случило? Но те развиват тези сценарии и в сферата на безопасното пространство на "Имало едно време..." . "Аз ще ви разкажа историята и ще ви покажа как този герой или героиня успява да излезе от нея жив". Не само жив, но и да заживее щастливо след всичко, което му се е случило.

Ясно е, че много от децата обичат кървавите истории. А родителите не. Едно проучване от 2012 г. показва, че много деца избухват в плач, когато им четат приказката за съдбата на малката Червена шапчица. Някои родители със сигурност няма да прочетат на децата си приказката за Румпелщилцхен, защото това е история за отвличане и екзекуция. И много родители смятат, че Пепеляшка е лош пример за подражание за дъщерите им, защото по цял ден се занимава с домакинска работа.

Някои поп културни версии на приказките са гланцирали със захаросано покритие по-неприятните моменти. Достатъчно е да погледнете Пепеляшка, направена по вкуса на Disney през 1950 г. - и заглавията на песните (A Dream е Wish Your Heart прави " , Bibbidi - Bobbidi -Boo и пеят Sweet Nightingale). Но по-старите анимационни версии на Дисни, направени по приказките на братя Грим, са по-зловещи.

" В "Снежанка" от 1937 г. ", разказва проф. Тейтър, "злата кралица слиза в мазето, където, с помощта на колби и други химически пособия, превръща червената ябълка в отровна. В мазето е пълно с гарвани, черепи и мистериозни прашни томове .

"И тогава тя се превръща в отвратителна стара вещица... Мисля, че това е наистина един особен момент, който всъщност показва нашите страхове и силни тревоги от остаряването. Първо се променя гласа й, след това ръцете й се покриват с петна и се сбръчкват, а накрая тя е грохнала старица. "Мисля, че Disney успяват да придадат на историите си едно особено "плашене", което така силно привлича и децата и възрастните".

 

 

Лоши мисли

Може да усетите вкуса на тези спорове и дебати в къщата в германския град Касел, където са живели двамата братя. Вилхелм, женен за Анриет, и Якоб, който остава ерген до смъртта си.

Има постановки на някои от приказките в Ботаническата градина и доста провокативна изложба в градската галерия. Тя показва оригиналните издания на приказките и речници и други творби, създадени от братята.

Но най-интересните експонати са тези, чието предназначение е да накара хората да мислят. Има клипчета с лъскавите реклами на парфюм, на който една лъчезарна и секси Червена шапчица опитомява вълка с аромата си. Има раздел с надпис: "Не за малолетни". Там, зад плътна завеса, може да прочетете пасажите от творбите, които съдържат сцени на особено насилие - през процеп в стената.

Един от кураторите - Луиза Денч, казва, че тези откъси показват, че доброто побеждава злото и че лошото се наказва. Има ясен избор . "Има добро и има лошо и ти разпознаваш кое кое е - и нямаш никакво съмнение за това. Това е съвсем разбираемо за децата. И доброто винаги побеждава. Това е важното".

Според Луиза тайната на тези толкова обичани приказки е, че е оставено поле за действие на въображението. "Описанията на хора и предмети са доста оскъдни, така че всичко останало е оставено на вас и силата на въображението ви - можете да си го представите както си искате. Ако някой ви чете, вашият ум рисува своя собствена картина. Това е част от магията ".

Това е магията, основана на фантазия - и аргумент, с който приказките на братя Грим да бъдат защитени от гнева на родителите. Някои деца може и да изглеждат привлечени от мрака на ужаса, но, може би, не и когато става твърде реалистичен.

Някои родители се притесняват от приказки, където се нарязват ръцете на детето ("Момичето без ръце"), или когато човек се затъркаля надолу по стълбите ("Историята на младежи, които излязоха да научат какво страх") - но децата знаят, че това е просто фантазия.

Техните тъмни фантастични светове днес са изразени във видео игрите, заплашени от гнева на строги закони. Преди две години Върховният съд на САЩ отмени решението на долната инстанция, че видео игрите трябва да бъдат забранени.

Според съдиите описанието на насилието никога не може да бъде регулирано. "Приказките на Грим, например, са зловещи и страшни наистина", се казва в мотивите на съдия Скалия, където се позовават на кървавите фабули на "Снежанка", "Пепеляшка и "Хензел и Гретел".

Зловещи, наистина (игра на думи - grim на английски означава мрачен, зловещ - бел.р.). Но също и вълнуващи за поколения деца вече в продължение на 200 години - и може би за още двеста.

 
 
 
 
 
 

 

 


 Гласувай:
2
01. zaw12929 - Интересна информация за мислещи ...
19.03 05:20
Интересна информация за мислещи възрастни. Преди 89- децата ни ходеха на училище с "униформи" - послушахме запада да ги отменим: сега зялото ни общество ходи с черни униформи- ( суичър с гугла, дънки ) Напоследък женската част- превърна черните чорапогащи в официална и ежедневна дреха
Да сте виждали Меркел в рокля?!
Преди приказките- днес живота на Запад и още по на запад е ужасна истина в която пълзящото безбожие се кланя на тъпи идоли, обзети от надменности... лъжа, мързел... и ненаситна жажда за печалби и унищожаване изтока
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 477516
Постинги: 900
Коментари: 655
Гласове: 859
Архив
Календар
«  Юли, 2017  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31